“Diminețile satului”, retrospectiva anului 2024
Emisiunea „Diminețile satului” de duminică, 5 ianuarie, între orele 7.00 și 9.00, primă emisiune din an, este dedicată unei retrospective a anului abia încheiat.
Articol de Radio Timișoara, 4 ianuarie 2025, 16:07
În prima oră poposim la Combinatul agroindustrial Curtici pentru o primă întâlnire cu directorul general Dimitrie Muscă, apoi discutăm cu Gheorghe Iova, director general la Cramele Recaş, după care ne reamintim de Food Intel Forum şi de Festivalul vânătorilor şi pescarilor sportivi din Caraş-Severin.
În a doua oră a emisiunii continuăm retrospectiva anului abia încheiat. Mai întâi admirăm culorile Muraniului, apoi ascultăm o “tânără” doamnă din Bozovici de peste 102 ani, ne oprim şi la Mănăştur, după care revenim la Combinatul agroindustrial Curtici şi la Cramele Recaş, unde, pe lângă cei trei mari specialişti este prezent şi profesorul Valeriu Tabără, președintele Academiei de științe agricole și silvice a României, pentru ca în final să povestim despre aplicaţiile dronelor, despre Bucarest Food Sumit şi despre Timişoara Food Sumit.
În martie la Curtici, împreună cu directorul general Dimitrie Muscă,care, cum se zice pe la noi, se “iveşte” în câmp pentru a vedea starea grâului, a rapiţei, sau mersul arăturilor de primăvară şi al fertilizărilor. Serele sunt un alt loc unde ne umplem sufletul de bucurie. În aprilie au apărut primele roşii în magazinele celor de la Curtici.
La Bucureşti, în perioada 24-26 aprilie, a avut loc FoodIntelForum AQUA Carpatica în două locaţii de excepţie, Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti şi Universitatea Româno-Americană şi a strâns, în trei zile de evenimente, peste 330 de conducători de vârf din business-ul mediu și mare din România, conducători din autoritățile centrale și mediul academic, precum şi producători din diferite colţuri ale ţării.
La Oraviţa, în 31 mai a avut loc Festivalul vânătorilor şi pescarilor din Caraş-Severin, ediţia a şasea. Au fost de toate: de la fostul mare campion de box Francisc Vaştag, la răchie şi pălincă de toate felurile, la mălaiul, şunca şi brânza celor de la Teregova, la ciorba de peşte şi peştele fript al celor din Moldova Nouă, la sarmalele celor din Bozovici, la micii cu carne de viezure ai celor de la Bocşa, la aperitivele, inclusiv cu peşte afumat, ale gazdelor şi multe alte minunăţii. Grea ştafetă pentru cei din Bozovici, care vor fi gazde în acest an.
La Murani, în 30 iunie, a avut celebrarea unor fii ai satului, pictorul naiv Gheorghe Munteanu şi scriitorul Marius Munteanu, ceaica Marius de la Gura satului, totul asortat cu vechi cântări din Murani, interpretate la laută şi broancă. La final cei mai mici artişti au primit premii.
În august am fost la Mănăştur la Cosmin Micu, fostul student favorit al profesorului Valeriu Tabără. Dincolo de bucuria reîntâlnirii, cei doi au discutat despre diferite tipuri de irigaţii, despre perdele de protecţie şi de multe alte teme, dar esenţială a fost abordarea privind asigurarea apei.
Tot în august am fost şi la Curtici, unde câmpurile după culturile de toamnă erau deja pregătite, porumbul se recolta, iar furajele pentru sectorul zootehnic erau deja la locul lor.
La început de septembrie v-am invitat la Recaş pentru întâlnirea cu doi specialişti de prim rang ai României: profesorul Valeriu Tabără, preşedintele Academiei de științe agricole și silvice a României şi Gheorghe Iova, directorul general al Cramelor Recaş, acasă la cel mai mare exportator de vinuri îmbuteliate al României, care realizează peste jumătate din exportul României în acest segment, Cramele Recaş.
Tot în septembrie am vorbit despre drone şi aplicaţiile lor în agricultură. Prima imagine reprezintă gradul de creştere al plantelor, într-o scanare 3D a unui câmp, fiecare cerculeţ fiind o plantă, cele mai deschise la culoare sunt mai înalte, cele mai închise la culoare sunt mai mici. Cea de a doua imagine reprezintă un lan de grâu atacat de şoareci.
În 9-11 octombrie, s-a desfăşurat Bucarest Food Summit în mai multe locaţii din capitală, printre care Academia de ştiinţe agricole şi silvice şi Universitatea Româno-Americană. Au fost prezenţi producători de top dar şi staţiuni sau institute de cercetare-dezvoltare ale ASAS.
În perioada 30 octombrie-1 noiembrie s-a desfăşurat Timişoara Food Summit în mai multe locaţii din capitala Banatului, printre care Universitatea de ştiinţele vieţii, unde printre moderatori şi vorbitori recunoaşteţi şi pe Valeriu Tabără, preşedinte ASAS şi pe Cosmin Alin Popescu, rector USVT, iar în ultima zi, Universitatea Politehnica,unde recunoaşteţi în imagini şi alte personalităţi publice ale României, printre care şi fostul vicepremier Gheorghe Seculici din Arad . Nu au lipsit cei de la Mirdatod Ibăneşti, deja parteneri tradiţionali ai acestor manifestări, dar şi producători din zonă, adică Arad, Timiş, Caraş-Severin.