?? La Timișoara a fost organizată prima degustare profesionistă de roșii
Articol de Radio Timișoara, 14 iulie 2017, 08:00
În premieră pentru țara noastră, creatorii celor patru hibrizi au organizat o degustare de roșii. Au pregătit o varietate de 12 roșii între care s-au regăsit atât creațiile cercetătorilor bănățeni cât și roșii din soiurile rustice folosite ca linii parentale, dar și roșii de pe piață sau din supermaket.
Degustarea a avut ca motto “Roșiile sănătoase din grădina bunicii versus clonele din supermakert”.
Coordonatorul proiectului de cercetare, prof. dr. Radu Șumălan spune că a găsit informații legate de degustări de roșii în Australia și în SUA, însă în România nu a mai avut loc un astfel de eveniment. “Noi am îmbunătățit această tehnică, degustarea am făcut-o utilizând brânză telemea, am folosit o pâine specială, ulei de măsline, astfel încăt să încercăm să atenuăm gusturile și aromele rămase în gură pentru a putea să facem degustare pe cele 12 forme de roșii. Aici avem și hibrizi și soiuri. Pe lângă aceste degustări care sunt, evident, mai mult sau mai puțin subiective, noi facem analizele biochimice. Și în chimie, practic, nu mai există subiectivism, acolo totul este foarte clar. Conținutul licopen ca antioxoidant și culoarea este dată de licopen, conținutul de zaharuri o să ne arate dulceața, vitamina C și alți acizi organici o să ne arate gradul de aciditate al produselor”.
Notele s-au acordat după gust, aspect și miros după toate regulile unei degustări profesioniste. La final, din cei patru hibrizi aflați în curs de omologare, juriul a preferat cel de-al cincilea, fără denumire, ce urmează să intre în procedura de omologare abia anul viitor, astfel încât lupta pentru roșia perfectă este în plină desfășurare.
Ascultați reportajul realizat de Remus Nistoran:
GALERIE FOTO: