FOTO/ AUDIO/ Festivalul lubeniței de la Gottlob atrage mii de oameni din zonă
De 11 ani, unul dintre cele mai importante branduri ale Timișului, lubenița De Gottlob, are propriul festival. Deși anul acesta a fost devansat din cauza vremii, a atras în comuna timișeană mii de goști din vestul județului și nu numai.
Articol de Radio Timișoara, 4 august 2019, 19:35
Lubenița a fost asezonată cu muzică, astfel că aseară au urcat pe scena de la Gottlob Delia și Vasile Conea, după ce, în prealabil, copiii din comună au deschis festivalul.
Deși tehnologia de cultivare a lubeniței a evoluat la Gottlob, gustul face în continuare diferența și lubenița rămâne una specială, spune Ionuț Popa, unul dintre producătorii locali.
“Specificul zonei este pământul fertil care îi dă dulceața advărată a lubeniției, unde se face fără adaosuri chimice din magazine. Asta e adevărata lubeniță naturală. Se produce multă, dar e și un fel de piraterie. Nu e numai de Gottlob și se folosesc de brand pentru că cu ăsta fac treabă mai bună”, spune Ionuț Popa.
Festivalul s-a bucurat de la prima ediție de sprijinul autoritățilro locale care l-au transformat într-un moment de bucurie și sărbătoare a întregii comunități, spune primarul Gheorghe Nastor.
“E ceva aparte. Toată lumea, sigur respect clar opțiunile fiecăruia, își ține rugile. Gottlobul fiind o comună cu un statut special, în sensul că este eminamente germană – eminamente însemnând peste 94% în ’44, acum s-a schimbat radical după ’90 – n-am avut ceva tradițional. Aveam kirchweih-ul nemțesc, șvăbesc și atât, acum încet-încet nu putem să mergem pe o tradiție pentru că la noi sunt bihoreni, maramureșeni, moldoveni, olteni, sârbi, mai nou ucraineni, unguri și am ales acest festival, această cultură reprezentativă pentru comună”, spune Gheorghe Nastor.
Din păcate, puțini producători la standuri și din cauza problemelor întâmpinate la desfacere.
Ascultați reportajul realizat de Remus Nistoran.