Expoziții la Muzeul Național de Artă Timișoara
1 iulie 2024 – 31 iulie 2024 @ 13:00 – 21:00 –
Exponatul lunii iulie: „Călugărul Carmelit”, o lucrare al cărei autor rămâne necunoscut. Lucrarea face parte din colecția Ormos Zsigmond. și este expusă în cadrul Expoziției Permanente de Artă Europeană.
Articol de Dana Florea, 1 iulie 2024, 13:00 / actualizat: 11 iulie 2024, 14:18
Muzeul Național de Artă Timișoara oferă o perspectivă amplă asupra formării patrimoniului bănățean pe parcursul a peste două sute de ani, pornind de la confluența dintre tradiția balcanică post-bizantină și limbajul inovator al artei europene de esență barocă adus în regiune de Contrareforma romano-catolică.
Muzeul Național de Artă Timișoara vă așteaptă cu expozițiile sale temporare și permanente în fircare zi de miercuri până duminică, între orele 13.00 – 21.00. Luni și marți este închis.
Expoziții temporare
MNArT Open View: „Hyphen – Cratimă” de artistul Paul Neagu;
Expoziție temporară „Catharsis la o margine de lume. Suzana Fântânariu, o retrospectivă”;
Expoziția temporară „Neoavangarda Timișoreană – concept și contextualitate”;
„Ecorșeul”, lucrare expusă în Depozitul Vizitabil, etaj I;
Expoziția „Lifeline – Clipe trecătoare”, de Dieter Mammel; – 10 mai – 4 august 2024
Expoziția interactivă „Bufetul Simțurilor”, în Galeria Arcada;
Baroque4Tech – Lights ON!
Expoziții permanente
Expoziția permanentă „Artă Bănățeană și Artă Modernă Românească”;
Expoziția permanentă „Artă Europeană” – Fondul Ormos Zsigmond;
Expoziția permanentă colecția „Corneliu Baba”; –
Expoziția permanentă „Laborator restaurare-conservare”
Exponatul lunii iulie
„Călugărul Carmelit”, o lucrare al cărei autor rămâne necunoscut, pare la prima vedere o lucrare modestă, însă prin contextualizarea acesteia în sala dedicată barocului ecleziastic din cadrul Expoziției Permanente de Artă Europeană, această lucrare se evidențiază alături de alte imagini care subliniază importanța cultului mariologic în Biserica Romano-Catolică.
Lucrarea face parte din colecția Ormos Zsigmond, intrând în posesia marelui mecena pe data de 12 iulie 1876, fiind donată de către preotul Antal Schäfer din satul Zărăndeni, având numărul de inventar 52, indicat de eticheta originală de pe șasiul picturii. „Ordo Fratrum Beatissimæ Virginis Mariæ de Monte Carmelo”, cunoscut colocvial drept „Ordinul Carmeliților”, din care face parte și călugărul reprezentat, este un ordin monastic cu o istorie lungă, care se întinde până în secolul al XII-lea. Deși nu putem fi siguri de identitatea personajului, există posibilitatea unei conexiuni cu Sfântul Simon Stock care, conform tradiției, a primit de la Fecioara Maria distinctivul scapular al Carmeliților, un simbol al legământului de protecție a Ordinului și al credinței intense a Sfântului Stock. Acesta reprezintă încă o conexiune cu Fecioara Maria, prezentă în imaginea din colecția muzeului prin icoana pe care călugărul o ține în mână.
Procesul de restaurare al acestei opere s-a dovedit a fi anevoios, din cauza anumitor degradări și vicii de tehnică. Oxidarea vernisului, precum și degradarea stratului de culoare se datorează atât îmbătrânirii naturale, precum și a unor posibile vicii de tehnică, identificate în cadrul analizelor multispectrale. Deformarea pânzei, rezultată parțial din cauza șasiului și a detensionării suportului, a fost observată prin scanare 3D și panoramare folosind microscopul Hirox 3D.
Biletele costă 28 de lei bilet normal, 14 lei pentru pensionari, 7 lei pentru studenți și se pot achiziționa de la casieria Muzeului Național de Artă.
Beneficiază de intrare gratuită copii și elevi, persoane cu handicap și însoțitorii lor, angajații muzeelor de stat din România, ziarisții români și străini (presă scrisă și media), membrii AICA, ICOM, ICOMOS, UAPR, angajații CJT și consilierii județeni, angajații Direcției Județene pentru Cultură Timiș, profesorul/învățătorul însoțitor grupurilor de elevi, profesorii de arte vizuale și studenții facultăților de arte plastice, pentru pensionari în a 3-a zi de miercuri a fiecărei luni (în baza talonului de pensie și cărții de identitate).
Mai multe evenimente din Timșoara și din partea de vest a țării.