Proiect inedit de dans și tehnologie, care aduce la viață povești din cartiere istorice ale Timișoarei
21 iulie 2022 @ 21:00 –
Primul spectacol al proiectului ”Spotlighting Timisoara’s Heritage through Dance” va prezenta momente din viața de zi cu zi a Valeriei Pintea, soția unui medic timișorean, o doamnă foarte activă în societatea vremii, care a locuit în actuala Piață Mocioni.
Articol de Dana Florea, 21 iulie 2022, 21:00
Clubul de Dans Sportiv Magnum Team va lansa proiectul cultural intitulat „Spotlighting Timisoaraʹs Heritage through Dance”, care dorește să pună în evidență patrimoniul cultural din cartierele istorice ale orașului.
Evenimentele, care se vor desfășura în cartierele Iosefin, Cetate, Fabric și Elisabetin, aduc la viață poveștile câte unui personaj feminin care a trăit în cartierul respectiv.
Primul show de teatru-dans intitulat „Lumea Valeriei”, este inspirat din viața Valeriei Pintea, și are ca punct de plecare expoziția „Cartierul Iosefin și Valeria dr. Pintea. Un roman într-o expoziție”, organizată în urmă cu trei ani de Muzeul Național al Banatului și Universitatea Politehnica Timișoara, în seria evenimentelor „Patrimoniul sub reflectoare Timișoara”.
Spectacolul va prezenta momente din viața de zi cu zi a Valeriei Pintea, soția unui medic timișorean, o doamnă foarte activă în societatea vremii, care a locuit împreună cu acesta, în actuala Piață Mocioni. După ce doctorul Pintea s-a stins din viață, Valeria s-a mutat într-o locuință aflată tot în Piața Mocioni, la câteva străzi mai încolo. Deși situația a obligat-o să ducă o viață mai modestă ca până atunci, a luat câteva tinere în gazdă și s-a ocupat îndeaproape de cultura și educația lor, introducându-le în înalta societate a orașului.
Spectacolul de dans, care va avea loc în 21 iulie 2022, de la ora 21.00, la Podul de Fier din cartierul Iosefin, va fi potențat prin utilizarea tehnologiei digitale și a elementelor de realitate augmentată, elemente realizate de o echipă a proiectului ”Spotlight Heritage Timișoara”, de la Universitatea Politehnica Timișoara.
Acest proiect, cofinanțat de Primăria Municipiului Timișoara prin Centrul de Proiecte și realizat în colaborare cu Universitatea Politehnica din Timișoara și Muzeul Național al Banatului, este continuarea unui alt proiect marca Magnum Team, intitulat ”În pași de dans prin clădiri de patrimoniu”, derulat în 2021.