Ascultă Radio România Timișoara Live • 

A muncit un sfert de secol în Franța și a revenit acasă să cultive roșii la Fârliug

La Fârliug i se spune Ion Francezu’, pentru a lucrat timp de 23 de ani a lucrat în Franța. Se numește, de fapt, Ion Jivan și de șase ani cultivă legume acasă, la Fârliug. Este un vis pe care și-l împlinește la cea de-a doua tinerețe, cu eforturi dar și cu multă voință.

A muncit un sfert de secol în Franța și a revenit acasă să cultive roșii la Fârliug

Articol de Radio Timișoara, 13 noiembrie 2017, 10:26

“Am muncit în Franța 23 de ani cu familia și am zis că atunci când o să am banul meu o să-mi fac o seră la mine, la Fârliug, unde m-am născut. M-a ajutat Dumnezeu. Avem pământ bun și la noi acasă e altceva. Nu că învățm de la străini, noi învățăm de la noi”, spune Ion Jivan.

Tot ceea ce a strâns în cei 23 de ani de Occident a investit în sera de la Fârliug și parcă ar mai fi nevoie.

“Am investit destul. Banii pe care i-am muncit 23 de ani sunt băgați acolo. Sera am adus-o din Franța, e pe schelet metalic. Folia am luat-o din Israel. Am puțin cu folie dublă și restul simplă. O să o fac toată cu folie dublă pentru că ține căldura mai bine”, spune Ion Jivan.

În anii petrecuți în Franța, Ion Jivan a aflat că nu este suficient să produci ca să faci bani, ci trebuie să și procesezi.

“Sera este pe 1.200 de metri pătrați. Lângă ea este construit un depozit și avem de gând să punem la punct o făbricuță mică așa cum era demult, tocană de legume, să facem bulion, zacuscă”, plănuiește Ion Jivan.

Chiar dacă produce o gamă variate de legume, cultura fanion este cea de roșii, stimulat fiind și de programul pentru tomate. A mizat pe calitate pentru a-și face loc pe piață, așa că a ales soiuri rustice la care aplică o tehnologie bio.

“Eu pun găinaț de găină, de porumbel la macerat în butoaie, îl țin șase săptămâni, după care 20% găinaț pastă și 80% apă și le dau fără frică. Nu le dau altceva. Acum, în fiecare toamnă, le dau gunoi de oaie, de cal și de vacă”, explică Ion Jivan.

Deși suntem în luna noiembrie, fermierul încă mai vinde roșii în piața Reșița Sud. Nu poate spune că a făcut un profit spectaculos, dar se declară mulțumit și speră că efortul lui va fi încununat de succes.

Ascultați povestea cultivatorului din Fârliug din reportajul realizat de Remus Nistoran.

Mierea hunedoreană, afectată de schimbările climatice. Stupii, atacați de un parazit
Agricultură luni, 11 noiembrie 2024, 11:36

Mierea hunedoreană, afectată de schimbările climatice. Stupii, atacați de un parazit

Cantitatea de miere de tei obținută în acest an este aproape infimă comparativ cu ceea ce s-a înregistrat anul trecut. Principala cauză sunt...

Mierea hunedoreană, afectată de schimbările climatice. Stupii, atacați de un parazit
Timișoara Food Summit la “Diminețile satului”
Agricultură sâmbătă, 9 noiembrie 2024, 08:17

Timișoara Food Summit la “Diminețile satului”

Emisiunea „Diminețile satului” este dedicată în întregime evenimentului Timişoara Food Summit. Evenimentul s-a desfăşurat săptămâna...

Timișoara Food Summit la “Diminețile satului”
Florile, o afacere în expansiune în județul Timiș
Agricultură miercuri, 6 noiembrie 2024, 07:24

Florile, o afacere în expansiune în județul Timiș

Florile câștigă tot mai mult teren în solarii în detrimentul legumelor. Aproape că nu există comună importantă din județul Timiș în care...

Florile, o afacere în expansiune în județul Timiș
Mii de fermieri din Arad cer despăgubiri după seceta care le-a afectat culturile
Agricultură marți, 29 octombrie 2024, 19:35

Mii de fermieri din Arad cer despăgubiri după seceta care le-a afectat culturile

Mii de fermieri din judeţul Arad au depus cereri de despăgubiri de la stat după seceta din vară, care le-a compromis culturile. Directorul...

Mii de fermieri din Arad cer despăgubiri după seceta care le-a afectat culturile
Agricultură marți, 22 octombrie 2024, 16:48

Laborator de testare complexă a produselor alimentare la Universitatea de Științele Vieții din Timișoara

Un laborator care efectuează analize complete privind determinarea gradului de contaminare a produselor alimentare a fost deschis la Universitatea...

Laborator de testare complexă a produselor alimentare la Universitatea de Științele Vieții din Timișoara
Agricultură sâmbătă, 19 octombrie 2024, 10:49

“Diminețile satului” la Bucharest Food Summit

Emisiunea „Diminețile satului” este dedicată în întregime evenimentului Bucharest Food Summit ce s-a desfăşurat săptămâna trecută, timp...

“Diminețile satului” la Bucharest Food Summit
Agricultură sâmbătă, 19 octombrie 2024, 08:00

MidNight Market on Fire, produse tradiționale și muzică la Timișoara

O nouă ediție MidNight Market on Fire are loc de la ora 19.00 până la miezul nopții, la AgroVillage. Evenimentul nocturn reunește vânzători,...

MidNight Market on Fire, produse tradiționale și muzică la Timișoara
Agricultură joi, 17 octombrie 2024, 07:15

Apicultorii din Banatul Montan exportă mierea din cauza prețurilor mici din țară

Cooperativa Apicolă Prisăcarii Hercules a trimis în Italia 2,5 tone de miere, iar în Olanda cererea este pentru 1.200 de kilograme. Mierea de...

Apicultorii din Banatul Montan exportă mierea din cauza prețurilor mici din țară