Expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale”, la Muzeul Național de Artă Timișoara
30 septembrie 2023 – 28 ianuarie 2024 @ 10:00 – 18:00 –
Alături de lucrările sale emblematice Muza adormită, Pasărea în văzduh, Măiastra sau Domnișoara Pogany, expoziția va prezenta și o inedită selecție de fotografii și fragmente filmate chiar de către artist.
Articol de Dana Florea, 30 septembrie 2023, 10:00 / actualizat: 25 ianuarie 2024, 10:40
Ineditul expoziției „Brâncuși: surse românești și perspective universale”
După aproape jumătate de secol, în România se deschide, din nou, o expoziție Constantin Brâncuși. Se întâmplă la Timișoara, în anul de capitală cultural europeană, și va rămâne un moment de referință, numai bun de povestit urmașilor.
Expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale” este organizată de Muzeul Național de Artă Timișoara, Fundația Art Encounters și Institutul Francez din România.
Curatoriată de Doina Lemny, expertă în viața și opera lui Constantin Brâncuși, expoziția beneficiază de împrumuturi excepționale de la Centre Pompidou din Paris, Tate din Londra, Fundația Guggenheim din Veneția, Muzeul Național de Artă al României și Muzeul de Artă Craiova, dar și din câteva colecții particulare. Sunt în jur de 100 de lucrări semnate Constantin Brâncuși: sculpturi, desene și fotografii, care vor crea un interesant dialog peste timp.
Alături de lucrările sale emblematice Muza adormită, Pasărea în văzduh, Măiastra sau Domnișoara Pogany, expoziția va prezenta și o inedită selecție de fotografii și fragmente filmate chiar de către artist.
În contextul programului „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”, această expoziție este o ocazie unică de a descoperi și admira operele unui artist universal care a purtat cu sine, în permanență, moștenirea culturală a țării sale.
Program
Expoziția se deschide oficial sâmbătă, 30 septembrie, zi în care va fi lansat și catalogul „Brâncuși: Surse românești și perspective universale”. Volumul bilingv, român-englez, este coordonat de Doina Lemny și reprezintă un veritabil instrument de lucru complementar expoziției. Catalogul reproduce 190 de imagini ale sculpturilor, desenelor și fotografiilor lui Constantin Brâncuși, alături de imagini documentare, cum ar fi cele de la construcția Coloanei fără sfârșit.
Expoziția rămâne deschisă până în 28 ianuarie 2024, după următorul program: miercuri – duminică, orele 10 – 20. Luni și marți, precum și în zilele de 24–26 și 31 decembrie 2023 și 1–2 ianuarie 2024.
- Biletele pentru expoziție se pot cumpăra de AICI, cu rezervarea zilei și a intervalul orar dorite.
- Detalii pe https://brancusi-2023.info/ și pe Pagina evenimentului.
Mai multe evenimente din Timișoara și din partea de vest a țării.