?? Primăria Buziaş a găsit soluţia de a salva parcul staţiunii. Colonada a fost restaurată
GALERIE FOTO:
Articol de Radio Timișoara, 24 mai 2017, 09:57
Staţiunea, aflată la 34 de kilometri de Timişoara, trăieşte din amintiri când vine vorba de băi termale şi supravieţuieşte doar datorită persoanelor de vârsta a treia care merg la băi, la tratamente, prin Casa de Pensii. Condiţiile sunt însă jalnice, clădările istorice în paragină, iar parcul pare uitat de lume. Primarul Buziaşului, Sorin Munteanu, speră ca salvarea parcului să vină din fondurile europene. Primăria Buziaş a depus un proiect pe finanţare de la Uniunea Europeană, în valoare de cinci milioane de euro, pentru reabilitarea parcului. Proiectul este la stadiul de evaluare, însă conform primarului 90 la sută este ca şi acceptat, spune primarul Sorin Munteanu.
Staţiunea, cu hotelurile şi bazele de tratement aparţine de SC Tratamet Balnear Buziaş, unde acţionar principal este SIF Transfilvania. Primăria din Buziaş are în intenţie, însă, cumpărarea acţiunilor staţiunii.
O lucrare importantă în Buziaş, refacerea colonadei prin care s-a plimbat şi împărăteasa Sisi, a început, după multe amânări, în urmă cu doi ani. Colonada ajunsese într-o stare avansată de degradare pentru că, în mare parte, lemnul era puterzit, iar hoţii începuseră să demonteze bucăţi din acest simbol al staţiunii.
Primarul Sorin Munteanu spune că cel târziu în septembrie vor fi gata lucrările care au costat 1,1 milioane de euro, fonduri de la Consiliul Local şi de la Consiliul Judeţean Timiş.
Refacerea colonadelor din parcul de la Buziaş a costat aproape un milion şi 100 de mii de euro, din care în jur de 200.000 de euro de la Consiliul Judeţean Timiş, restul de la bugetul local.
“Cel târziu în septembrie lucrările sunt terminate. Vorbim de 533 de metri liniari de colonadă, restauraţi complet. Acum sunt la faza în care se lucrează la foişoare. Mai sunt două foişoare, au pus deja pardoseaua, în proporţie de 80 la sută este reconstruită, restaurată colonada. Sunt mulţumit de ce a ieşit. S-a respectat proiectul aprobat de Ministerul Culturii. Au mai fost discuţii. Iniţial, aleile ar fi trebuit să fie din lemn. Dar era destul de greu de întreţinut. În plus, din lemn a fost doar la începuturi, pentru că după ce a intrat în posesia lui Muschong, care avea fabrică de cărămidă, s-a pus cărămidă. Am venit şi noi cu cărămidă ceramică, poate fi întreţintă, arată bine” a declarat Sorin Munteanu, primarul din Buziaş.
Colonada din Buziaş a fost construită în 1875, la cererea împăratului Franz Josef ca un un cadou pentru soţia acestuia, împărăteasa Sisi, care vizita adesea Buziaşul tocmai pentru a se plimba prin parcul din centrul staţiunii. Colonada a fost gândită ca o alee acoperită, construită din lemn, care făcea legătura între Izvorul Iosif, Hotel Bazar, Izvorul Mihai, Hotelul Grand, Cazinoul şi Baia Phoenix.
Ascultaţi reportajul în format audio realizat de Ştefan Both:
GALERIE FOTO: