Librăria independentă ”La Două Bufniţe” sărbătorește 8 ani de activitate
14 decembrie 2024 @ 18:00 –
Aniversarea librăriei este marcată prin lansarea celui mai recent roman al scriitorului Bogdan-Alexandru Stănescu, ”Sorele negru”, apărut recent la Editura Trei.
Articol de Dana Florea, 14 decembrie 2024, 18:00
Librăria independentă La Două Bufniţe din Timișoara sărbătorește 8 ani de la deschiderea oficială cu lansarea romanului Soarele Negru, de Bogdan-Alexandru Stănescu.
Evenimentul va avea loc sâmbătă, 14 decembrie 2024, la ora 18.00, iar alături de autor, invitați sunt Adriana Babeți și Mircea Mihăieș.
Deschisă la inițiativa a două prietene, Oana Doboși și Raluca Selejan, care și-au propus să creeze un spaţiu cultural de referinţă în jurul cărților, librăria a fost prezentă nu doar în viața culturală a orașului, dar și-a impus renumele și la nivel național și internațional, primind numeroase premii pentru promovarea literaturii contemporane și a cititului. Librăria a organizat, din 2020, prima rezidență literară din Timișoara.
„Cele mai importante lucruri pentru noi, după 8 ani de librărie, rămân prietenia și independența în jurul cărților. Am început acest drum al promovării literaturii prin cărțile și scriitorii ei cu multe vise, astfel că, an de an, aniversarea noastră s-a celebrat în jurul literaturii contemporane. Ne-am dorit mult ca și de această dată să promovăm o carte în care credem, o carte despre care se va vorbi mult timp de-acum înainte, o carte a unui autor care a fost alături de librăria noastră încă de la deschidere. De aceea, luna decembrie la Bufnițe este luna Soarelui negru, cea în care romanul lui Bogdan-Alexandru Stănescu marchează aniversarea noastră.” Oana Doboși și Raluca Selejan
Soarele negru al scriitorului Bogdan-Alexandru Stănescu, una dintre cele mai cunoscute și apreciate voci din literatura română, este un roman picaresc al cărui protagonist e chiar literatura, sinuoasă și ramificată ca brațele unui fluviu ce se despart în deltă. Noul roman încheie trilogia memoriei și a familiei începută cu romanul Copilăria lui Kaspar Hauser (2017, 2021) și continuată cu Abraxas (2022).
Un cuplu cum nu se poate mai improbabil, care se întâlnește în Bucureștiul anilor ’70, un psihiatru malefic, racolat de KGB, aflat în căutarea automatonului uman și care sfârșește în pădurile nebuniei, un nazist gay, membru al Societății Thule, care vânează artefacte magice cu valoare neprețuită pentru ritualurile oculte menite să aducă pe lume cel de-al Treilea Reich, o stranie croitoreasă a Casei de Modă Diana, căzută pradă demonilor, o mamă creștin-ortodoxă pasionată de artele marțiale, un scriitor german melancolic pe nume Max Sebald, străzile înguste și pietruite din Norwich, Sulina anilor ’90, socialiști camerunezi, un Păpușar rus care colecționează trofee de care se îndrăgostește, un roman neterminat ce iradiază viețile celor care-l citesc: toate acestea se împletesc în biografia multigenerațională a unui personaj pasionat de criminali în serie și de reconstruirea imaginară a vieții tatălui dispărut.
Mai multe evenimente din Timișoara și din partea de vest a țării.