„Zilele Redutelor Culturale din Transilvania și Banat”, sărbătorite la Timișoara / PROGRAM
9 iunie 2023 – 10 iunie 2023 @ 17:00 –
Programul cultural cuprinde o expoziție, un spectacol de teatru, unul de dans și ateliere educaționale, organizate de ”redutele culturale” din Cluj-Napoca, Timișoara și Brașov.
Articol de Dana Florea, 9 iunie 2023, 17:00
”Zilele redutelor culturale din Transilvania și Banat” este un demers cultural care își propune să prezinte istoria redutelor culturale din Cluj-Napoca, Timișoara și Brașov, înființate în secolul al XIX-lea, și valorile actuale comune ale acestora.
Programul cultural și artistic presupune o expoziție foto-documentară itinerantă și un atelier educațional etnografic organizate de Muzeul Etnografic al Transilvaniei Cluj-Napoca, un spectacol de teatru și un atelier educațional de teatru susținute de Teatrul German de Stat Timișoara și un spectacol de balet și un atelier educațional de balet prezentate de Centrul Cultural Reduta Brașov. Programul cultural (vernisajul expoziției, spectacolul de teatru și spectacolul de dans) și atelierele educaționale vor fi prezentate public în toate cele trei orașe din proiect.
La Timișoara, cele trei evenimente vor avea loic în 9 și 10 iunie 2023.
Astfel, vineri, 9 iunie, începând cu ora 17.00, în foaierul Teatrului German de Stat Timișoara, va avea loc vernisajul expziției foto documentară „Redutele culturale din Transilvania și Banat”, realizată de pecialiștii Muzeului Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca. Expoziția evidențiază rolul celor trei instituții de cultură din Timișoara, Brașov și Cluj de-a lungul timpului, cum s-a modificat arhitectura lor datorită diverselor politici urbanistice locale, ce evenimente mai importante au avut loc în clădirile de tip Reduta, ce personalități ale vremii au trecut pragul acestor „Redute”. Expoziția cuprinde 20 de panouri pe care vor fi expuse fotografii ale fiecărei clădiri, însoțite de texte explicative și de trimiteri la sursele de informare.
În aceeași zi, începând de la ora 19.00, Teatrul German prezintă spectacolul Oameni. De vânzare – de Carmen Lidia Vidu; regia: Carmen Lidia Vidu – un proiect de teatru documentar, care reunește filmul, teatrul și fotografia. În timp ce propaganda oficială avertiza asupra „abisurilor” lumii libere, în spațiul românesc are loc probabil cel mai mare trafic de persoane din secolul al XX-lea. Oameni. De vânzare expune situația comerțului cu etnici germani din România comunistă, care între anii 1969-1989 au fost vânduți Republicii Federale Germane. Este un spectacol despre dispariția unei comunități, despre eforturile pe care membrii acesteia le fac pentru părăsirea mediului ostil în care trăiesc și despre demonizarea dorinței acestora de a îndrăzni să viseze la viitorul lor într-un stat mai liber și mai prietenos cu cetățenii lui.
Sâmbătă, 10 iunie 2023, între orele 10.00 și 15.00, vor avea loc mai multe ateliere de teatru, balet și etnografie susținute de echipele Muzeului Etnografic al Transilvaniei Cluj-Napoca, Teatrului German de Stat Timișoara și Centrului Cultural Reduta Brașov
Apoi, începând cu ora 19.00, Centrul Cultural Reduta Brașov organizează, în sala Teatrului German, spectacolul Euphoria, o combinație de balet clasic și balet contemporan, în care tinerele balerine, interpretează fragmente din lucrări clasice recunoscute internațional cum sunt Rondo alla turca de W. A. Mozart, Lacul lebedelor de P. I. Ceaikovski, Rapsodia Română de George Enescu, Vrăjitorul din Oz sau Opera Lakme de Leo Delibes, precum și un moment coregrafic de dans contemporan pe melodia Wade in the water a celor de la Alvin Ailey American Dance Theater.
Istoria redutelor culturale începe în Viena secolului al XVIII-lea, odată cu îndepărtarea fronturilor războaielor turco-austriece de capitala Imperiului Austriac. Urbaniștii vienezi au transformat mai multe redute militare în săli de bal pentru publicul larg, în care puteau intra până la 3000 de persoane. Transilvania și Banatul, fiind parte a Imperiului Austriac încă de la sfârșitul secolului al XVII-lea, au preluat în mod natural „moda” de la capitală. Ca urmare, în secolul al XIX-lea, sunt edificate în Transilvania și Banat săli de spectacole, arte și cultură, recunoscute ca atare de întreaga comunitate sub denumirea de redute. Deși au existat în mai multe orașe, cele care au rezistat probei timpului sunt cele din Timișoara, Cluj-Napoca, Brașov și Sigetul Marmației.
Poiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, în etapa I/2023, implementat de către Centrul Cultural Reduta Brașov.
PROGRAMUL pe Pagina evenimentului.
Mai multe evenimente din Timişoara şi din partea de vest a ţării.