A muncit un sfert de secol în Franța și a revenit acasă să cultive roșii la Fârliug
La Fârliug i se spune Ion Francezu’, pentru a lucrat timp de 23 de ani a lucrat în Franța. Se numește, de fapt, Ion Jivan și de șase ani cultivă legume acasă, la Fârliug. Este un vis pe care și-l împlinește la cea de-a doua tinerețe, cu eforturi dar și cu multă voință.
Articol de Radio Timișoara, 13 noiembrie 2017, 10:26
“Am muncit în Franța 23 de ani cu familia și am zis că atunci când o să am banul meu o să-mi fac o seră la mine, la Fârliug, unde m-am născut. M-a ajutat Dumnezeu. Avem pământ bun și la noi acasă e altceva. Nu că învățm de la străini, noi învățăm de la noi”, spune Ion Jivan.
Tot ceea ce a strâns în cei 23 de ani de Occident a investit în sera de la Fârliug și parcă ar mai fi nevoie.
“Am investit destul. Banii pe care i-am muncit 23 de ani sunt băgați acolo. Sera am adus-o din Franța, e pe schelet metalic. Folia am luat-o din Israel. Am puțin cu folie dublă și restul simplă. O să o fac toată cu folie dublă pentru că ține căldura mai bine”, spune Ion Jivan.
În anii petrecuți în Franța, Ion Jivan a aflat că nu este suficient să produci ca să faci bani, ci trebuie să și procesezi.
“Sera este pe 1.200 de metri pătrați. Lângă ea este construit un depozit și avem de gând să punem la punct o făbricuță mică așa cum era demult, tocană de legume, să facem bulion, zacuscă”, plănuiește Ion Jivan.
Chiar dacă produce o gamă variate de legume, cultura fanion este cea de roșii, stimulat fiind și de programul pentru tomate. A mizat pe calitate pentru a-și face loc pe piață, așa că a ales soiuri rustice la care aplică o tehnologie bio.
“Eu pun găinaț de găină, de porumbel la macerat în butoaie, îl țin șase săptămâni, după care 20% găinaț pastă și 80% apă și le dau fără frică. Nu le dau altceva. Acum, în fiecare toamnă, le dau gunoi de oaie, de cal și de vacă”, explică Ion Jivan.
Deși suntem în luna noiembrie, fermierul încă mai vinde roșii în piața Reșița Sud. Nu poate spune că a făcut un profit spectaculos, dar se declară mulțumit și speră că efortul lui va fi încununat de succes.
Ascultați povestea cultivatorului din Fârliug din reportajul realizat de Remus Nistoran.