Turneul educațional de dezbateri TOUCH ME NOT – POLITICILE CORPULUI încpe la Timișoara
27 septembrie 2019 @ 18:00 –
Vor fi dezbătute subiecte precum intimitatea și dizabilitatea, drepturile femeii și egalitatea de gen, libertatea personală și curajul de fi tu însuți.
Articol de Dana Florea, 27 septembrie 2019, 18:00
În urma invitațiilor a șapte universități de prestigiu din România, echipa controversatului film TOUCH ME NOT – câștigătorul Ursului de Aur la ediția de anul trecut a Festivalului de Film de la Berlin și nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film (cunoscute și ca Oscarurile Europene) – a inițiat proiectul cultural – educațional TOUCH ME NOT – POLITICILE CORPULUI, care se va desfășura între 27 septembrie și 16 octombrie 2019, în șase centre universitare din România.
Primul eveniment va avea loc la Timișoara, în 27 septembrie, la Universitatea de Vest.
Turneul educațional propune o serie itinerantă de zece dezbateri – eveniment și are ca miză prioritară întâlnirea transformativă dintre publicul tânăr din mediul universitar și comunitățile vulnerabile vizate de film, în vederea schimbării de mentalități, a promovării diversității și incluziunii, a respectului pentru alteritate.
De-a lungul unui impresionant traseu internațional (peste 150 de festivaluri de renume, lansat în cinematografe în peste 35 de țări, între care și România, unde s-a clasat pe locul patru în box office-ul național în primul weekend, și o primire entuziastă din partea celor mai importante publicații internaționale și naționale), Touch Me Not a deschis un spațiu de (auto)reflexivitate și autocunoaștere, în care privitorii sunt invitați să își reevalueze ideile preconcepute. O experiență transformativă care te pune pe gânduri: despre intimitate, relația cu propriul corp și modul în care relaționăm și ne raportăm la Celălalt, despre capacitatea noastră de empatie.
Turneul educațional de dezbateri TOUCH ME NOT – POLITICILE CORPULUI oferă studenților și publicului tânăr ocazia de a intra în dialog cu protagoniștii filmului, activiști pasionați pentru drepturile omului din Europa, și cu regizoarea filmului Adina Pintilie, pe subiecte acute precum: corpul devenit „câmp de luptă” pentru ideologii, intimitatea și dizabilitatea, drepturile femeii și egalitatea de gen, libertatea personală și curajul de fi tu însuți, frumusețea diferită de norme.
„În lumea de astăzi, în care ne confruntăm cu atâtea prejudecăți și ne e din ce în ce mai frică de Celălalt, în care discursuri și forme de discriminare agresive capătă o influență îngrijorătoare pretutindeni, dezbaterile POLITICILE CORPULUI propun o <împrietenire> cu acest Celălalt, care poate fi de multe ori diferit de tine.
Invită la o deschidere de perspective și la empatie, arătând că există și alte moduri de a relaționa, de a-ți trăi intimitatea, tipuri de frumusețe, de corp, viziuni despre lume diferite de cele <normative>, dar la fel de umane, de firești, de valide.” spune cineasta Adina Pintilie.
Mai multe evenimente din Timişoara şi din partea de vest a ţării.