”Crăiasa Zăpezii”, un basm pentru cei mici și mari la Teatrul German de Stat Timișoara
18 noiembrie 2024 @ 10:30 –
Elementele de basm nu constituie decât unul din straturile de înțelegere, „Crăiasa Zăpezii” fiind și o piesă despre procesul de maturizare prin care trec copiii.
Articol de Dana Florea, 18 noiembrie 2024, 10:30
Teatrul German de Stat Timișoara vă invită la spectacolul Crăiasa Zăpezii luni, 18 noiembrie 2024, de la ora 10.30. Spectacolul este montat după textul scriitorului rus Evgheni Schwarz, iar regia îi aparține lui László Béres. Producția se adresează adresează atât spectatorilor mici, cât și celor mari.
Crăiasa Zăpezii îl sărută pe micul Kai, îl răpește și îl duce în regatul ei în nord, unde totul este acoperit de zăpadă și gheață. Deși Kai nu o uită pe Gerda, prietena lui de joacă, și nici pe bunica sa, inima lui pare a fi înghețată. După ce nu se întoarce nici după câteva săptămâni, Gerda pornește în căutarea lui. Ajunge într-un regat al cărui domnitor vrea s-o întemnițeze, dar are noroc cu o prințesă și cu un prinț, care o ajută să-și continue drumul. În final un ren o duce pe Gerda în nordul îndepărtat. Elementele de basm nu constituie decât unul din straturile de înțelegere, „Crăiasa Zăpezii” fiind și o piesă despre procesul de maturizare prin care trec copiii.
Scriitorul rus Evgheni Schwarz (1896 – 1958) a scris piesa „Crăiasa Zăpezii” în perioada interbelică folosind câteva din motivele care stau la baza basmului care îi aparține scriitorului danez Hans Christian Andersen. Ca și în piesele „Regele gol” sau „Balaurul”, Schwarz denunță, chiar dacă foarte voalat, starea societății din timpul dictaturii lui Stalin. În ciuda faptului că în ultimile decenii au fost produse numeroase filme inspirate de basmul lui Andersen, piesa autorului rus se adresează nu doar spectatorilor mici, ci și celor mari.
László Béres este regizor și consilier artistic la Opera Maghiară din Cluj-Napoca. Pe lângă spectacolele de operă, operetă, musicaluri sau de proză, László regizează și spectacole de calitate pentru cei mici. În 2019, la Festivalul Internațional de Animație din Timișoara, a luat premiul pentru cel mai bun spectacol cu piesa „Fierarul satului”, de Petőfi Sándor. În același an a fost distins cu premiul pentru cea mai bună regie la Festivalul Internațional al Teatrului Contemporan de Animație din București pentru spectacolul „Extraterestrul care își dorea ca amintire o pijama” de Matei Vișniec.
Biletele pot fi cumpărate online sau de la casieria teatrului, orar: de marți până vineri între orele 10.00 – 13.00 și 17.00 – 19.00, sâmbătă între orele 10.00 – 13.00 și cu o oră înainte de începerea spectacolelor. Duminică și luni casieria este închisă. Rezervări şi la telefon, fax sau email: +40256-435743, tickets@dstt.ro. Persoanele cu dizabilități beneficiază de acces gratuit la spectacolele Teatrului German de Stat, conform prevederilor Legii nr. 448/2006, în limita locurilor disponibile.
Programul lunii noiembrie al Teatrului German de Stat Timișoara.
Mai multe evenimente din Timișoara și din partea de vest a țării.