Finisajul expoziției „Lifeline” a artistului german Dieter Mammel, la Timișoara
22 august 2024 @ 17:00 –
De-a lungul a patru luni, expoziția ne-a îndemnat să contemplăm asupra condiției umane, explorată de către artistul Dieter Mammel prin prisma tragediei propriei sale familii, modelată de evenimentele sumbre ale celui de-al Doilea Război Mondial.
Articol de Dana Florea, 22 august 2024, 17:00
Expoziția „Lifeline” a artistului german Dieter Mammel, mai poate fi admirată la Muzeul Național de Artă din Timișoara (MNArT) până în 22 august 2024.
Finisajul expoziției va avea loc joi, 22 august, ora 18.00, odată cu lansarea catalogului „Lifeline”. De la ora 17.00 este organizat și un tur ghidat susținut de curatorul expoziției Alexandru Babușceac.
De-a lungul a patru luni (10 mai – 22 august) expoziția ne-a îndemnat să contemplăm asupra condiției umane, explorată de către artistul Dieter Mammel prin prisma tragediei propriei sale familii, modelată de evenimentele sumbre ale celui de-al Doilea Război Mondial, precum și prin ochii celor care trec prin evenimente similare în ziua de astăzi. Tematica de mare actualitate a impresionat publicul vizitator prin abordarea onestă și neconvențională a acestui subiect care a provocat reacții veritabile din partea oamenilor care au văzut această tragedie umană atât prin ochii artistului, precum și prin povestea familiei sale.
Prin șase tematici Patrie, Război, Refugiu, Adăpost, Album de familie și Supraviețuire, Mammel abordează atât experiența traumei colective trăite de cei marcați de consecințele războiului, precum și subiecte cotidiene care indică drumul anevoios impus de procesul de vindecare al acestor traume. În completarea acestor teme, artistul, împreună cu alți autori importanți din colecțiile muzeului, ale căror lucrări acoperă perioada de la secolul al XIX-lea până în prezent, explorează tematica Morții și a Strădaniei, culminând cu un Epilog prezentat în trei dintre spațiile expoziționale.
Managerul Muzeului Național de Artă Timișoara, Filip Petcu, a subliniat importanța acestei expoziții pentru instituție: „Expoziția reprezintă o punte de legătură între trecut și prezent, un dialog între culturi, care nu doar că a reușit să atragă un număr impresionant de vizitatori, dar a și consolidat relația noastră de colaborare cu Muzeul Central al Șvabilor Dunăreni. Suntem onorați de acest parteneriat și privim cu încredere spre viitoare proiecte comune care să îmbogățească peisajul cultural al regiunii.”
Mai multe evenimente din Timișoara și din partea de vest a țării.