Ascultă Radio România Timișoara Live • 

FOTO/ AUDIO/ Cercetătorii timișeni de la Lovrin au omologat un nou soi de grâu

Foto: Remus Nistoran

FOTO/ AUDIO/ Cercetătorii timișeni de la Lovrin au omologat un nou soi de grâu
Foto: Foto: Remus Nistoran

Articol de Radio Timișoara, 13 iulie 2019, 11:08

După mai bine de 15 ani, la Stațiunea pentru cercetare și dezvoltare pentru agricultură de la Lovrin a fost omologat un nou soi de grâu. Cercetătorii bănățeni l-au numit <Dacic> și este un soi de grâu care încearcă să îmbine parametrii de calitate cu cei de cantitate.

Conf. univ. dr. ing. Marinel Horablaga, directorul stațiunii de la Lovrin, consideră noua creație ca fiind unul dintre cele mai bune soiuri de grâu de pe piață, la momentul actual.

Marinel Horablaga. Foto: Remus Nistoran

 

“Nu vrem să facem rabat de la calitate. Calitatea a rămas aceeași, una foarte bună pentru panificație, cantitatea de crescut. În rețea de testare, producția a fost în jur de 9.200, capacitatea biologică fiind peste 10.000 de kilograme la hectar. Problema de calitate e în funcție și de tehnologie. Calitatea e determinată genetic, dar influențată de tehnologie. Dacă îi dai de mâncare, dacă are apă poate să se ducă peste 14% proteină. Gluten, de asemenea, unul foarte bun. Dar asta depinde și de natură și de tot ceea ce înseamnă tehnologie și de omul care face tehnologia respectivă”, spune Marinel Horablaga.

Noua creație a cercetării bănățene a trezit deja interesul fermierulor pentru a fi testată în cultură. Pariul pe calitate este suținut și de prof. univ. dr. ing. Valeriu Tabără, președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice din România, care a urmărit îndeaproape rezultatele cercetării pe liniile de grâu.

Valeriu Tabără. Foto: Remus Nistoran

“Soiurile românești inclusiv cel care a fost omologat sunt soiuri de excepțională calitate, pentru că asta am și discutat cu colegii de aici de la Lovrin să nu renunțe sub nicio formă la a atinge parametrii de calitate. Legând piața d ecalitate înseamnă și prețuri mai mari. Calitatea, oriunde în lume, mai ales la grâu și nu numai la grâu, se plătește în plus. Ori la noi s-a acreditat ideea că nu ne mai interesează calitatea, ne interesează să avem cât mai multă cantitate. Dar ne interesează să avem o pâine bună pe masă o pâine bună pe masă și, din păcate, pâinea noastră nu este dintre cele mai bune”, spune Valeriu Tabără.

Obiectivele de cercetare de la Lovrin, impuse pe soiurile de grâu, vizează calitatea, rezistența la boli, adaptabilitatea la condițiile de mediu aflate în continuă schimbare, durabilitatea producțiilor dar și niveluri ridicate de producție, parametri de care noul soi de gâru se apropie destul de mult. Anul nou va fi omologat un nou soi de grâu, <Getic Lovrin 5X> care face parte din noua generație și încearcă să îmbunătățească performanțele predecesorului <Dacic>. <Getic> va fi un soi de grâu foarte bine aclimatizat cu zona de sud a României, iar omologatul <Dacic> vizează zona colinară din Transilvania și Banat.

Ascultați reportajul realizat de Remus Nistoran:

Etichete:
Mierea hunedoreană, afectată de schimbările climatice. Stupii, atacați de un parazit
Agricultură luni, 11 noiembrie 2024, 11:36

Mierea hunedoreană, afectată de schimbările climatice. Stupii, atacați de un parazit

Cantitatea de miere de tei obținută în acest an este aproape infimă comparativ cu ceea ce s-a înregistrat anul trecut. Principala cauză sunt...

Mierea hunedoreană, afectată de schimbările climatice. Stupii, atacați de un parazit
Timișoara Food Summit la “Diminețile satului”
Agricultură sâmbătă, 9 noiembrie 2024, 08:17

Timișoara Food Summit la “Diminețile satului”

Emisiunea „Diminețile satului” este dedicată în întregime evenimentului Timişoara Food Summit. Evenimentul s-a desfăşurat săptămâna...

Timișoara Food Summit la “Diminețile satului”
Florile, o afacere în expansiune în județul Timiș
Agricultură miercuri, 6 noiembrie 2024, 07:24

Florile, o afacere în expansiune în județul Timiș

Florile câștigă tot mai mult teren în solarii în detrimentul legumelor. Aproape că nu există comună importantă din județul Timiș în care...

Florile, o afacere în expansiune în județul Timiș
Mii de fermieri din Arad cer despăgubiri după seceta care le-a afectat culturile
Agricultură marți, 29 octombrie 2024, 19:35

Mii de fermieri din Arad cer despăgubiri după seceta care le-a afectat culturile

Mii de fermieri din judeţul Arad au depus cereri de despăgubiri de la stat după seceta din vară, care le-a compromis culturile. Directorul...

Mii de fermieri din Arad cer despăgubiri după seceta care le-a afectat culturile
Agricultură marți, 22 octombrie 2024, 16:48

Laborator de testare complexă a produselor alimentare la Universitatea de Științele Vieții din Timișoara

Un laborator care efectuează analize complete privind determinarea gradului de contaminare a produselor alimentare a fost deschis la Universitatea...

Laborator de testare complexă a produselor alimentare la Universitatea de Științele Vieții din Timișoara
Agricultură sâmbătă, 19 octombrie 2024, 10:49

“Diminețile satului” la Bucharest Food Summit

Emisiunea „Diminețile satului” este dedicată în întregime evenimentului Bucharest Food Summit ce s-a desfăşurat săptămâna trecută, timp...

“Diminețile satului” la Bucharest Food Summit
Agricultură sâmbătă, 19 octombrie 2024, 08:00

MidNight Market on Fire, produse tradiționale și muzică la Timișoara

O nouă ediție MidNight Market on Fire are loc de la ora 19.00 până la miezul nopții, la AgroVillage. Evenimentul nocturn reunește vânzători,...

MidNight Market on Fire, produse tradiționale și muzică la Timișoara
Agricultură joi, 17 octombrie 2024, 07:15

Apicultorii din Banatul Montan exportă mierea din cauza prețurilor mici din țară

Cooperativa Apicolă Prisăcarii Hercules a trimis în Italia 2,5 tone de miere, iar în Olanda cererea este pentru 1.200 de kilograme. Mierea de...

Apicultorii din Banatul Montan exportă mierea din cauza prețurilor mici din țară