Expoziția de fotografie cu machiajul artistei Bojita Ilici din spectacolul „Cartea junglei” al Teatrului German Timișoara
29 iulie 2023 – 31 august 2023 @ 18:30 –
Expoziția este prezentată cu ocazia Zilei Timișoarei și este amplasată în Pepiniera – 1306 plante pentru Timișoara.
Articol de Dana Florea, 29 iulie 2023, 18:30 / actualizat: 31 iulie 2023, 10:26
Cu ocazia Zilei Timișoarei, Teatrul German de Stat Timișoara și Casa de Cultură a Municipiului organizează, în perioada 29 iulie – 31 august 2023, o expoziție de fotografie care va prezenta machiajul artistei Bojita Ilici, din spectacolul „Cartea junglei”, regizat de Răzvan Mazilu.
Amplasată în Pepiniera. 1306 plante pentru Timișoara, din Piața Victoriei, expoziția este realizată în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din Romania, filiala teritorială Timiș și va avea vernisajul sâmbătă, 29 iulie 2023, începând cu ora 18.30, în prezența echipei Teatrului German de Stat Timișoara.
Machiajul actorilor din spectacol este creația artistei Bojita Ilici, absolventă a Liceului de Arte Plastice din Timișoara, a studiilor de licență și master în cadrul Facultății de Arte și Design din Timișoara, Secția grafică, și, la momentul actual doctorandă în cadrul aceleiași facultăți. Bojita este autoarea unor expoziții naționale și internaționale, atât personale cât si colective, pentru care a câștigat mai multe premii naționale și internaționale la concursuri de arte plastice. În plus, colaborează cu industria editorială, fiind autoarea ilustrațiilor și a graficii pentru mai multe cărți. A realizat machiaje pentru videoclipuri, reclame, reclame tv, campanii și editoriale de modă, cât și machiaje publicate în reviste locale și internaționale.
Fotografiile sunt realizate de artistul Ovidiu Zimcea, absolvent al Facultății de Producție de Film din cadrul University of Westminster, Anglia. Ovidiu este muzician, fotograf și regizor de filme documentare, fiind fondator al formației Exit Oz, dar și colaborator al Paperjam, Everybadea și Alexandrina. Concomitent cu activitatea din teatru și muzică, a realizat filme documentare scurte și un prim lungmetraj, Swamp City, un documentar despre muzica underground din Timișoara anilor ’90, la care a lucrat împreună cu Bogdan Pușlenghea. Documentarul a fost selectat la festivaluri de film atât în țară, cât și în străinătate – Ceau, Cinema!, Transilvania International Film Festival, Cottbus Film Festival.
Spectacolul „Cartea junglei”, după cartea de copii scrisă de Rudyard Kipling, regizat de Răzvan Mazilu, este una dintre cele mai îndrăgite producții ale Teatrului German. Anul acesta a reintrat în repertoriul de spectacol, fiind jucat cu casa plină. „Cartea junglei” evocă povestea puiului de om Mowgli, crescut de lupi în jungla indiană. Prietenii acestuia, înțeleapta panteră Bagheera și amuzantul urs Baloo îl avertizează pe Mowgli de pericolul care îl pândește: tigrul Shere Khan s-a întors în acele locuri. Musicalul, în regia lui Răzvan Mazilu, cu scenografia plină de culoare semnată de Dragoș Buhagiar, vorbește în manieră fermecătoare, deopotrivă copiilor și oamenilor mari, despre prietenie, iubire, loialitate și spirit de sacrificiu. Spectacolul este o adaptare după povestirile lui Rudyard Kipling, din care nu lipsesc hituri din desenul animat omonim, precum The Bare Necessities și I wanna be like you.
Despre arta machiajului și munca ei la acest spectacol, Bojita ne-a spus: „Cartea junglei mi-a deschis «porțile teatrului», mi-a dezvăluit tainele scenei, elementele și emoțiile care îi dau viață. Am descoperit scena altfel decât o știam până atunci. Cartea junglei a fost pentru mine o mărturie a forței nemăsurate a artei scenice, a bogăției regizorale și a puterii actorului de a se metamorfoza în acord cu ambientul, emoțiile și cerințele regizorale.
Regizorul Răzvan Mazilu a desenat o lume pe care am încercat să o înțeleg și, prin machiaj, să o transpun în viziunea spectatorilor. Am dorit sa realizez machiaje care doar sa sugereze ideea de animale, machiaje inspirate din elementele machiajelor de modă, tratarea unei linii moderne și minimaliste prin machiaj, dar care să îmbrace foarte bine trăsăturile specifice fiecărui actor. Prin Cartea junglei am pătruns în inima scenei, m-am rătăcit și prea curând nu cred că voi evada din această lume mirifică.”
Mai multe evenimente din Timișoara și din partea de vest a țării.