Agricultorii timișeni vor să revigoreze culturile de orz și orzoaică de bere
Agricultorii timişeni caută soluţii pentru a revigora culturile de orz şi orzoaică de bere în Câmpia de Vest. Peste 40 de agricultori din județ s-au întâlnit astăzi pentru a discuta despre posibilitatea revigorării acestei culturi în Câmpia de Vest, considerată o zonă favorabilă acestei culturi.
Articol de Radio Timișoara, 22 februarie 2018, 19:22
În judeţul Timiş suprafaţa semănată cu orz şi orzoaică de bere s-a redus semnificativ în ultimii ani din cauza preţurilor, spune preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Cereale şi Plante Tehnice Timiş Viorel Matei.
“Iubim această cultură de orz, chiar de orzoaică pentru bere, dar ani de zile am avut probleme din cauza modului neserios în care cei care făceau contracte sau preluau această producție pentru fabricarea berii, atunci când erau producții mai mari, pentru a diminua cantitatea cumpărată, de multe ori ridicau standarde și de multe ori nu preluau această producție”, spune Viorel Matei.
Jean-Baptiste Hemard este un cetăţean francez, stabilit în România, care în anul 2016 a cultivat la Liebling 160 de hectare cu orzoaică de bere. Nemulţumit de nerespectarea contractului încheiat cu singura firmă care îi achiziţiona producţia şi de scăderea preţului negociat iniţial, anul trecut, acesta nu a mai cultivat orzoaică de bere.
“La început, contractele au fost bine stabilite, cu cantitate și preț, s-au respectat foarte bine, în funcție de calitate bineînțeles. La sfârșit, au schimbat tipul de contract, nu au mai inclus prețul în contract, au introdus numai cantitatea. Producătorul producea fără să știe exact ce preț va fi în recolta următoare. Așa s-au întrerupt contractele”, explică Jean-Baptiste Hemard.
Dacă în anii trecuţi, la nivelul judeţului Timiş erau cultivate cu orz şi orzoaică de bere peste 80 de mii de hectare, în 2017 suprafaţa s-a redus la jumătate, deşi producţia medie a fost de 4,8 tone la hectar, a mai spus Viorel Matei.