Ascultă Radio România Timișoara Live • 

Turneul naţional ”Zâmbetul Muzicii” ajunge la Deva

13 noiembrie 2024 @ 19:00 –

Zâmbetul Muzicii este un turneu național extraordinar care prezintă un program de chansons, lieduri, arii şi duete celebre.

Articol de Dana Florea, 13 noiembrie 2024, 19:00

Turneul naţional ”Zâmbetul Muzicii” ajunge la Deva

Când

13 noiembrie 2024    
19:00

Unde

Sala Pro Arte
Strada 1 Decembrie 1918 nr. 22, Deva, Hunedoara

Tip de eveniment

Turneul Naţional Zâmbetul Muzicii continuă în România: soprana Teodora Gheorghiu, bas – baritonul Sorin Coliban și pianista Diana Ionescu ajung la Deva miercuri, 13 noiembrie 2024. Spectacolul va avea loc la Sala Pro Arte, de la ora 19.00.

Programul ales pentru toate gusturile abordează un repertoriu vast și variat care include piese pentru toate preferințele muzicale: arii celebre din opere precum Cenuşăreasa și Don Giovanni, duete romantice din operete precum Văduva veselă, piese franceze rafinate semnate de Duparc și Hahn, compoziții românești îndrăgite ale lui Tiberiu Brediceanu și melodii populare prelucrate de Constantin Brăiloiu.

Intrarea este liberă.

PROGRAMUL SPECTACOLULUI

  • Rossini – „Sia qualunque delle figlie“, aria lui Don Magnifico din opera Cenuşăreasa
  • Rossini – „All’ombra amena”, aria Corinnei din opera Il Viaggio a Reims
  • Duparc – “Chanson triste”
  • Duparc – “Phidylé”
  • De Curtis – “Non ti scordar di me”
  • A. Mozart – “La ci darem la mano”, duet Zerlina & Don Giovanni din Don Giovanni
  • Hahn – “À Chloris”
  • Hahn – “Quand je fus pris au Pavillon”
  • Brăiloiu – “Le Menuisier”
  • Brăiloiu – “Les oiseaux”
  • Donceanu – “Bâlci în Aldebaran”
  • Eliade – Revedere  – „Codrule , codruțule …“
  • Brediceanu – “Doina Stăncuței”
  • Lehár – “Lippen schweigen”, duet Hanna & Danilo din opereta Văduva veselă

 Soprana Teodora Gheorghiu a absolvit cursurile Academiei de muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, destinul ei muzical fiind influențat în mod direct de marele José Carreras, care a remarcat-o în cadrul concursului Julián Gayarre International Singing Competition. Deşi nu a câştigat acest concurs, Carreras i-a oferit o bursă de studii care i-a schimbat definitiv cursul carierei. Ulterior, a câștigat mai multe competiţii, fiind laureată, între altele, a Concursului Internaţional “George Enescu” de la Bucureşti, dar şi a prestigioasei Queen Elizabeth Competition şi a primit bursa de studii Herbert von Karajan. 

A debutat pe scena muzicală internațională la Opera de Stat din Viena, la doar 25 de ani, unde a cântat ca solistă între 2007 şi 2010. După colaborarea cu Opera de Stat din Viena, în 2010, a decis să îşi continue cariera ca artist freelancer. Acesta a fost momentul când dirijorul Christophe Rousset i-a propus să realizeze un album, ca omagiu al celebrei soprane Anna de Amicis.

În ultimul deceniu a apărut pe multe scene de operă în rolul Mimì din Boema de Puccini, în rolul Contesei în „Nunta lui Figaro” de Mozart (pe care l-a abordat şi într-un turneu susţinut în Japonia), în rolul Violeta din „Traviata” de Verdi, Nedda din „Paiaţe” de Leoncavallo şi nu numai.

Soprana este pasionată şi de lied şi a oferit numeroase recitaluri cu programe variate, iar în 2013 a publicat al doilea album, Art Nouveau. În anul 2018 a revenit în România pentru un turneu extraordinar de recitaluri în mai multe orașe ale țării, iar în 2023, alături de pianista Diana Ionescu, a susținut Turneul național de lieduri Franz Schubert.

Bas-baritonul Sorin Coliban a absolvit Academia de muzică din București, studiind apoi timp de șase ani cu Georgeta Bălan și perfecționându-și tehnica vocală pentru repertoriul Rossinian în cadrul Accademiei Rossiniana din Pesaro, sub îndrumarea maestrului Alberto Zedda.

Sorin Coliban a debutat la Opera de Stat din Viena în 2004. Din 2004 până în 2009 a fost membru al ansamblului de la Volksoper din Viena. În anul 2015 a debutat la Filarmonica din Berlin și la Budapesta, în cadrul Festivalului Zilele Wagner unde a revenit în 2022. A participat în trei producții la Opera Scala din Milano în perioada 2021 – 2022.

A colaborat cu mulți dirijori, printre care Franz Welser-Möst, Alberto Zedda, Bernard Haitink, Antonio Pappano, Zubin Mehta, Riccardo Chailly, Kent Nagano, Pinchas Steinberg, Mark Elder, Richard Bonynge, Seiji Ozawa, Cristian Mandeal, Bertrand de Billy, Louis Langrée, Kirill Petrenko, James Conlon și Daniele Gatti.

Coliban este, de asemenea, un experimentat interpret de lied și oratoriu. În aprilie 2012 a debutat cu un recital de lieduri la Musikverein din Viena, acompaniat de pianista Kathleen Kelly, cu multe lucrări în primă audiție austriacă.

Pianista Diana Ionescu, după ce a absolvit Liceul „George Enescu”, unde a studiat pianul cu Olga Szell, a fost admisă la clasa lui Dan Grigore la Universitatea Națională de Muzică București, unde a studiat şi cu Steluța Radu, Sandu Sandrin şi Dinu Ciocan. În 2003 s-a mutat în Marea Britanie, ca să îşi continue studiile cu Ronan O’Hora, Joan Havill şi Marc Racz la Birmingham Conservatoire şi Guildhall School of Music and Drama. Și-a perfecționat arta pianistică cu Viktor Merzhanov la Conservatorul Tchaikovsky de la Moscova, cu Alexis Weissenberg la Engelberg, cu Dmitri Bashkirov la Chapelle Reine Elisabeth de la Bruxelles şi la Madrid, şi cu Richard Goode la New York.

Câştigătoare a Marelui Premiu al Concursului Internațional de Pian „George Enescu” din 2001, şi ultimul pianist român care a reuşit această performanță, Diana Ionescu se bucură de o activitate internațională ca solistă, muzician de cameră, pedagog şi director de festival.

A fost distinsă cu Premiul Alexis Weissenberg și Premiul EWLE al Radioului Elvețian pentru Best Live Recording, Premiul II la Missouri Southern International Piano Competition SUA și Concursul Internațional Lory Wallfisch, Glass Sellers Trophy şi Premiul I la Romantic Piano Competition Londra, cât și cu Diploma Ambasadorului pentru servicii aduse culturii româneşti în străinătate.

Pagina evenimentului.

Mai multe evenimente din partea de vest a țării.

Primăria Timișoara cere o porțiune de drum din proprietatea comunei Giroc
joi, 14 noiembrie 2024, 15:53

Primăria Timișoara cere o porțiune de drum din proprietatea comunei Giroc

Drumul, aflat în proprietatea comunei Giroc și situat la limita cu Timișoara este cerut de primăria municipiului pentru a fi asfaltat....

Primăria Timișoara cere o porțiune de drum din proprietatea comunei Giroc
Percheziţii la suspecți de braconaj cinegetic. Au fost găsite două căprioare în captivitate
joi, 14 noiembrie 2024, 12:36

Percheziţii la suspecți de braconaj cinegetic. Au fost găsite două căprioare în captivitate

Două persoane sunt urmărite penal, iar un bărbat a fost reţinut pentru 24 de ore de către poliţiştii timişeni, pentru nerespectarea regimului...

Percheziţii la suspecți de braconaj cinegetic. Au fost găsite două căprioare în captivitate
AUDIO / CSM Oradea, cu un picior în fazele superioare din Liga Campionilor
joi, 14 noiembrie 2024, 09:11

AUDIO / CSM Oradea, cu un picior în fazele superioare din Liga Campionilor

Prin acest succes, bihorenii sunt favoriți la ocuparea locului al doilea și calificarea în sferturile de finală. Jocul din bazinul olimpic...

AUDIO / CSM Oradea, cu un picior în fazele superioare din Liga Campionilor
Timișoara are un magazin oficial de suveniruri
joi, 14 noiembrie 2024, 09:00

Timișoara are un magazin oficial de suveniruri

Timișoara va avea un magazin oficial de suveniruri, care va fi deschis pe strada Alba-Iulia nr. 2, lângă Piața Victoriei. Organizația de...

Timișoara are un magazin oficial de suveniruri
joi, 14 noiembrie 2024, 08:52

Vremea în vestul țării

Astăzi, vremea va fi rece și în general închisă. Cerul va fi mai mult noros. Pe arii restrânse vor fi precipitații slabe, sub formă de...

Vremea în vestul țării
joi, 14 noiembrie 2024, 01:10

Răsturnare de situație în cazul atentantului cu bombă de la Arad

Fiica milionarului ucis în atentatul cu bombă de la Arad, Laura Bîlcea, şi ceilalţi doi suspecţi, au intrat în custodia poliţiştilor...

Răsturnare de situație în cazul atentantului cu bombă de la Arad
miercuri, 13 noiembrie 2024, 21:02

CSM Oradea încheie seria pozitivă la Pitești

Bihorenii au fost întrecuți cu 80-78, în deplasare, de conaționala FC Argeș Pitești, în ultima etapă din grupe. Gazdele au intrat mult mai...

CSM Oradea încheie seria pozitivă la Pitești
miercuri, 13 noiembrie 2024, 18:53

John Malkovich, revine pe scena Naționalului din Timișoara: Nu aș renunța la teatru

Actorul american John Malkovich se află la Timișoara pentru a pregăti cele trei reprezentații de pe scena Teatrului Național. John Malkovich...

John Malkovich, revine pe scena Naționalului din Timișoara: Nu aș renunța la teatru