Despre dronele în agricultură și rachetele antigrindină, duminică, la “Diminețile satului”
Emisiunea va fi difuzată pe 15 septembrie, între orele 7.00 și 9.00, la Radio Timișoara.
Articol de Radio Timișoara, 14 septembrie 2024, 09:00
Emisiunea „Diminețile satului” vă aduce informaţii la zi oferite de Florin Faur, director executiv APIA Timiş.
De asemenea, ediția de duminică vă invită la Recaş unde o decizie controversată în domeniul rachetelor antigrindină o discutăm cu Gheorghe Iova, directorul general al Cramelor Recaş. Pânăla „Gura satului”, mergem la Nădlac pentru a-l asculta pe un fermier local.
După ora 8.00 vorbim despre drone şi aplicaţiile lor în agricultură, iar în final poposim în Valea Almăjului pentru a vorbi despre complicatul an 2024.
Prăpădul făcut de grindină în urmă cu doi ani în viile celor de la Cramele Recaş. Atrăgeam atenţia încă de atunci că orice pierdere a celor de la Cramele Recaş, dar şi a celor de la Curtici, Becicherecu Mic etc, a oricărui antreprenor român, nu este doar pierderea lor, ci este pierderea economiei naţionale, adică a noastră a tuturor. Cu alte cuvinte, când pierd ei, pierdem puţin şi noi.
Imagini obţinute cu drona mică, ce vor fi analizate şi interpretate de mai multe softuri specializate. Prima imagine reprezintă gradul de creştere al plantelor, într-o scanare 3D a unui câmp, fiecare cerculeţ fiind o plantă, cele mai deschise la culoare sunt mai înalte, cele mai închise la culoare sunt mai mici. Cea de a doua imagine reprezintă un lan de grâu atacat de şoareci.
În aceste imagini se observă pierderile tehnologice, care pot fi de la 4% până la 8-9%. Acţionând cu drona, aceste pierderi dispar.
Alte imagini obţinute cu drona şi din care softurile specializate pot extrage o mulţime de informaţii foarte utile pentru fermieri pentru creşterea eficienţei exploataţiei agricole.
Cu acumulatoare de schimb pregătite, substanţa de tratament sau seminţele încărcate şi programul de intervenţie stabilit de soft şi încărcat în telecomandă, pentru că drona mare acţionează automat, activitatea se poate întinde până seara târziu. Unde mai pui că dacă vrei să însămânţezi lucernă imediat după o ploaie bună, drona nu se împotmoleşte în pământul moale.
Urmăriţi drona mare în plină activitate. Chiar dacă acţionează automat, operatorul este foarte atent la tot ce se întâmplă.
Dronele, cel mai nou ajutor pentru agricultori, un ajutor parcă venit din cer.
Realizator: Mihai Anghel