? Timișoara Capitală Culturală Europeană are nevoie de ghizi turistici aleși ‘pe sprânceană’
Articol de Radio Timișoara, 23 iunie 2017, 09:03
Ghidul turistic are un rol foarte important pentru ca oaspeţii să se simtă bine, să fie în siguranţă şi să plece cu o părere bună. Numărul ghizilor din Timişoara este în creştere, însă nu întotdeauna pregătirea acestora este pe măsură, spune istoricul Ioan Haţegan, unul dintre cei mai vechi ghizi din oraş.
“Este un an care va marca istoria și dezvoltarea Timișoarei, pentru că vor veni grupuri de turiști și trebuie să discutăm problema ghizilor de turism. Eu sunt și manager de turism și ghid național de turism și expert în turism și dascăl de ghizi de vreo 20 de ani. Așa că știu cam ce cursanți au făcut și sunt ghizi astăzi. Unii sunt chiar buni, mulți sunt medii. Trebuie să ne gândim că turistul vede Timișoara după cele spuse de ghid”, spune Ioan Hațegan.
Istoricul timișorean susţine că un ghid turistic bun trebuie să fie capabil să înţeleagă istoria Timişoarei, care a fost parte a regatului maghiar, al imperiului otoman, al imperiului habsburgic, apoi din dubla monarhie austro-ungară, dar sub administraţia ungară. Timișoara face parte din România de nici o sută de ani.
“Dacă ghidul nu este capabil să înțeleagă contextul Timișoarei, istoric, economic, social, cultural și politic, va pleca dezamăgit și nu va mai veni, iar cei ce lucrează în turism știu, nu doar grupul respectiv ci și cunoștințele membrilor din acel grup vor avea o părere proastă despre Timișoara”, spune istoricul timișorean.
Ioan Haţegan propune ca în 2021, doar ghizii selectaţi „pe sprânceană” să poată lucra în oraş. Istoricul afirmă că este imperios necesar ca la Timişoara să se tipărească ghiduri turistice moderne, de calitate superioară, în cele patru limbi vorbite de mulț în Banat, plus în alte trei limbi de circulaţie internaţională.
Ascultați un reportaj realizat de Ștefan Both: