Conferințele Dilema Veche la Timișoara. Despre „Învăț și dezvăț”
4 noiembrie 2022 @ 18:00 –
Participă scriitoarea Adriana Babeți, psihologul Daniel David, regizorul Felix Alexa, arhitectul Vlad Gaivoronschi, jurnalistul Sever Voinescu și profesorul de drept Valeriu Stoica.
Articol de Dana Florea, 4 noiembrie 2022, 18:00
Între 2 și 4 noiembrie 2022, Conferințele Dilema Veche ajung pentru a doua oară la Timișoara. E o ediție la care conferențiarii invitați vor aborda o temă foarte actuală: „Învăț și dezvăț”. Gazda evenimentelor este Universitatea de Vest din Timișoara.
Conferințele vor avea loc, câte două în fiecare zi de program, începînd cu ora 18.00.
Intrarea este liberă.
În ordinea prezentărilor și a dialogurilor publice, conferențiarii ediției timișorene sunt: scriitoarea Adriana Babeți, psihologul Daniel David, regizorul Felix Alexa, arhitectul Vlad Gaivoronschi, jurnalistul Sever Voinescu și profesorul de drept Valeriu Stoica.
Programul conferințelor
Miercuri, 2 noiembrie
ora 18.00 – Adriana Babeți
”Seducția. Didactica nova?”
ora 19.20 – Daniel David
”Noua educa?ie în cadrul Revolu?iei 4.0+”
Joi, 3 noiembrie
ora 18.00 – Felix Alexa
”Teatrul – o meserie care ”se fură” sau care ”te fură”?”
ora 19.20 – Vlad Gaivoronschi
”Mediu construit / peisaj arhitectural, certitudini ?i dileme”
Vineri, 4 noiembrie
ora 18.00 – Sever Voinescu
”Ceea ce nu se poate învă?a niciunde”
Plecăm mereu de la ideea că oamenii sînt produsul educației lor; că tot ceea ce fac, bun sau rău, au învățat de undeva. Chiar așa să fie? E dificil să spui cîte reforme ale educației au avut loc în România în ultimii 30 de ani. Dar v-ați gîndit că această bîjbîială ar putea să nu fie neapărat imputabilă politicienilor noștri? Poate că întreaga lume liberă a ajuns într-un moment în care nu mai știe bine cum să-și formeze viitorul. Poate că actuala vîrstă a civilizației euro-atlantice presupune o veritabilă criză a educației. Poate că viitorul ne scapă din mînă tocmai acum, cînd credem că îl putem administra mai bine.
ora 19.20 – Valeriu Stoica
”Pedagogia juridică între învăț și dezvăț”
Ordinea cetății, alcătuirea ei politică și civică, structura instituțională, libertatea, siguranța și prosperitatea depind, în bună măsură, de cetățeni și de profesioniștii dreptului. O comunitate nu se poate organiza potrivit valorilor și principiilor democrației constituționale și ale capitalismului fără buni cetățeni și fără o puternică, onestă și competentă categorie de profesioniști ai dreptului. Într-o asemenea comunitate este nevoie nu numai de educație juridică, ci și de pedagogie juridică. Veșmântul culturii libertății este cultura juridică. De cât învăț și de cât dezvăț este nevoie pentru trăinicia și eficiența culturii juridice a libertății ?
Conferințele Dilema veche sînt un proiect inițiat de Grupul pentru Management și Mediere Culturală (GMMC) și organizat împreună cu revista Dilema veche.
Mai multe evenimente din Timișoara și din partea de vest a țării.