„Simboluri ale Franţei”, manifestare de Ziua Francofoniei, la Parcul de Afaceri
20 martie 2017 @ 14:00 – 16:00 – 20 martie,ora 14:00, Parcul de Afaceri Simeria, Sala de Conferinţe Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva în parteneriat cu Agenţia de Dezvoltare Economico-Socială a judeţului Hunedoara, serbează, ca în fiecare an, Ziua Internaţională a Francofoniei printr-o manifestare cultural-educativă ce va avea loc în ziua de 20 martie 2017, ora 1400, în Sala de conferinţe a Parcului […]
Articol de Mihai Junea, 20 martie 2017, 14:00

20 martie,ora 14:00, Parcul de Afaceri Simeria, Sala de Conferinţe
Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva în parteneriat cu Agenţia de Dezvoltare Economico-Socială a judeţului Hunedoara, serbează, ca în fiecare an, Ziua Internaţională a Francofoniei printr-o manifestare cultural-educativă ce va avea loc în ziua de 20 martie 2017, ora 1400, în Sala de conferinţe a Parcului de Afaceri Simeria. Sub genericul „Simboluri ale Franţei”, celor prezenţi li se vor prezenta principalele simboluri care definesc această ţară: Imnul Franţei, Ziua Naţională, cocoşul galic, deviza Revoluţiei de le 1789, marile personalităţi, Parisul cu monumentele lui, principalele regiuni ale Franţei, castelele de pe Valea Loarei, parfumurile, vinul, Turnul Eiffel, acestea fiind doar partea cea mai importantă pe care o are oricine în vedere atunci când se gândeşte la Franţa.
În deschiderea manifestării se va face o succintă punere în temă cu privire la noţiunea de francofonie, se va menţiona faptul că termenul de francofonie a apărut pentru prima dată în anul 1880 când geograful francez Onesime Reclus l-a utilizat în lucrarea sa „Franţa, Algeria şi coloniile” pentru a defini spaţiul geografic în care se vorbeşte în principal limba franceză. Se va preciza faptul că Francofonia înseamnă totalitatea entităţilor statale care folosesc limba franceză ca limbă de comunicare, state care sunt reunite în Organizaţia Internaţională a Francofoniei din care fac parte cca 900 de milioane de persoane din cele 70 de state francofone. Se va arăta că la 20 martie 1970 s-a semnat la Niamey, capitala Nigerului, Tratatul cu privire la crearea Agenţiei de Cooperare Culturală şi Tehnică (ACCT), entitate devenită astăzi Organizaţia Internaţională a Francofoniei (OIF). De atunci, an de an, manifestările dedicate Francofoniei au devenit tot mai numeroase, iar solidaritatea dintre toţi cei care folosesc limba franceză ca mijloc de comunicare a fost tot mai intensă.
România, ţară în care limba franceză este studiată, preţuită şi cunoscută graţie originii noastre latine comune, a devenit membră a Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei în anul 1993. De altfel, ţara noastră este cea mai importantă ţară francofonă din Europa centrală şi de est.
În fiecare an, la 20 martie, milioane de oameni din lume sărbătoresc Francofonia, aducând astfel cel mai sincer şi mai profund omagiu limbii franceze, Franţei şi civilizaţiei născute în spaţiul francofon. Acest spaţiu nu este doar o realitate geografică sau lingvistică, ci mult mai mult: este un spaţiu cultural ce îi reuneşte pe toţi cei care, oriunde s-ar afla, manifestă şi îşi exprimă apartenenţa la limba franceză şi la cultura francofonă.
Prezentarea alcătuită de Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva cu acest prilej este un material documentar care, cu siguranţă, va stârni interesul publicului invitat la manifestare. În finalul prezentării, vor fi adresate întrebări celor prezenţi, cele mai bune răspunsuri fiind răsplătite cu premii constând în cărţi şi diplome oferite de Biblioteca Judeţeană.