“Rinocerii ” de Eugène Ionesco, la Teatrul Național Timișoara
24 februarie 2022 @ 19:00 –
Piesa lui Eugène Ionesco studiază modificarea socială fundamentală, de structură, pe care ideologiile agresive o provoacă societății, felul în care infestează și anihilează umanitatea la nivel individual, transformând societatea într-o masă nediferențiată, brutală, atotdistrugătoare.
Articol de Dana Florea, 24 februarie 2022, 19:00
Teatrul Național din Timișoara prezintă joi, 24 februarie 2022, de la ora 19.00, spectacolul „Rinocerii” de Eugène Ionesco.
„Rinocerii” este un spectacol modern, puternic, major, bazat pe unul dintre cele mai importante titluri ale dramaturgiei universale, pe această demonstrație de geniu a lui Eugène Ionesco despre resorturile dictaturii și, totodată, este un răspuns al spiritului uman la „rinocerizare”, la modalitățile în care ideologiile agresive ale oricăror timpuri provoacă societății modificări de structură, riscând să o transforme într-o masă nediferențiată, brutală, atotdistrugătoare.
Piesa lui Eugène Ionesco studiază modificarea socială fundamentală, de structură, pe care ideologiile agresive o provoacă societății, felul în care infestează și anihilează umanitatea la nivel individual, transformând societatea într-o masă nediferențiată, brutală, atotdistrugătoare.
Personajul principal, Bérenger, este un om oarecare, trăiește într-un loc care poate fi oriunde și, începând cu secolul al XX-lea, oricând. Povestea lui începe atunci când orașul este lovit de o nouă epidemie: oamenii se transformă în rinoceri. Pentru unii e o înclinație naturală, acceptată cu fascinație, pentru alții, o alegere, iar pentru foarte puțini – o respingere categorică. Bérenger va duce o luptă donquijot-escă cu forța brută care îi invadează și îi transformă ireversibil viața.
Distribuția îi reunește pe actorii Romeo Ioan, Ion Rizea, Ioana Iacob, Matei Chioariu, Irene Flamann Catalina, Cristian Szekeres, Doru Iosif, Roberta Popa Ionescu, Ana Maria Pandele Andone, Cătălin Ursu, Costa Tovarnisky, Laura Avarvari, Bogdan Spiridon, Benone Viziteu, Andrei Chifu, Andrei Zgăbaia, , Claudiu Surmei, Darius Zet, Marin Lupanciuc, Paul Vesa și Judit Reinhardt.
Gábor Tompa este secondat în conceptul său regizoral de celebrul scenograf Helmut Stürmer, nominalizat, pentru decorurile acestui spectacol, la Premiul UNITER pentru scenografie; echipa de creație este completată de scenografa Carmencita Brojboiu, creatoarea costumelor, compozitorul Vasile Șirli, coregraful Florin Fieroiu și video designerul Sebastian Hamburger.
Biletele costă între 30 și 80 de lei şi pot fi achiziționate online sau de la agenţiile Teatrului din str. Mărășești nr. 2, de marți până duminică, între orele 11.00-19.00 şi de la Sala 2 din Parcul Civic, deschisă în zilele în care sunt programate spectacole, cu două ore înaintea reprezentației. Telefon 0256 201 117.
Mai multe evenimente din Timișoara și partea de vest a țării.