A apărut aplicația care vă spune dacă un produs alimentar este tradițional românesc sau revândut din supermarket
Consumatorii de produse tradiţionale certificate au acum la dispoziţie o aplicaţie online, care le permite să-i identifice pe adevăraţii producători, în orice colţ al ţării.
Articol de Radio Timișoara, 24 martie 2019, 19:30
Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale a lansat Catalogul produselor tradiționale, o bază de date online accesibilă de pe telefoane mobile. Daniel Ifrim, reprezentantul departamentului IT al agenției, consideră catalogul un instrument util, sigur și ușor de folosit.
“Informațiile respective existau pe site-ul Ministerului Agriculturii, erau într-un format Excel nestructurat, foarte greu accesibil – erau undeva într-un meniu destul de ascuns al site-ului – și practic toți producătorii de produse alimentare certificate pe scheme de calitate românești sau europene erau foarte greu de identificat. Ce am încercat noi să facem la nivelul echipei de IT? Am încercat să luăm aceste informații, să le structurăm într-o bază de de date și să le propunem într-o interfață prietenoasă utilizatorilor de dispozitive mobile”, spune Daniel Ifrim.
Practic aplicația te trimite la poarta fermei sau în locul în care producătorul își desface produsele și face diferența între un produs de origine certificat și unul cumpărat din supermarket și revândut mai apoi în piață ca produs tradițional.
“Putem vedea descrierea produsului, o scurtă prezentare a rețetelor acestor produse, tipul de atestat, categoria din care face parte acel produs și bineînțeles putem accesa direct din aplicație și contacta direct producătorul. O altă funcționalitate importantă a aplicației este citirea unor coduri de bare de la nivelul produselor certifcate pe scheme de calitate. Sunt destul de mulți producători care vând produse, spun ei, tradiționale românești, achiziționate din supermarketuri. Această facilitate de a citi codul QR nu face decât să ne confirme faptul că produsul pe care am dori să îl achiziționăm este un produs certificat pe o schemă de calitate”, mai spune Daniel Ifrim.
Pe lângă produsele alimentare structurate pe diverse categorii, în perioada următoare, în catalogul online va fi creată o categorie destinată produselor viticole certificale, agropensiunilor disponibile dar și meșterilor populari.
“Tot în această zonă, în perioada imediat următoare, vor apărea produsele viticole certificate și putem să identificăm și cramele care comercializează vinuri certificate pe scheme de calitate. De asemenea, și pensiunile, agropensiunile, centrele de recreeere turistice, încercăm să publicăm în această aplicație tot ce înseamnă meșteri populari și produse meșteșugărești tradiționale românești”, anunță Daniel Ifrim.
Aplicația este disponibilă atât pe Apple Store cât și în Play Store în limbile română și engleză, pentru a fi utilă și turiștilor care vizitează România.
Ascultați reportajul realizat de Remus Nistoran: