“Diminețile satului” la Bucharest Food Summit
Emisiunea poate fi ascultată duminică, 20 octombrie, între orele 7.00 și 9.00 la Radio Timișoara.

Articol de Radio Timișoara, 19 octombrie 2024, 10:49
Emisiunea „Diminețile satului” este dedicată în întregime evenimentului Bucharest Food Summit ce s-a desfăşurat săptămâna trecută, timp de trei zile, de miercuri până vineri, în mai multe locaţii din capitală. Următoarea acţiune de acest gen este programată în perioada 30 octombrie-1 noiembrie, Timișoara Food Summit.
Întâlnirile din cele trei zile au avut gazde diferite: Clubul Diplomatic Român în prima zi, unde printre invitaţi s-au aflat fostul comisar european Corina Creţu şi fostul ministru de externe Titus Corlăţean, Academia de ştiinţe agricole şi silvice în a doua zi, unde printre moderatori şi vorbitori recunoaşteţi şi trei timişoreni, Valeriu Tabără, preşedinte ASAS, Cosmin Alin Popescu, rector USVT şi Cristian Găină, vicepreședinte, Asociația consultanților în management din România, iar în ultima zi, Universitatea Româno-Americană, unde a fost moderator şi colega noastră Lia Lucia Epure, director Ziua de vest. Recunoaşteţi în imagini şi alte personalităţi publice ale României.
O prezenţă constantă la Bucarest Food Summit, cei de la Mirdatod Ibăneşti, cu lactate de toate felurile, nu vă lăsaţi înşelaţi, bucăţile galben-portocalii sunt caşcaval afumat, nu slănină şi care, aşa cum spunea sufletul acestei afaceri, David Todoran, vor continua să producă celebra lor telemea pentru că izvorul de la Orşova, Orşova de Mureş, nu de la noi din zonă, va mai furniza saramură mulţi ani de acum înainte. Caşcavalul având forma României, probabil, va apărea în curând pe piaţă.
Aşa cum au promis la ultima întâlnire, cei de la Torockoi se află în plin proces de rebrenduire, pe o parte dintre produse apărând deja denumirea De Colţeşti, dar nu vor renunţa nici la prima denumire. Având în vedere că sunt din judeţul Alba şi au o diversitate de produse, aşa cum puteţi vedea, e loc şi înţelegere pentru ambele denumiri(brand-uri, dacă preferaţi).
Din judeţul Galaţi, de la Tecuci, au venit cei de la Artesana. Gama variată de produse lactate, cu o atenţie deosebită pe calitate, pornind de la folosirea ambalajelor de sticlă în această epocă a plasticului, indică foarte clar o alegere selectivă a publicului ţintă.
La noi se zice “La poale de Semenic”, la ei, probabil,” La poale de Făgăraş”, dacă or avea poale acolo, oricum, din Brădet, judeţul Argeş, a venit un alt producător de lactate cu o ofertă deosebit de bogată. De remarcat că toţi aceşti producători folosesc exclusiv lapte românesc. Poate că asta este şi explicaţia pentru calitatea foarte bună a produselor.
Din Bucovina românească, din Suceava, au venit cei de la Băcănia boierească. Cu produsele obţinute din carne de la animalele proprii, vite Angus şi porci Bazna, după cum vedeţi, se poate întinde o masă boierească. Mai cu seamă că şi pâinea e făcută în brutăria proprie. Degustătorii pofticioşi au fost pe punctul de a mă lăsa fără cozonac pentru fotografie.
După atâtea cărnuri şi brânzeturi, să mai trecem şi pe salate, pentru că organismul are nevoie şi de fibre. Iar gamele de mere sunt dezvoltate împreună cu institutul din Mărăcineni-Piteşti, aparţinând Academiei de ştiinţe agricole şi silvice a României. Cei de la Fresh bite au avut o realizare extraordinară, reuşind să introducă în benzinării fructe proaspete. Tot o realizare extraordinară, bineînţeles că la alt nivel, este panoul cu salate din imagine. L-am fotografiat şi de aproape ca să vedeţi că e făcut din salate şi să hotărâţi dumneavoastră cu ce seamănă.
Nici o masă fără fructe! Tocmai din Copăceni, judeţul Vâlcea, au venit cei de la Riamar Fruct ca să ne tenteze cu zmeură şi căpşuni. Mai produc şi mure, dar s-a încheiat sezonul. Deci putem produce şi noi fructe, şi frumoase şi gustoase.
Deliciile de la bunica le presăraţi unde doriţi în timpul mesei. De la zacuscă la roşiile confiate, marinate în ulei de măsline, la dulceţurile, inclusiv de trandafiri, şi până la sucurile naturale, toate îţi fac cu ochiul şi îţi sabotează dorinţa de menţinere a siluetei.
Vine postul! Pentru cei interesaţi, o soluţie pot fi produsele celor de la Vegan harmony. Incredibil câte se pot face pornind de la micul bob de soia. Pare carne, dar nu e carne, pare brânză, dar nu e brânză, şi aşa mai departe. O masă completă, de la aperitiv la desert, doar cu produse pe bază de soia. O alternativă şi pentru cei care au tot felul de intoleranţe.
Aţi mâncat destul! Sprijiniţi-vă digestia cu un pahar cu vin! Propunerea vine de la cei de la Domeniul Bogdan, un producător din zona Medgidia-Murfatlar, care şi-a dezvoltat afacerea în ultima perioadă mizând în special pe soiurile româneşti de struguri.
V-aţi umplut sacul cu impresii! Fetele de la I wood be, Andra şi Alina, vă sar în ajutor cu o agendă, ca să aveţi pe ce să le imortalizati. Iar când aceasta este plină, coperţile din lemn se refolosesc. Vedeţi în imagini ce produse drăguţe au. Şi toate sunt prietenoase cu natura. Dacă mai adăugăm că la fiecare achiziţie plantează şi un copac în munţii Făgăraş, împreună cu fundația Conservation Carpathia, avem tabloul unei firme care, deşi nu uită profitul, are multe alte ţeluri nobile.
În holul de la intrarea principală, dar şi în curtea din faţă, institutele şi staţiunile Academiei de ştiinţe agricole şi silvice au amenajat standuri cu rezultate ale cercetărilor proprii. Pentru cei interesaţi şi pricepuţi, o zi întreagă nu ar fi fost deajuns să treacă totul în revistă.
Sper că v- am trezit interesul. Ascultaţi emisiunea, veţi afla şi mai multe!
Realizator&text: Mihai Anghel