FOTO/ AUDIO/ Cercetătorii timișeni de la Lovrin au omologat un nou soi de grâu
Articol de Radio Timișoara, 13 iulie 2019, 11:08
Articol de Radio Timișoara, 13 iulie 2019, 11:08
După mai bine de 15 ani, la Stațiunea pentru cercetare și dezvoltare pentru agricultură de la Lovrin a fost omologat un nou soi de grâu. Cercetătorii bănățeni l-au numit <Dacic> și este un soi de grâu care încearcă să îmbine parametrii de calitate cu cei de cantitate.
Conf. univ. dr. ing. Marinel Horablaga, directorul stațiunii de la Lovrin, consideră noua creație ca fiind unul dintre cele mai bune soiuri de grâu de pe piață, la momentul actual.
“Nu vrem să facem rabat de la calitate. Calitatea a rămas aceeași, una foarte bună pentru panificație, cantitatea de crescut. În rețea de testare, producția a fost în jur de 9.200, capacitatea biologică fiind peste 10.000 de kilograme la hectar. Problema de calitate e în funcție și de tehnologie. Calitatea e determinată genetic, dar influențată de tehnologie. Dacă îi dai de mâncare, dacă are apă poate să se ducă peste 14% proteină. Gluten, de asemenea, unul foarte bun. Dar asta depinde și de natură și de tot ceea ce înseamnă tehnologie și de omul care face tehnologia respectivă”, spune Marinel Horablaga.
Noua creație a cercetării bănățene a trezit deja interesul fermierulor pentru a fi testată în cultură. Pariul pe calitate este suținut și de prof. univ. dr. ing. Valeriu Tabără, președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice din România, care a urmărit îndeaproape rezultatele cercetării pe liniile de grâu.
“Soiurile românești inclusiv cel care a fost omologat sunt soiuri de excepțională calitate, pentru că asta am și discutat cu colegii de aici de la Lovrin să nu renunțe sub nicio formă la a atinge parametrii de calitate. Legând piața d ecalitate înseamnă și prețuri mai mari. Calitatea, oriunde în lume, mai ales la grâu și nu numai la grâu, se plătește în plus. Ori la noi s-a acreditat ideea că nu ne mai interesează calitatea, ne interesează să avem cât mai multă cantitate. Dar ne interesează să avem o pâine bună pe masă o pâine bună pe masă și, din păcate, pâinea noastră nu este dintre cele mai bune”, spune Valeriu Tabără.
Obiectivele de cercetare de la Lovrin, impuse pe soiurile de grâu, vizează calitatea, rezistența la boli, adaptabilitatea la condițiile de mediu aflate în continuă schimbare, durabilitatea producțiilor dar și niveluri ridicate de producție, parametri de care noul soi de gâru se apropie destul de mult. Anul nou va fi omologat un nou soi de grâu, <Getic Lovrin 5X> care face parte din noua generație și încearcă să îmbunătățească performanțele predecesorului <Dacic>. <Getic> va fi un soi de grâu foarte bine aclimatizat cu zona de sud a României, iar omologatul <Dacic> vizează zona colinară din Transilvania și Banat.
Ascultați reportajul realizat de Remus Nistoran: