Mentalese – instalație Ciprian Chirileanu & Ionel Mărginean
5 iulie 2023 – 14 iulie 2023 @ 10:00 – 19:00 – Prezentând rezultatele primei lor colaborări interdisciplinare sub forma unei instalații in-situ, Ciprian Chirileanu și Ionel Mărginean au ocupat spațiul galeriei cu obiecte, unele cu o aparentă utilitate, pe care le unește o rețea complexă de tije, contorsionându-se, răsucindu-se și învârtindu-se în drumul lor de la un obiect la altul, asemeni traiectoriei (aparent dezordonată a) gândurilor […]
Articol de Radio Timisoara, 5 iulie 2023, 10:00 / actualizat: 6 iulie 2023, 9:54
Prezentând rezultatele primei lor colaborări interdisciplinare sub forma unei instalații in-situ, Ciprian Chirileanu și Ionel Mărginean au ocupat spațiul galeriei cu obiecte, unele cu o aparentă utilitate, pe care le unește o rețea complexă de tije, contorsionându-se, răsucindu-se și învârtindu-se în drumul lor de la un obiect la altul, asemeni traiectoriei (aparent dezordonată a) gândurilor în mintea umană. Expoziția invită ochiul să urmărească traiectorii și în egală măsură încurajează extinderea acestui exercițiu mental în afara spațiului galeriei. Aceasta este o versiune dintr-o serie de situații posibile, alte versiuni viitoare având loc în spații diferite.
La o primă lectură, instalația pare a fi o codificare vizuală a proceselor de gândire, care leagă obiecte, evenimente, vise și experiențe din lumea interioară a fiecărui individ. Titlul instalației în sine, Mentalese, face aluzie la o reprezentare a limbajului gândirii, sau cel puțin la o versiune a acestuia, care „combină sisteme cognitive și semantice și operează cu concepte și supoziții” (Asociația Americană de Psihologie APA). Semiotica diferitelor obiecte unite cu ajutorul tijelor aduce în prim plan o tensiune între formă și semnificație. Chirileanu și Mărginean lucrează într-un segment foarte restrâns de materiale, pendulând între lemn și metal, o preocupare pentru materiale și materialitate în aparentă concordanță cu tradiția post-minimalistă. O examinare mai atentă se dezice însă de supremația formei, dimpotrivă, punând accent pe tensiunea dintre diferitele aspecte ale experienței umane: homo faber, muncitorul, pragmaticul, făuritorul, și homo oniricus, visătorul, vizionarul, creatorul. Chirileanu și Mărginean resping orice poziționare ierarhică a vreunuia dintre cele două roluri, argumentând mai degrabă în favoarea imposibilității existenței unuia în absența celuilalt.
În seara deschiderii, instalația va fi activată printr-un act performativ participativ, în care Chirileanu și Mărginean vor căuta puncte de intersecție, noduri, unde experiența trecută și dorința se întâlnesc și găsesc teren comun pe axa spațiului și a timpului.
Iris Ordean, curator
Ciprian Chirileanu este absolvent al Facultății de Arte și Design Timișoara (1998), membru titular (1999) și vicepreședinte (2010-2018) al UAP Timișoara, precum și al grupurilor Graphium (1998), Xilogravură, matrice stilistică (2008) și Avantpost.ro (2016). Principalele preocupări artistice sunt legate de tematica umbrei, de aspectele duale și contradictorii din societate, de evenimentele sau deciziile absurde, asumate și / sau inventate individual sau de lumea înconjurătoare. Creația personală (gravură, fotografie, procesare digitală, instalații, video), integrată pe direcția experimentelor artistice și a artei conceptuale, însumează 29 de expoziții personale, prezența la peste 70 de bienale internaționale și la peste 110 de expoziții din România, precum și proiecte inițiate, organizate și curatoriate de artist: Student Fest (1992), un cerc de pictură cu deținuții (1998), Bienala Internațională de Gravură Mică Graphium (2004), Plăci comemorative (2013), Diplomatic Art (2014) etc. Lucrările artistului se regăsesc în colecții private și muzeale, activitatea artistică fiind semnalată de presă și critica de artă începând din 1990. Detalii la http://ciprianchirileanu-art.blogspot.ro/
Ionel Mărginean este omul cu multe roluri paralele care intersectează domenii diverse: academic, informal, științific, artistic, civil, civic. Absolvent al Facultății de Construcții a Universității Politehnice Timișoara (promoția 2011), din 2013 activează în corpul profesoral din cadrul aceluiași departament, predând subiecte pe tema structurilor compuse oțel-beton și modelării avansate. În laboratoarele UPT, începând cu 2011 este preocupat de experiment și încercări, evaluând comportarea structurilor la acțiuni extreme, inclusiv sub acțiunea directă a exploziilor, cu scopul de a obține structuri robuste.
Din 2007 este actor la Teatrul Studențesc Thespis, iar din 2014 co-fondator al Asociației Culturale Diogene și co-responsabil CiviCultura (în 2023 devine director executiv al asociației). În spațiul public, este producător de evenimente culturale în sectorul independent: CiviCultura 2019, Poveștile Cartierului. Voce din camera mea 2020, DILEME URBANE. ORAȘUL PARALEL (2021-2023). Episodic poate fi întâlnit în rol de fundraiser, dublură de antreprenor, formator în diferite forme, consilier, dar mai tot timpul conector de idei și de oameni.