Ascultă Radio Timișoara Live

Medalion Felix Mendelssohn Bartholdy, la Casa Armatei

27 aprilie 2017 @ 19:00 – 20:30 – 27 aprilie, ora 19:00, Cercul Militar, Arad Dirijor: Robert Gutter – SUA Solist: Bogdan Alexandru Costache PROGRAM Uvertura Die Schöne Melusine op.32 Concertul în mi minor pentru vioară şi orchestră op. 64 Simfonia a IV-a în la major op.90 Italiana Numărat printre obişnuinţele simfonice universale, unitar prin concepţie şi eforturi de interpretare, Medalionul Felix Mendelssohn […]

Articol de Mihai Junea, 27 aprilie 2017, 19:00

Medalion Felix Mendelssohn Bartholdy, la Casa Armatei
Map Unavailable

27 aprilie, ora 19:00, Cercul Militar, Arad

Dirijor: Robert Gutter – SUA

Solist: Bogdan Alexandru Costache

PROGRAM

Afis-27-Aprilie-2017Uvertura Die Schöne Melusine op.32
Concertul în mi minor pentru vioară şi orchestră op. 64
Simfonia a IV-a în la major op.90 Italiana

Numărat printre obişnuinţele simfonice universale, unitar prin concepţie şi eforturi de interpretare, Medalionul Felix Mendelssohn Bartholdy, programat pentru seara de Joi, 27 Aprilie 2017, la ora 19.00, în Sala Cercului Militar, reflectă debutul epocii romantice şi se concentrează asupra reconfigurărilor de limbaj de la începutul secolului al XIX-lea. Fixând etape de carieră şi creaţie, Uvertura Die schöne Melusine, Concertul în mi minor pentru vioară şi orchestră şi Simfonia a IV-a, în la major, Italiana, reprezintă ópusuri de scenă alese demonstrativ.

Întrunind similitudini de formă, textură şi tehnică instrumentală cu clasicii predecesori, Mendelssohn apelează la stimuli extra muzicali şi stabileşte în conformitate cu limbajul nou al veacului, conexiuni cu literatura, istoria sau geografia. Compozitorul este cel care a dat viaţă unei vechi legende medievale în uvertura op.32, Die schöne Melusine, şi celei de a IV-a simfonii, supranumită Italiana, inspirată din istoria, arta şi peisajele celei mai muzicale dintre peninsulele continentului.

La standarde similare de recunoaştere se ridică totodată marele favorit violonistic – Concertul în mi minor op. 64 – pregătit ca moment central al serii dirijate de Robert Gutter şi argumentat instrumental de Bogdan Alexandru Costache.

Robert Gutter s-a născut la New York, a studiat la celebra Universitate Yale şi şi-a obţinut diploma la Academia Chigiana din Siena, unde a studiat dirijatul cu Franco Ferrara.

Robert Gutter Inima Bacăului

Robert Gutter
Inima Bacăului

A dirijat ansambluri simfonice şi de operă în peste treizeci de ţări, incluzând centre mari ale lumii: New York, Washington, Londra, Paris, Viena, Milano, Florenţa, Madrid, Stuttgart,Tinejin etc.

În domeniul operei a colaborat cu Volksoper din Viena, Stadttheater din Linz, Teatro Lirico d’Europa, Teatro Massimo Bellini, Opera din New Orleans, Connecticut Grand Opera sau Opera de Stat din Astana (Kazakhstan). În perioada anilor 1996 -2000 a fost dirijor principal invitat al Orchestrei Simfonice Naţionale din Kiev (Ukraina). Printre alte ansambluri pe care le-a dirijat se numără orchestra Filarmonicii din Stuttgart, Orchestra Radiodifuziunii Irlandeze, London Schubert Players, Filarmonica din Liège, orchestra Hermitage din St. Petersburg, Capella Academica din St. Petersburg, Orchestra Radiodifuziunii din Toronto, Victoria Symphony, Orchestra Radioteleviziunii din Ljubljana, orchestra Filarmonicii George Enescu, Orchestra simfonică din Mexico, Filarmonica din Cairo, Orchestra de Stat din Turcia, Hartford Symphony, Colorado Springs Symphony şi Albuquerque Symphony.

Timp de 16 ani a fost director muzical şi dirijor al orchestrei simfonice din Springfield (Massachusetts), ansamblul devenind sub conducerea sa una dintre cele mai respectate orchestre regionale ale naţiunii. În 1986, i-a fost atribuit titlul de “dirijor emerit” al orchestrei.

Robert Gutter este în prezent dirijor permanent al Filarmonicii din Greensboro, Carolina de Nord. Cu o experienţă muzicală vastă, şi-a însuşit un repertoriu care cuprinde patru secole de muzică, de la creaţiile secolului al XVIII-lea, la acelea ale prezentului.

A acompaniat nume mari ale artei interpretative şi a dezvoltat în paralel o carieră de pedagog, în prezent ocupând şi poziţia de director pentru activităţi orchestrale la Universitatea din Carolina de Nord. A câştigat trei premii I oferite de National Opera Association la concursuri pentru producţii de operă şi i s-a atribuit statutul de “All-State Conductor” pe întreg teritoriul Statelor Unite.

Bogdan Alexandru Costache My Tex.ro

Bogdan Alexandru Costache
My Tex.ro

Violonistul Bogdan Alexandru Costache este un tânăr interpret talentat, cu o carieră solistică internaţională în plină dezvoltare. A început să studieze vioara la vârsta de 4 ani, ghidat de bunicul şi tatăl său, iar la vârsta de 7 ani şi-a făcut debutul ca solist cu Orchestra Filarmonicii Braşov.

În 2004 a devenit membru la ” Colegiul PRO ” Bucureşti, sub îndrumarea prestigioasei soprane Mariana Nicolesco şi a violonistului Florin Croitoru, prilej care i-a oferit posibilitatea să susţină numeroase recitaluri în România.
Încurajat şi monitorizat de către profesorii Octavian Raţiu şi Ilarion Ionescu Galaţi, la vârsta de 15 ani părăseşte Braşovul pentru a-şi continua studiile la Bucureşti, cu profesorul Valeriu Rogacev.
De-a lungul anilor a fost distins cu premii în peste 30 de competiţii naţionale şi internaţionale, printre care Marele Premiu şi Premiul I la Concursul Internaţional de Vioară “Remember Enescu” (România), Premiul I la Concursul Internaţional de Muzică ” Monterosa” -Kawai “(Italia), Premiul I la Concursul Internaţional de Interpretare “Paul Constantinescu” şi a ajuns în poziţia de finalist, la Jeunesses International Music Competition (România).

În anii de studii şi-a îmbogăţit repertoriul şi a susţinut numeroase concerte şi recitaluri de muzică de cameră în mai multe oraşe din România, Marea Britanie, Italia, Franţa, Ungaria şi Germania.
Bogdan Alexandru Costache a evoluat ca solist cu numeroase orchestre precum Filarmonica Braşov, Filarmonica Arad, Royal Academy of London Orchestra, World Peace Philharmonic (Germania), Orchestra Operei Braşov, Orchestra Sinfonia Bucureşti, Orchestra Internaţionala de Tineret, CEI Youth ( Italia), sub conducerea unor dirijori eminenţi precum Sir Colin Davis, Justus Frantz, Sabin Păutza, Ilarion Ionescu Galati, Cristian Neagu, I.Curetti, Florin Totan, Nicolae Racu, Iulian Rusu, Traian Ichim, Cristian Oroşanu, Peter Oscahnitzky.
Timp de patru ani a fost membru al Fundaţiei Române ” Remember Enescu ”, susţinând mai multe concerte şi recitaluri.

În perioada 2009 -2011 a fost concert-maestru al Orchestrei Internaţionale de Tineret CEI Youth Orchestra (Italia), cu care a susţinut concerte în Europa.

În 2012 a câştigat o bursă la Royal Academy of Music, Londra, unde a studiat cu prestigiosul profesor român Remus Azoiţei. În prezent studiază la Facultatea de Muzică din Braşov, fiind concert-maestru al Filarmonicii Internaţionale “World Peace Philharmonic” (Hamburg) şi al celebrei “Philharmonie der Nationen” condusă de Justus Frantz.

Timișorenii care își plătesc impozitele restante pot scăpa de penalități
luni, 16 septembrie 2024, 19:22

Timișorenii care își plătesc impozitele restante pot scăpa de penalități

Timișorenii care își achită datoriile către bugetul local pot scăpa de penalități pentru întârziere și de dobânzi. City managerul Matei...

Timișorenii care își plătesc impozitele restante pot scăpa de penalități
Cutremur de 5,2 grade resimțit și la București
luni, 16 septembrie 2024, 17:57

Cutremur de 5,2 grade resimțit și la București

Un cutremur cu magnitudinea de 5,2 grade pe scara Richter s-a produs în această după-amiază în zona Vrancea, fiind resimțit și în București....

Cutremur de 5,2 grade resimțit și la București
Expoziția foto-documentară ”Mărturii din gulag”, la Memorialul Revoluției
luni, 16 septembrie 2024, 13:47

Expoziția foto-documentară ”Mărturii din gulag”, la Memorialul Revoluției

Expoziția este realizată de Muzeului Național de Istorie a Moldovei în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Lituania în...

Expoziția foto-documentară ”Mărturii din gulag”, la Memorialul Revoluției
Colterm începe probele la rece pentru noul sezon de încălzire
luni, 16 septembrie 2024, 07:00

Colterm începe probele la rece pentru noul sezon de încălzire

Societatea de termoficare Colterm din Timișoara începe, etapizat, probele la rece, pentru următorul sezon de încălzire. Din 16 până în 30...

Colterm începe probele la rece pentru noul sezon de încălzire
luni, 16 septembrie 2024, 06:35

Povestea lui Andrei Dragomir, elevul desemnat “Voluntarul Anului” la ISU Hunedoara

Un elev din Lupeni, a fost desemnat „Voluntarul Anului” în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara. Andrei...

Povestea lui Andrei Dragomir, elevul desemnat “Voluntarul Anului” la ISU Hunedoara
luni, 16 septembrie 2024, 06:17

Avarie la Colterm. Fără apă caldă pe mai multe străzi din nordul Timișoarei

Colterm anunță că întrerupe furnizarea apei calde, între orele 8.00 și 18.00, la punctele termice 27, 28, 29, 38, 38A, 39, 40 și 41. Măsura...

Avarie la Colterm. Fără apă caldă pe mai multe străzi din nordul Timișoarei
luni, 16 septembrie 2024, 06:05

Vremea în Banat și Crișana

Astăzi, vremea se va ameliora treptat sub aspectul precipitațiilor și va fi rece pentru această perioadă. Ziua, cerul va fi mai mult noros și...

Vremea în Banat și Crișana
duminică, 15 septembrie 2024, 18:28

CSM Lugoj, învingătoare într-un turneu amical în Ungaria

Pe seturi, timișencele au trecut de gruparea din Ungaria la 17, 18 și 8, astăzi, în ultimul act al întrecerii amicale de la Nyiregyhaza....

CSM Lugoj, învingătoare într-un turneu amical în Ungaria