Sărbătoarea muzicii – Fête de la musique la Timișoara / PROGRAM
21 iunie 2019 – 22 iunie 2019 @ 20:00 –
Sunt invitați artiști consacrați ai muzicii electronice franceze, dar și muzicieni români. Concertele au loc la D’arc pe mal și la Aethernativ.
Articol de Dana Florea, 21 iunie 2019, 20:00
Institutul Francez din Timișoara prezintă anul aceste o ediție cu totul excepțională a Sărbătorii muzicii, în cadrul Sezonului România-Franța. Timp de două zile, în 21 și 22 iunie 2019, artiști consacrați ai muzicii electronice franceze, dar și muzicieni români vor fi prezenți la D’arc pe mal și Aethernativ.
Cap de afiș al acestei ediții este Arnaud Rebotini, nume consacrat al muzicii electronice franceze, laureat al Premiului Cesar pentru cea mai bună muzică de film în 2018. Alături de el, muzicienii de la Cabaret Contemporain vor seduce publicul cu muzica lor tehno exclusiv instrumentală ai cărei maeștri sunt.
Sărbătoarea continuă a doua zi cu DJ Ivan Smagghe, un artist emblematic al muzicii electronice franceze și cu The Populists (Yan Wagner), reprezentant al noii generații emergente.
Și muzicieni români iau parte la acest dialog muzical : foarte talentații Murnau și Angel Jivcu dau startul celor două zile, la D’arc pe mal și Aethernativ.
Intrarea este liberă.
În cadrul manifestării, în acest an, pentru copiii cu vârsta între 8 şi 11 ani, va fi organizat un atelier muzical susţinut de multi-instrumentistul francez Nicolas Deutsch. Atelierul va avea loc sâmbătă, 22 iunie, șa orele 10.00 și 17.00, la Institutul Francez și va avea la bază tehnica ostinato, numită și „mod de repetiție”, datorită căreia copiii vor învăța să compună o melodie ilustrând imagini și sentimente.
Participarea la atelier este gratuită, pe baza unei înscrieri prealabile la mediatheque.timisoara@institutfrancais.ro, până în 20 iunie! Cunoștințele de limba franceză nu sunt obligatorii.
Program
21 IUNIE, D’arc pe mal
20.00 – MURNAU
Murnau este un proiect care își propune să fuzioneze cele mai diverse stiluri muzicale într-un mix cu influențe jazz, no-wave și electro. Conceptul stilistic deschide trasee sonore printr-un aparent labirint și încearcă să descopere – sau să construiască – povestea din interiorul interferențelor fiecărei teme pe care o dezvoltă.
Murnau a fost înființat în anul 2016 de către Seba Hamburger (tobe, synths și sampling), Ana Pieloiu (chitară), Ovidiu Zimcea (chitară, bas, synths) și Popljubo (synths).
Audio: www.youtube.com/watch?v=_Ddzp_6iV04
21.30 – CABARET CONTEMPORAIN
« Muzică electronică, realizată manual » este definiția pe care o dau membrii trupei pentru a-și prezenta muzica electro fenomenală, cântată la instrumente muzicale precum contrabasul, chitara, pianul preparat, tobele, bolul tibetan sau… andrelele. Cei șase muzicieni ai trupei Cabaret Contemporain și-au creat deja o bună reputație scenică în festivaluri de muzică electro sau jazz.
Cel de-al treilea album al lor, „Séquence collective”, este de un groove intens și surprinzător. Fără îndoială, universul celor de la Cabaret Contemporain nu seamănă cu niciun altul.
Audio: www.youtube.com/watch?v=_yyqxzQJebU
23.00 – ARNAUD REBOTINI
Arnaud Rebotini est un compozitor, interpret și producător francez. Ambițios și avantgardist, primul album « Organique » (2000) este foarte salutat de către public și presă. Rebotini mixează pop, muzică electronică, jazz și muzică contemporană cu sintetizatoarele sale analogice, instrumente de suflat din alamă, instrumente cu coarde, chitară electrică și voce. Pasionat de sintetizatoare analogice, își consacră cariera muzicii electronice, producând două albume semnate în nume propriu.
În paralel, colaborează cu radio France Info și creează muzică de film. Povestea sa cu cinemaul se concretizează datorită realizatorului Robin Campillo pentru care semnează două benzi originale pentru filmele „Eastern Boys” și „120 de bătăi pe minut” (recompensat, printre altele, cu Premiul Cesar pentru cea mai bună muzică de film în 2018).
Audio: www.youtube.com/watch?v=PNZlhmVMXWo
22 IUNIE, Aethernativ
21.00 – ANGEL JIVCU
Angel a făcut cunoștință cu muzica electronică la începutul anilor ’90, prin intermediul emisiunii Chill Out Zone de la MTV. A fost “Love at First Sight”, și de atunci și-a dat seama că pasiunea asta îl va urmări pentru totdeauna. Câțiva ani mai târziu îl cunoaște pe Roli Breaker, de la care-și cumpără și primul set de turntables, prin 1998. Tot cu ajutorul lui Clau (Roli Breaker), și al lui UFO (Florin Unguraș), își face debutul încă de la primele ediții 48h și TM Base. Prin 2012, cu ajutorul unor prieteni, pune bazele crew-ului SOULedOUT, un mic brand de petreceri, în speranța de a aduce ceva nou scenei electronice locale.
23.00 – THE POPULISTS (YAN WAGNER)
Yan Wagner este cunoscut ca artist, cântăreț, compozitor și realizator, dar și ca DJ sub numele „The Populists”. Cântând ziua, împreună cu trupa sa, ori dansând solo noaptea, tot nu s-a decis încă să renunțe la vreuna dintre numeroasele sale pălării care se potrivesc bine cu lucrurile care-l interesează și cu urechea sa muzicală. În prezent, are un ritm mai dansant și mai dark, eliberat de obligațiile sale de cântăreț, dar rămânând fidel pasiunii pe care o are pentru ringul de dans. Sunt două fațete indispensabile și complementare pentru a continua să-și hrănească universul uneori alb-negru, alteori în culori al dandy-ului parizian grav și groove.
Audio: https://www.youtube.com/watch?
01.00 – IVAN SMAGGHE
Ivan Smagghe este unul dintre cei mai buni DJ francezi ! Atunci când pune muzică, acesta face tranziția între discurile sale obscure și corpurile impregnate de strobe de pe ringul de dans, injectând ceva personal în tot acest amestec. Felul în care produce muzică sfidează genul.
Din 2013, Ivan are propria casă de discuri, Les Disques de la Mort (LDDLM). Labelul este un derivat al gustului său muzical unic. LLDLM este, după cum o spune Ivan, „stilul fără stil”, refuzul de a fi catalogat în vreun fel.
D’ailleurs, depuis 2013, Ivan gère sa propre empreinte, Les Disques de la Mort (LDDLM) : le label est un exutoire pour son goût musical unique. LLDLM est, comme l’appelle Ivan, le „style sans style”, le refus d’être catalogué.
Audio: www.youtube.com/watch?v=NYw8GOydiMQ
Mai multe evenimente din Timişoara şi din partea de vest a ţării.
(Foto: facebook.com/arebotini)