Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a sărbătorit majoratul la Timișoara
Articol de Radio Timișoara, 16 noiembrie 2018, 14:11
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a sărbătorit, la Timișoara, 18 ani de la înființare. Au fost prezenți beneficiari ai fondurilor europene, respectiv reprezentanți ai administrațiilor publice locale din județele Timiș, Arad, Hunedoara și Caraș-Severin dar și de persoane fizice sau juridice implicate în agricultura din vestul țării.
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, responsabilă de implementarea tehnică și fiannciară a Programului Național de Dezvoltare Rurală a adus doar în vestul țării peste un miliard de euro în cei 18 ani de activitate.
“Atunci când vorbești despre 1,21 miliarde de euro, însemnând programul SAPARD, PNDR 2007 – 2013, PNDR 2014 – 2020 până în acest moment, cred că aceste cifre înseamnă ceva. Am crescut și noi odată cu satul românesc, parafrazând logo-ul agenției, <Împreună creștem satul românesc>, și sunt convins că misiunea noastră va avea succes, un succes din ce în ce mai consistent raportat la ceea ce înseamnă sume aduse în vestul țării, ne referim nu numai la infrastructură dar și la echipamente moderne, la acele silozuri, acei monștri de metal pe care îi vedem. De toate aceste lucruri am avut grijă până acum și, cu siguranță, experiența pe care am dobândit-o ne va ajuta să ne continuăm misiunea și, mai mult decât atât, să o facem din ce în ce mai bine”, spune directorul Centrului Regional V Vest Timișoara, Iulian Bucătaru.
La rândul său, directorul general AFIR, Adrian Chesnoiu, consideră că agenția a ajuns să dețină un rol determinant, în ultimii 18 ani, în dezvoltarea satului românesc.
“Prin cei 11 miliarde de euro aduși în România, prin toate programele prin care am adus în mediul rural românesc peste 18.000 de kilometri de rețele de apă și canalizare, am adus peste 17.000 de kilometri de drumuri comunale sau forestiere și de exploatație agricolă, peste 6.000 de întreprinderi mici și mijlocii susținute, 23.000 de tineri fermieri susținuți în mediul rural, cred că sunt rezultate care arată rolul și locul ocupat de această agenție în societatea românească”, spune Adrian Chesnoiu.
Creat după model european, ca o interfanță a zonei rurale pentru fondurile, agenția își propune pe viitor să adopte proceduri transparente de lucru, să simplifice la maximum documentația necesară accesării fondurilor europene și o absorbție cât mai bună a acestora.