Timișoara Refugee Art Festival, la a șaptea ediție / PROGRAM
20 iunie 2023 – 26 iunie 2023 @ 11:00 –
Programul cuprinde proiecție de film documentar, recital de pian, expoziții, instalații de artă, activități interactive pentru mici și mari, flashmob, alergare și un picnic intercultural.
Articol de Dana Florea, 20 iunie 2023, 11:00 / actualizat: 21 iunie 2023, 9:43
Timișoara găzduiește între 20 și 26 iunie 2023 cea de-a VII-a ediție Timișoara Refugee Art Festival. În fiecare an, TRAF are loc în contextul celebrării Zilei Mondiale a Refugiatului, pe 20 iunie.
Festivalul aduce împreună comunitățile de refugiați și localnici într-un schimb intercultural de neuitat. Anul acesta, între activitățile festivalului se numără și un film documentar care prezintă drumul unui refugiat din Afganistan prin Timișoara, până în Belgia, dar și un recital de pian, expoziții, instalații de artă, activități pentru cei mici și toți cei curioși de tradiții, obiceiuri și gusturi de pe alte meleaguri. Nici anul acesta nu lipsește picnicul.
Printre momentele deosebite ale ediției din 2023 se numără atelierele de artă care promovează interacțiunea între participanți. Toate au rolul de a aduce împreună comunitatea într-un cadru autentic, recreând astfel și tradiția străveche de a aduna oamenii pentru a socializa și a se cunoaște.
“Vom amplasa o instalație de artă în jurul unui copac din Parcul Central din Timișoara. Opera de artă este realizată de refugiați adulți și copii din Ucraina și se va lumina prin intermediul unor sisteme solare autonome. Instalația va include, de asemenea, o bancă specială destinată lecturii, pe care oamenii vor putea citi cuvinte încurajatoare și mesaje de bunătate scrise pe bucăți de pânză. Banca va rămâne amplasată timp de trei luni în parc pentru toți cei care vor dori să o vadă”, spune Flavius Ilioni Loga, coordonatorul Asociației LOGS, organizatorul festivalului.
În cadrul festivalului, la Cinema Victoria, va fi prezentat un documentar realizat de un refugiat afgan care a străbătut drumul din Afganistan până în Belgia. El a plecat de acasă singur, la 14 ani. Filmul cuprinde imagini surprinse și în Timișoara, oferind, astfel, o perspectivă autentică asupra experiențelor trăite de el.
“Este important să celebrăm multiculturalitatea, să ne bucurăm de fiecare schimb de experiență pe care îl avem cu cei din orașul nostru. Cred că este foarte important și să știm povestea lor. Cea a lui Sajid Khan Nasiri este o poveste dură, o realitate la care nu avem acces. Călătoria lui din Afganistan a durat doi ani, timp în care adolescentul a documentat totul pe telefon până când a ajuns în Belgia și a cerut azil”, a spus Flavius Ilioni Loga, coordonatorul Asociației LOGS.
Un alt aspect important al festivalului este schimbul intercultural prin intermediul artei culinare. Refugiații vor pregăti mâncăruri tradiționale, anul acesta în Parcul Carmen Sylva din oraș, oferind ocazia participanților să se bucure de interacțiuni autentice, pictură pe față și, nu în ultimul rând, gustări delicioase.
Sportul se va regăsi și el în cadrul festivalului, prin intermediul turului de alergare la Dumbrăvița, la care vor participa și refugiați. Un campionat de fotbal va aduce în același echipe locale și refugiați din Ucraina, consolidând astfel legăturile dintre comunități.
Potrivit UNHCR, în acest moment, în lume, există peste 71 de milioane de refugiați care au fugit din calea războaielor sau a schimbărilor climatice, a persecuției, conflictelor sau din cauza încălcării drepturilor omului. În Timișoara, numărul refugiaților din Ucraina stabiliți aici după ce au fugit din calea războiului este de aproximativ o mie, dintre care jumătate sunt copii.
Timișoara Refugee Art Festival este un eveniment anual care aduce împreună comunitățile de refugiați și localnici într-un schimb intercultural prin intermediul artei. Festivalul promovează solidaritatea și încurajează cunoașterea și acceptarea diversității culturale. Prima ediție a festivalului a avut loc în anul 2017, adunând 30 de tineri talentați, atât refugiați, cât și non-refugiați, care au colaborat pentru a crea 5 producții artistice de teatru forum, muzică, film, pictură și instalații de artă.
Evenimentul este organizat de Asociația LOGS, o organizație „grass-roots” din vestul României, dedicată promovării integrării migranților vulnerabili, combaterii traficului de persoane și implementării de inițiative legate de consiliere socială și psihologică, migrație, educație și formare.
Programul festivalului
Marți 20 Iunie 2023 – Ziua Mondială a Refugiaților
Ora 11:00 Masa Rotundă – 20 Iunie Ziua Mondială a refugiaților Locatie: Casa LOGS – Str. Aries Nr. 16. Casa LOGS este locul unde mii de refugiați au fost ajutați prin procesul de integrare în Timișoara. Autoritati, societatea civila, voluntari și refugiați venim impreuna pentru a fi o voce de solidaritate pentru refugiați. Participare doar pe baza de invitație.
Ora 15:00 Atelier intercultural pentru 30 de copii refugiați și copii români cu varsta între 7-12 ani Locatie: Casa LOGS – Str. Aries Nr. 16 Ne descoperim împreună copii refugiați, migranți și localnici prin jocuri de cunoaștere și ateliere de artă alături de Elena Busuioc, mediatoare interculturală la Casa LOGS. Înregistrare aici: https://forms.gle/rcjJhEgBHRv21Ad9A
Ora 18:00 Vernisaj Instalație de arta “Under the Melting Sky” cu artista Regina Damian Locatie: Piața Unirii Timișoara. Instalația de artă contemporană realizată de artistul local, Regina Damian simbolizează migrația oamenilor pe globul pământesc, folosind ceara, forțată de metamorfozarea adusă de foc care creează căile migranților prin comunități unde aceștia sunt sau nu primiți.
Miercuri 21 Iunie 2023
Ora 15:00 Footbal Together – campionat de fotbal pentru persoane peste 16 ani, refugiati, migranți și localnici din Timișoara. Locatie: Player Sport – Strada Arinului, Dumbrăvița. Alergăm și jucăm împreună, ne cunoaștem prin fotbal. Alături de David Lungu, project manager la Casa LOGS. Meciurile încep la 15:30 cate 10 min/ repriza. In total 8 echipe (5 +1). Înregistrare aici: https://forms.gle/1VGvNzmLXMRGsUsL6
Joi 22 Iunie 2023
Ora: 18:00 Vernisaj instalație de artă “Copacul Bunătății” cu artista Elena Busuioc Locatie: Parcul Central Anton von Scudier Timisoara . O instalație de artă în jurul unui copac din Parcul Central din Timișoara, realizată de refugiați adulți și copii din Ucraina, va lumina Timișoara în 2023, prin instalații solare autonome, o banca pentru citit și cuvinte și acte de bunătate scrise de oameni pe bucăți de pânză.
Ora 20:00 Flash Mob & Pian “With Ukraine. With Refugees” Locatie: Piața Unirii Timișoara. Refugiatii din Timișoara sunt parte din orașul capitala culturala. Un manifest de multumire si sustinere va fi oferit trecătorilor prin P-ta Libertatii alături de un minirecital de pian oferit de o profesoara de muzica, din Ucraina.
Vineri 23 Iunie 2023
Ora 9:00 Tură de alergare Pentru Refugiați (cu donatii) prin pădurea de la Dumbravita Locatie: Gradina Zoologica Timișoara. Ne aratam suportul și solidaritatea pentru refugiații din Timișoara printr-o tură de alergare de 3 km prin pădurea de la Dumbravita, la marginea Timișoarei. Cu o donație de minim 10 Ron strangem fonduri pentru 15 pachete de alimente pentru familii vulnerabile din Timișoara. Te misti cu noi si faci o fapta buna pentru o familie obligata sa lase tot în urma. Înregistrare aici: https://forms.gle/MD5bMZLeaLBeWpta8
Ora 18:00 Proiecție film documentar THE MIND GAME (2023, Olanda, 61 min 45 sec) regizat de Sajid Khan Nasiri, Eefje Blankevoort, & Els van Driel Locatie: Cinema Victoria Timișoara. Când avea doar 14 ani, Sajid Khan Nasiri a fugit singur din Afganistan. După o călătorie de doi ani plină de pericole și greutăți – pe care le-a documentat minuțios pe camera telefonului său – ajunge în Belgia pentru a cere azil. Acolo începe o nouă luptă. Filmul continua povestea filmului Shadow Game (2021) proiectat la Timișoara Refugee Art Festival în 2021. Pret bilet: 15 Ron (se achizitioneaza la casieria Cinema Victoria)
Sâmbătă 24 Iunie 2023
Ora 11:00 Picnic Intercultural cu mâncare gătită de refugiații din Timișoara. Editia 7 Locatie: Parcul Carmen Sylva – Timișoara. Mancarea ne uneste, ne aduce împreună și ne duce acasă. Alături de refugiați din Timișoara, sarbatorim in aer liber, în mijlocul orașului solidaritatea fata de oamenii care au fost alungați din casele lor de război și persecuție. Într-o zi de weekend, ne bucurăm alături de copii, adulti si seniori prin ateliere de arta, muzica, dans si multa voie buna. Noi ne asigurăm ca avem cea mai buna mancare tu poți sa aduci pentru participanți: fructe și sucuri naturale. Înregistrare aici: https://forms.gle/9d67J2QoS6BJgA1y6
Mai multe evenimente din Timiușoara și din partea de vest a țării.