? Concurs de Ignatul porcilor la Arad: cârnați și caltaboși după rețeta bunicii, cina porcului și țuica fiartă
Articol de Radio Timișoara, 19 decembrie 2016, 06:20
Fie din comoditate sau chiar din cauză că nu mai este rentabil, tot mai puțini sunt cei care cresc porci în sistem tradițional. În acest sens, Camera de Comerț Industrie și Agricultură Arad a organizat un concurs de preparat mezeluri tradiționale – cârnați, caltaboși sau jumări. Pentru toate acestea trebuie tăiat porcul.
Reprezentanții CCIAA încearcă de mai mulți ani să promoveze tradițiile și să îi aducă pe cei care nu se întâlnesc cu aceste obiceiuri să vină să le vadă în acțiune.
Participanții la concurs au preparat mezeluri dintre cele mai gustoase după rețete găsite în caietele bunicii.
Rețeta este aceeași ca și anul trecut când am câștigat. Este rețeta bunicii mele: carne, usturoi, chimen, sare, piper și boia. Am vrut să aduc un ingredient secret anul acesta, un flautist care să cânte când iese cârnațul pe maț dar n-am reușit pentru că au repetiții.
Participanții au respectat toți pașii tradiționali, de la tăierea porcului până la cina porcului. Totuși, fasolea scăzută cu cârnați prăjiți a avut cel mai mare succes la public.
Pentru ca frigul să nu îi încetinească pe gospodari, au venit gospodinele să îi încălzească cu crampă.
Fără crampă nu are niciun farmec. De acasă făceam, de la părinți și bunici. Se arde puțin zahăr, se stinge cu țuică și se pun câteva bobițe de chimen pentru gust.
Pentru unii participanții, ritualul la care au fost martori este unul demult uitat.
Ascultați reportajul în format audio realizat de Remus Nistoran:
GALERIE FOTO: