Retrospectivă István Szabó înaintea ediţiei a zecea a Festivalului Ceau, Cinema!
30 iunie 2023 – 2 iulie 2023 @ 20:00 – Trei filme clasice ale marelui cineast maghiar István Szabó vor putea fi văzute la Bucureşti şi Timişoara în cadrul unei retrospective pe care Ceau, Cinema! o organizează împreună cu Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București, înaintea ediţiei a zecea a festivalului. La Timișoara, „Mephisto” (1981), „Colonelul Redl” (1985) şi „Hanussen” (1988), trilogia informală de drame […]
Articol de Dana Florea, 30 iunie 2023, 20:00
Trei filme clasice ale marelui cineast maghiar István Szabó vor putea fi văzute la Bucureşti şi Timişoara în cadrul unei retrospective pe care Ceau, Cinema! o organizează împreună cu Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București, înaintea ediţiei a zecea a festivalului.
La Timișoara, „Mephisto” (1981), „Colonelul Redl” (1985) şi „Hanussen” (1988), trilogia informală de drame istorice şi politice care îl au în rolul principal pe celebrul actor austriac Klaus Maria Brandauer, vor fi proiectate la Cinema Victoria între 30 iunie şi 2 iulie, ca parte a unui Warm-Up la ediţia aniversară Ceau, Cinema!
Filmele vor fi prezentate în versiuni restaurate 4K de Arhiva de Filme din Ungaria.
Biletele sunt disponibile pe Eventbook.
Cu acţiunea situată în Germania la începutul anilor `30, „Mephisto” are în prim-plan un actor de teatru care se află în faţa unei dileme: renunță la poziția sa apolitică și respectă doctrina Reich-ului sau riscă uitarea. „Mephisto” a câştigat premiul FIPRESCI şi premiul pentru cel mai bun scenariu la Festivalul de la Cannes, precum şi premiul Oscar pentru cel mai bun film străin.
Plasat în ultimii ani ai Imperiului Austro-Ungar, „Colonelul Redl” spune povestea unui tânăr şi ambiţios ofiţer care se chinuie să acceadă la cele mai înalte ranguri ale armatei, dar a cărui ascensiune e pusă în pericol de intrigi politice. Filmul a obţinut premiul juriului la Festivalul de la Cannes, a fost nominalizat la Premiile Oscar şi Globurile de Aur şi a câştigat premiul BAFTA pentru cel mai bun film străin.
În „Hanussen”, Klaus Maria Brandauer interpretează un hipnotizator și clarvăzător austriac, stabilit la Berlin după ce a fost rănit în Primul Război Mondial şi ale cărui calităţi speciale îl aduc în atenţia naziştilor. „Hanussen” a fost selectat în competiţia Festivalului de la Cannes şi a primit o nominalizare pentru cel mai bun film străin la Premiile Oscar.
Născut în 1938, István Szabó este unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi cineaşti maghiari, cu o carieră de peste şase decenii atât în Ungaria, cât şi în străinătate. Filmele sale se bazează pe tradiția cinematografiei de autor europene şi redau multe aspecte ale conflictelor politice și psihologice din istoria recentă a Europei Centrale, fiind uneori inspirate din biografia sa.
Ceau, Cinema! este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociaţia Pelicula Culturală şi fondat împreună cu Asociaţia Marele Ecran. Ediţia a zecea a festivalului se va desfăşura între 12 şi 16 iulie la Timişoara.
Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara–Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul European Echoes, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara.
Pagina evenimentului.
Mai multe evenimente din Timișoara și din partea de vest a țării.