Agricultorii timișeni sunt încurajați să folosească nămolul de epurare în fertilizarea solului
Nămolul de la staţiile de epurare, un fertilizator organic foarte bun, ar putea fi folosit, în premieră, în agricultura judeţului Timiş. Aquatim a organizat, marți, o întâlnire a specialiştilor pedologi şi experţilor de mediu pentru a discuta despre avantajele folosirii nămolului pentru fertilizarea terenurilor agricole.
Articol de Radio Timișoara, 29 septembrie 2015, 15:54
Inginerul pedolog, Elena Câmpean, spune că nămolul de epurare poate fi folosit în agricultură, silvicultură sau grădinărit penru că este bogat în azot, potasiu, sulf, magnezium calciu, mangan, zinc și cupru.
Aplicarea pe sol a nămolului de epurare îmbunătățește, în mod progresiv, fertilitatea solului și, în mod particular, proprietatățile sale fizice datorită adăugării de materie organică, lucru benefic pentru îmbunătățirea cultivabilității solurilor argiloase și de asemenea crește gradul de retenție a umidității în solurile cu textură ușoară.
Cerealele şi culturile industriale sunt cele mai adecvate folosirii nămolului provenit de la staţiile de epurare a apei uzate.
Judeţul Timiş are o suprafaţă agricolă de aproximativ 700 de mii de hectare din care peste 75 la sută este teren arabil.