”Oratoriul Bizantin de Paști. Patimile și Învierea Domnului”, la Biserica Millenium din Timișoara
10 aprilie 2025 @ 19:00 –
Concertul este susținut de Corala Contrast – ArtContrast și Orchestra „Cantabile”, alături de importanți artiști timișoreni.
Articol de Dana Florea, 10 aprilie 2025, 19:00

În preajma Sărbătorilor Pascale, timișorenii sunt invitați la un eveniment muzical special, ”Oratoriul Bizantin de Paști. Patimile și Învierea Domnului” de Paul Constantinescu, una dintre cele mai profunde și emoționante lucrări ale muzicii sacre românești. Concertul va avea loc joi, 10 aprilie 2025, de la ora 19:00, în Biserica Millenium.
Dirijorul Vasi Badescu va conduce o distribuție de excepție, formată din importanți artiști timișoreni, alături de Corala Contrast – ArtContrast și Orchestra „Cantabile”.
Biletele se pot achiziționa online și de la Casa de Cultură a Municipiului Timișoara.
Evenimentul este organizat de Casa de Cultură a Municipiului Timișoara, cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara.
Oratoriul Bizantin de Paști. Patimile și Învierea Domnului
,,Oratoriul Bizantin de Paști.Patimile și Învierea Domnului” ne poartă cu mintea și cu sufletul în atmosfera unică de la Denia din Joia Mare, în Vinerea Pătimirilor și în noaptea Sfântă a Învierii. Textele liturgice de sorginte bizantină sunt tratate într-o manieră componistică deosebită, care schimbă viziunea muzicii românești.
Compus în anul 1943 de Paul Constantinescu ,,Oratoriul Bizantin de Paști – Patimile Domnului” s-a cântat în premieră la București în data de 3 martie 1946, la pupitrul dirijoral fiind George Enescu, iar dirijorul corului fiind Nicolae Lungu.
Lucrarea a fost recompusă în anul 1948, sub o altă formă conceptuală, compozitorul adăugând un ultim tablou muzical care nu exista înainte, anume ,,Învierea Domnului”.
Premiera celei de-a doua variante are loc la Dresda, în Germania, la data de 7 aprilie 1973, în prezența soției compozitorului, deoarece acesta a trecut în lumea veșniciei în anul 1963, la vârsta de 54 de ani.
Din cauza situației politice și a regimului comunist, noua versiune a Oratoriului nu poate fi reprezentată în țară până în 1990.
La Timișoara, această monumentală lucrare vocal-simfonică s-a cântat pentru prima dată acum 31 de ani, la data de 29 aprilie 1994, dirijor fiind Maestrul Remus Georgescu, iar dirijorul corului a fost Maestrul Diodor Nicoară.
Mai multe eevnnimente din Timișoara și din partea de vest a țării.