? Afacere cu parfum de Provence în Banat. Un tânăr a reușit să dezvolte o cultură de lavandă în Timiș
Articol de Radio Timișoara, 6 iulie 2016, 13:52 / actualizat: 6 iulie 2016, 18:07
Cultivarea lavandei poate fi o afacere bine mirositoare şi pentru români. O demonstrează Tudor Panait, un tânăr de 32 de ani, care, împreună cu soția sa, a înfiinţat, în judeţul Timiş, peste zece hectare de plantaţie de lavandă.
Nu a fost nimic organizat. Soției mele îi plăcea lavanda. La un moment dat am fost și eu în Franța și am văzut și eu ce înseamnă lavanda. Am văzut apoi că lavanda crește și la noi în țară, s-a aprins beculețul și am zis să facem o cultură de lavandă. Am experimentat în balcon, apoi într-o grădină, ne-am extins mai mult și, încet-încet, am ajuns să facem și cultură de lavandă.
Oricine se poate apuca de afacerea cu lavanda, cu costuri nu foarte mari. Înfinţarea unei culturi, pe o suprafaţă de un hectar, necesită în jur de 5.000 de euro.
Variantele de valorificare sunt destul de multe. Eu, de obicei, mă concentrez pe una singură – vânzare de floare proaspătă. A fost recoltată cultura astăzi și astăzi este și vândută. Noi suntem și procesatori și cumpărăm. Între 2.000 și 5.000 de euro plătim noi pentru floarea de pe un hectar, dacă este un soi bun. Mai sunt variante de uscare la soare și vânzare către producători de ceaiuri, veniturile sunt ceva mai mici în această variantă. Și varianta a treia, cea mai întâlnită între cultivatorii mici, este artizanatul, buchețele, săculețe, alte produse handmade.
Tudor Panait este şi unul din cei mai mari mari producători de uleiuri esenţiale de lavandă din România. Mare parte din producţia obţinută de el se duce pe piaţa externă.
Lavanda pentru asta ar trebui să fie plantată, pentru ulei. Uleiul de lavandă se obține din florile proaspete. Este uleiul, este apa de lavandă. Este un produs cu care se poate lucra ușor, poate fi vândut mult mai ușor. Ocupă puțin spațiu, are valoare mare. Uleiul este produsul principal. Cea mai des utilizată funcție a lui este cea cosmetică, pentru miros și pentru proprietățile lui antibacteriene. Se folosește în tratarea depresiei, aromaterapie, rezolvarea problemelor cu pielea.
Tudor Panaint este originar din Iaşi, unde a absolvit Facultatea de Informatică. Mulţi ani a lucrat în industrii creative şi marketing. Spune că a avut de ales între mai multe ţări, însă până la urmă a decis să se oprească la Timişoara, alegere pe care nu o regretă nicio clipă.
Ascultați reportajul în format audio realizat de Ștefan Both: