Patru zile de evenimente cu ocazia Zilei Timișoarei / FOTO & VIDEO
1 august 2024 – 4 august 2024 @ 20:00 –
Vor urca pe scena din Parcul Rozelor Teatrul de Operetă și Musical „Ion Dacian” din București, Florin Ristei, Ansamblul ”Timișul”, Roby Lakatos și Miroslav Ilić.
Articol de Dana Florea, 1 august 2024, 20:00 / actualizat: 7 august 2024, 21:21
![Patru zile de evenimente cu ocazia Zilei Timișoarei / FOTO & VIDEO](https://www.radiotimisoara.ro/wp-content/uploads/2024/07/Timisoara-e1721651098164.jpg)
Casa de Cultură a Municipiului Timișoara a pregătit o serie de evenimente cu prilejul Zilei Timișoarei, care vor avea loc în Parcul Rozelor din 1 până în 4 august 2024. În fiecare seară, de la ora 20.00, va avea loc câte un spectacol.
Astfel, joi, 1 august, sub sloganul „Timișoara Remember”, spectatorii vor putea viziona opereta „Voievodul Țiganilor” a Teatrului Național de Operetă și Musical „Ion Dacian” din București.
Vineri, 2 august, „Timișoara Simfonic” aduce pe scena din Parcul Rozelor spectacolul „Meșterul Manole”, prezentat de Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian” din București.
Sâmbătă, 3 august, Florin Ristei cântă alături de Orchestra simfonică „Lira” în cadrul proiectului „Timișoara Young”.
În ultima zi, duminică, 4 august, „Born în Timișoara” îi aduce în fața spectatorilor pe dansatorii, instrumentiștii și invitații Ansamblului Timișul.
Accesul este liber.
Ziua Timișoarei este sărbătorită anual în data de 3 august din anul 1999, când a devenit ziua oficială a orașului printr-o hotărâre de consiliu local. Ea marchează intrarea trupelor române în oraş, la 3 august 1919, şi instaurarea administrației românești.
PROGRAMUL ZILELOR TIMIȘOAREI
Vineri, 1 august
TIMIȘOARA REMEMBER
„Voievodul Țiganilor”, operetă de Johann Strauss (fiul)
Teatrul de Operetă și Musical „Ion Dacian”, din București
Ne amintim de Timișoara de odinioară cu un spectacol inspirat dintr-o poveste din secolul al XVIII-lea, petrecută lângă mlaștinile Begăi, în cartierul Mehala de astăzi. Opereta „Voievodul țiganilor”, compusă, în anul 1885, de Johann Strauss (fiul), pe un libret de Ignatz Schnitzer, inspirat, la rându-i, de romanul omonim al scriitorului maghiar Jókai Mór.
Joi, 2 august
TIMIȘOARA SIMFONIC
„Meșterul Manole”, de Jozsef Kappl
Teatrul de Operetă și Musical „Ion Dacian”, din București
Intro: Riff
Meșterul Manole este o operă-rock a formației Phoenix. A fost începută în 1972, dar din cauză că autoritățile județene din Timișoara acelor ani au reținut dosarul ce conținea textele lui Victor Cârcu și schițele lui Valeriu Sepi, proiectul a fost abandonat de formație, fiind considerat pierdut.
Totuși, în februarie 2007, manuscrisul original, împreună cu o prefață scrisă de autor și schițele originale ale lui Valeriu Sepi, au fost publicate la o editură germană. A fost reluată de Josef Kappl (membru Phoenix) în 2008 și finalizată în 2013, când a avut loc premiera națională, în Sala Capitol, a Filarmonicii Banatul, condusă de dirijorul Radu Popa.
Update:
Liderul Phoenix nu a mai putut să vadă această versiune, mai mult, inima a încetat să-i mai bată chiar spre sfârșitul evenimentului.
In memoriam Nicu Covaci vă prezentem selecțiuni din acest spectacol.
Sâmbătă, 3 august
TIMIȘOARA YOUNG
Concert Florin Ristei feat. Orchestra Simfonică „Lira”
Intro: The Famous
FLORIN RISTEI
Duminică, 4 august
BORN IN TIMIȘOARA
Invitați: Roby Lakatos, Miroslav Ilić, Nicoleta Voica, Mioara Velicu și Mihai Teacă
ROBY LAKATOS este un violonist maghiar excepțional, care îmbină jazzul, muzica clasică și muzica maghiară romani.
MIROSLAV ILIĆ Este unul dintre cei mai talentați, longevivi și îndrăgiți cântăreți sârbi. De-a lungul timpului a colaborat cu muzicieni celebri din fosta Iugoslavie, între care și Lepa Brena. Melodiile sale sunt adesea fredonate de bănățeni, unele dintre ele având versiuni în limba română.
Mai multe evenimente din Timișoara și din partea de vest a țării.