Adrian Pășcuță: România Start-Up Nation, cel mai bun program pentru antreprenorii începători
România Start-Up Nation este cel mai bun program dedicat antreprenorilor începători din întreaga Uniune Europeană, spune Adrian Pășcuță, directorul Agenției pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Atragerea de Investiții şi Promovare a Exportului Timișoara
Articol de Radio Timișoara, 9 septembrie 2018, 08:25
Reporter: Suntem pe finalul implementării şi plăţilor în cadrul programului Start-Up Nation 2017 iar toată lumea vorbeşte şi aşteaptă lansarea unei noi ediţii. Pe de o parte, unii antreprenori spun că programul este unul reuşit, pe de altă parte, alţii sunt de părere că unele condiţii sunt greu de îndeplinit. Care este adevărul, domnule Adrian Pășcuță?
Adrian Pășcuță: Din punctul meu de vedere, programul România Start-Up Nation este cel mai bun program dedicat antreprenorilor începători, cel mai bun program pentru firmele nou înființate din întreaga Uniune Europeană. Condițiile sunt extreme de flexibile, dar sunt riguroase și trebuie respectate. Ele se referă în special la achiziții. Achizițiile trebuie să fie făcute în condiții de piață, la prețurile practicate pe piață, echipamentele achiziționate toate trebuie să fie noi. În foarte multe cazuri, echipamentele achiziționate trebuie să înglobeze tehnologie de ultimă oră, pentru că s-a obținut punctaj dacă s-a bifat acest aspect. De asemenea, trebuie angajat un număr de persoane pe care antreprenorul l-a specificat în planul de afaceri. Pentru zona de vest, cred că acesta este aspectul care a comportat cele mai multe probleme, și anume angajarea personalului. După cum se știe, în județul Timiș cel puțin, șomajul este extreme de redus, sub 1%, și inclusiv corporațiile mari, multinaționalele, se plâng de lipsa personalului. Așadar, pentru antreprenorii începători, uneori a fost greu să-și găsească personal potrivit pentru firmele pe care le-au deschis…
Reporter: Şi să menţină acest personal a fost greu…
Adrian Pășcuță: Aceasta este o obligaţie care va continua încă doi ani de zile de acum înainte. Evident, dacă unul dintre angajaţi sau chiar amândoi pleacă, îşi dau demisia, se îmbolnăvesc, nu sunt productivi, ei pot fi înlocuiţi. Pe noi nu ne interesează numele persoanei, ne interesează numărul angajaţilor şi în anumite situaţii, tipul categoriei din care face parte. Majoritatea antreprenorilor care au obţinut finanţare prin programul România Start-Up Nation s-au angajat să creeze unul sau două locuri de muncă pentru persoane din categorii defavorizate (inclusiv absolvenţii de liceu, de facultate sau de orice altă formă de învăţământ, dar care au terminat studiile din 2013 până la data lansării programului). Persoanele fără loc de muncă înregistrate la AJOFM fac de asemenea parte din această categorie defavorizată.
Reporter: Chiar dacă spuneaţi că este cel mai bun program de acest gen din Europa, în ediţia 2018 care se speră că va porni în curând, va fi modificat ceva?
Adrian Pășcuță: Se intenţionează eliminarea previziunilor economice sau simplificarea lor. Intenţia, încă de la începutul acestui program a fost aceea de a permite accesul cât mai multor viitori sau posibili antreprenori, planul de afaceri să fie atât de uşor de făcut încât şi persoanele fără studii de specialitate să îl poată realiza. S-a constatat că partea ceva mai dificil de realizat era legată de aceste previziuni economice şi acum se lucrează la acest aspect. Este posibil ca previziunile economice să fie, sau eliminate sau simplificate….
Reporter: Este pregătită Agenția pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Atragerea de Investiții şi Promovare a Exportului Timișoara pentru un aflux mare de doritori în noul program?
Adrian Pășcuță: Realitatea este că şi aşteptările noastre sunt în aceeaşi măsură. Şi noi credem că numărul de solicitanţi va fi foarte ridicat. Anul trecut ne aşteptam de asemenea la un număr mare de solicitanţi dar estimările noastre au fost mult depăşite. Estimam aproximativ 10.000 de aplicanţi la nivel naţional şi au fost peste 19.000 de aplicanţi. Volumul de muncă a fost uriaş şi în continuare este foarte mare.
Reporter: Am vorbit cu câştigători de proiecte din Start-Up Nation 2017 din medii diverse, de la croitorie, la IT sau chiar fasonarea fierului pentru construcţii. Este deschis Start-Up Nation oricărui tip de afacere?
Adrian Pășcuță: Nu chiar oricărui tip, dar sunt câteva mii de afaceri eligibile, câteva mii de coduri CAEN pe care aplicanţii pot solicita finanţare. Nu sunt finanţate de exemplu jocurile de noroc, tranzacţiile bancare sau activităţile în domeniul financiar. De asemenea, activităţile din domeniul agriculturii sunt excluse pentru că există o altă instituţie care finanţează proiectele pentru agricultură. Cele mai bine punctate sunt activităţile din domeniul producţiei şi activităţile din zona programării IT – sunt activităţi ceva mai dificil de realizat pentru că personalul este mai greu de găsit, solicită salarii mari iar activitatea este mult mai complexă decât, să spunem, în cazul unor afaceri din comerţ. Sunt eligibile spre finanţare şi activităţile din zona serviciilor sau a comerţului, doar că punctajul este mai mic şi asta înseamnă că, atunci când concurenţa este mare, şansele de a obţine finanţare pe activităţi mai puţin punctate sunt mai mici.
Reporter: Care au fost cele mai interesante proiecte care au fost aprobate prin Start-Up Nation?
Adrian Pășcuță: Pot să vă spun că sunt foarte multe activităţi deosebite. Unul din criteriile avute în vedere în selectarea proiectelor a fost legat de noutate, de inovaţie. În domeniul medical, spre exemplu, s-au achiziţionat aparate de ultimă generaţie sau aparatură care produce ceea ce nu se mai făcea în zona noastră. În construcţii, la fel, s-au adus utilaje şi tehnologii de ultimă oră. Avem un proiect aprobat în care antreprenorul doreşte să înfiinţeze un laborator destinat celor care cumpără sau vând diamante…prin care să ateste numărul de carate…mi s-a părut foarte interesantă activitatea şi am înţeles că sunt destul de puţine astfel de laboratoare la nivel european, iar în zona de vest nu exista niciunul. Piaţa, desigur, nu este extrem de mare dar este o piaţă selectă şi scumpă.
Reporter: Să vorbim şi de unele probleme, semnalate chiar de aplicanţii Start-Up Nation, relaţia cu banca este una destul de dificilă pentru cei care nu au avut fonduri de start. A fost relaţia care a generat cele mai mari întârzieri?
Adrian Pășcuță: Este adevărat. Pentru antreprenorii care nu au avut disponibilităţi financiare şi nici nu au găsit înţelegere la furnizori, a existat o a treia variantă, creditul punte. Noi am făcut parteneriat cu trei bănci care s-au angajat ca în baza contractelor semnate de antreprenori cu noi, să ofere credite. În cazul în care a fost nevoie şi de intervenţiile Fondului Naţional de Garantare şi Fondului Naţional de Contra-Garantare, timpii au fost ceva mai lungi şi sigur, şi dosarele au fost mai multe. Dar lucrurile s-au mişcat până la urmă, poate nu aşa de repede cum ne-am fi dorit noi…Din punctul de vedere al Agenţiei, noi am avut o colaborare foarte bună cu băncile, şi pentru ele a fost un grad de încărcare mare, pentru că s-au trezit cu sute de dosare noi, care nu erau prevăzute în urmă cu un an. Întârzierile cu băncile s-au acumulat cu cele ale unor furnizori şi aşa se face că unii dintre cei care au semnat contracte anul trecut sunt încă în implementare.
Reporter: Practic, aceasta este explicaţia faptului că programul Start-Up Nation 2017 nu este închis. S-a tot vorbit despre asta, că nu este închis.
Adrian Pășcuță: Nu este închis pentru că antreprenorii au timp până la sfârşitul lunii septembrie 2018 să vină să aducă dosarele şi unele din cheltuielile eligibile se referă la salarii sau la chirii. Antreprenorii care şi-au trecut în planul de afaceri aceste cheltuieli evident că aşteaptă până în ultimul moment ca să poată deconta cât mai mulţi bani. Lucrul acesta se ştia încă de anul trecut că nu vom putea închide programul mai repede. S-a stabilit acest termen de 29 septembrie pentru a permite acelor aflaţi la început de drum să îşi poată deconta inclusiv aceste cheltuieli.
Reporter: Pentru că privim spre viitor, de la acest termen încolo putem discuta despre lansarea ediţiei 2018, care, în mod cert, este foarte aşteptată?
Adrian Pășcuță: Aşa este… este foarte aşteptată…decizia privind momentul optim al lansării va fi luată de către minister pentru că acolo este o viziune de ansamblu la nivel naţional. Lucrurile nu evoluează la fel în toate regiunile. Sunt zone în care antreprenorii s-au mişcat foarte bine şi sunt foarte înaintaţi cu decontările, dar sunt zone în care activităţile se mişcă ceva mai greu. Şi trebuie ajuns la un punct de echilibru.
Un interviu realizat de Aurelian Teculescu