Conferința „Românii – între tradiție și modernitate de-a lungul timpului”, la Arad
29 noiembrie 2024 @ 10:00 –
Conferința își propune să evidențieze rolul Aradului ca și capitală politică a Marii Uniri, precum și semnificația actului istoric de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918.
Articol de Dana Florea, 29 noiembrie 2024, 10:00
Cu ocazia împlinirii a 106 ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 – Ziua Națională a României, vineri, 29 noiembrie 2024, începând cu ora 10:00, în Sala „Ferdinand” a Primăriei Municipiului Arad, va avea loc Conferința Științifică Națională „Românii – între tradiție și modernitate de-a lungul timpului”.
Profesori universitari, cercetători, istorici, scriitori și personalități din domeniul științelor umaniste își propun să evidențieze rolul Aradului ca și capitală politică a Marii Uniri, precum și semnificația actului istoric de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918 – moment de apogeu al istoriei moderne a românilor –, analizând evoluția națiunii între valorile tradiției și aspirațiile modernității, prin comunicări științifice din multiple domenii precum istorie, politică, economie, cultură, spiritualitate, educație, demografie și etnografie, completate de lansări și prezentări de carte ce îmbogățesc istoriografia locală și națională cu valoroase apariții editoriale.
Evenimentul aduce, astfel, un omagiu celor care, prin sacrificiu și viziune istorică, au făcut posibil idealul unității naționale. După cum scria Vasile Goldiș, în anul 1932: „În istoria poporului român ziua de 1 Decembrie va fi pentru toate timpurile viitoare cea mai frumoasă sărbătoare… Pentru toate veacurile rămâne gloria Aradului că Marea Adunare Națională de la Alba Iulia a fost concepută și convocată de aici, de la Arad”.
Conferința este organizată de Instituția Prefectului Arad, Consiliul Județean Arad, Primăria Municipiului Arad, Arhiepiscopia Aradului, Asociația „ASTRA arădeană – 1863”, Centrul Municipal de Cultură Arad, Centrul Cultural Județean Arad, Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad, Complexul Muzeal Arad, Universitatea „Aurel Vlaicu” Arad, Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” Arad, Asociația „Ștefan Cicio-Pop” Arad și Societatea de Științe Istorice din România – filiala Arad.
Mai multe evenimente din Arad și din partea de vest a țării.