Diminețile satului, despre succes și pasiunea pentru agricultură
Emisiunea „Diminețile satului” de duminică, 23 mai, între orele 8:00 și 9:00, vă propune înregistrări realizate în zona Curtici, Iratoș, Olari, unde își desfășoară activitatea familia Muscă, Dimitrie și Călin, tată și fiu, amândoi îndrăgostiți de agricultură.
Articol de Radio Timișoara, 22 mai 2021, 07:49
Cu două săptămâni în urmă, pentru pregătirea emisiunii, am fost la Curtici cu președintele ASAS, profesorul universitar Valeriu Tabără, vechi prieten cu Dimitrie Muscă. Cei doi nu au pierdut momentul de a aprecia starea culturilor, verificând grâul începând ce la rădăcină, primele frunze ale porumbului și rapița ce dă frumos în poze.
Tot timpul e câte ceva de organizat sau pus la punct. De la construcția noului grajd pentru vaci la activitatea abatorului. Colaboratorii lui Călin Muscă sunt convocați ori de câte ori este nevoie. Mașinile ce transportă carnea și produsele din carne mai stau din când în când, dar nu au voie să aștepte.
Acum grâul e înspicat și fiecare spic are cel puțin 50 de boabe. Pe numărate. Cât vezi cu ochii, în cele patru zări, o minunăție de grâu.
Vaci de carne, vaci de lapte, viței, o zootehnie de ți-e mai mare dragul să o privești. Dacă nu ai nas mofturos. Că nu tot ce e sănătos și miroase frumos.
Cele două hectare de sere produc roșii care se află în magazinele Curtici dinainte de Paște. Pământ, gunoi de grajd, capcane pentru dăunători, bondari pentru polenizare, toate ingredientele pentru un produs de calitete și gustos. Nu m-am putut abține; am mâncat două roșii goale la fața locului.