Teatrul German de Stat Timișoara va transmite online ”Jurnal de România. Timișoara”cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului
27 martie 2020 @ 18:00 – 22:00 –
Spectacolul îmbină filmul, fotografia și teatrul și își propune să fie o oglindă sinceră a relațiilor interumane, influențate decisiv de mediul urban, dar și un îndemn la implicare socială și comunitară.
Articol de Dana Florea, 27 martie 2020, 18:00
În fiecare an, începând cu 1961, la 27 martie se sărbătorește Ziua Mondială a Teatrului. Pentru marcarea acestei zile, teatrele din toată lumea, cărora li s-a alăturat întotdeauna și Teatrul German de Stat Timișoara, organizează evenimente și manifestări în cadrul cărora publicul are ocazia de a se întâlni cu artiștii și actorii care participă la producții, de a intra cu ei în dialog, de a interacționa direct cu mediul teatral.
Anul acesta, datorită condițiilor nefavorabile provocate de pandemia de coronavirus, toate evenimentele publice dedicate Zilei Mondiale a Teatrului au fost anulate și reprogramate pentru anul viitor, iar sălile de spectacole au fost închise pentru o perioadă încă nespecificată. Interacțiunea cu publicul, căruia teatrul i se adresează, vitală pentru existența oricărei instituții de cultură este, deocamdată, limitată la comunicarea online.
Astfel, Teatrul German de Stat Timișoara, vine în întâmpinarea publicului său, a iubitorilor de teatru și a timișorenilor, prin programarea unor spectacole, care vor putea fi vizionate online. Prima reprezentație este ”Jurnal de România. Timișoara”, spectacol regizat de Carmen Lidia Vidu, care va putea fi vizionat vineri, 27 martie 2020, pe pagina de Facebook a teatrului. Intervalul orar la care spectacolul va fi disponibil este 18.00 – 22.00.
”Nu este întâmplătoare alegerea noastră. Jurnal de România. Timișoara este tocmai acel spectacol prin care am încercat, atât prin mesajul pe care cele șase actrițe l-au transmis publicului, cât și prin activitățile adiacente (conferințe, discuții, sesiuni de Q&A etc.) să apropie comunitatea locală: fie că a fost cea artistică, unversitară, politică, etc; dar și pe cea națională – Jurnal de România. Timișoara face parte dintr-o serie de spectacole similare, propuse de Carmen Lidia Vidu, montate la Sfântu Gheorghe și la Constanța – și, astfel să o solidarizăm.”, se precizează în comunicatul Teatrului German de Stat Timișoara.
Pentru cei care nu au văzut încă pectacolul, Jurnal de România. Timișoara este un proiect multidisciplinar, cere unește filmul, fotografia și teatrul, și își propune să fie, printr-o serie de confesiuni necenzurate și nemijlocite, o oglindă sinceră a relațiilor interumane, influențate decisiv de mediul urban, dar și un îndemn la implicare socială și comunitară. Arhitectura spectacolului este determinată de biografii personale, al căror rol este acela de a deslușiși de a cartografia căile prin care părinții, prietenii, necunoscuții, dar și orașul, prin cartierele, locuitorii, artiștii și prin administrația locală, ne modeleazăși ne transformă – de la nostalgia primelor amintiri și până la realitatea imediată. Mărturisirile sunt întemeiate aproape exclusiv pe experiențele de viață ale actrițelor, fie căvorbim despre momente de fericire sau durere, despre succes sau eșec, despre traume și depresie, despre înstrăinare și regăsire.
Regia: Carmen Lidia Vidu (a.G) • Dramaturgie: Andrea Wolfer • Asistență de regie: OanaVidoni •Asistență de Scenografie: IoanaPopescu • Montajfoto-video: Cristina Baciu (a.G), OvidiuZimcea (a.G)
Cu: Ida Jarcsek-Gaza, Tatiana Sessler-Toami, Daniela Török, IoanaIacob, Olga Törökși Silvia Török.
Mai multe evenimente din Timişoara şi din partea de vest a ţării.