?? Mierea anilor secetoși, lăudată de apicultorii timișeni: Se face rar, dar este foarte sănătoasă
Câteva sute de timișoreni au ales să vină la Muzeul Satului Bănățean de la Pădurea Verde. Atrași de soare, aer curat, liniște și mai ales de mierea de albine, oferită 27 de apicultori timișeni în mare parte, dar și arădeni sau cărășeni.
Articol de Radio Timișoara, 14 octombrie 2017, 15:07
Vizitatorii pot întâlni și un mini-roi de albinuțe format din copii de la Grădinița nr. 12 din Timișoara. Costumați corespunzător, cei mici le-au cântat apicultorilor și vizitatorilor după care au testat mierea din borcane. Cei mici au ținut să îi povestească reporterului Radio Timișoara că mănâncă miere în fiecare zi, în special în laptele cu cereale.
Oferta de miere cuprinde sortimente din tei, care costă 30 – 30 de lei un borcan de 800 de grame. Mierea polifloră poate fi cumpărată cu 20-25 lei, mierea de mană – 30 de lei. Regina târgului este mierea de salcâm pentru care apicultorii solicită 35 de lei pentru un borcan. Se găsesc, de asemenea, faguri de miere dar și combinații de miere cu cătină, nucă sau chiar goji.
Oferta este generată de un an apicol bun, spune președintele Asociației Crescătorilor de Albine din Timiș, Cosmin Vatriș, care propune și o miere mai aparte, cea de mană.
“Este o miere specifică anilor secetoși, se face rar, odată la câțiva ani. Este o miere foarte bună pentru om datorită conținutului mare de minerale și vitamine. Un borcan de miere de mană costă în jur de 35 de lei/kg. Nu este cu mult diferită de mierea de salcâm care este mai greu de obținut din cauza variațiilor mari de temperatură din primăvară. Mierea de mană este foarte bună și se poate identifica prin culoarea brun închis chiar spre negru. Dacă vorbim de miere de mană de brad, e chiar neagră”, spune Cosmin Vatriș.
Târgul de Miere continuă și duminică la Muzeul Satului Bănățean și poate vizitat de la ora 10:00
Ascultați reportajul realizat de Remus Nistoran:
GALERIE FOTO: