FOTO/ AUDIO/ Roșii din soiuri exotice și tradiționale, expuse la Festivalul tomatelor
Bogăție cromatică și gustativă la Festivalul tomatelor de la Școala Waldorf din Timișoara. Elementul esențial nu a fost cantitatea ci pasiunea pentru roșii, de la cele recuperate din grădinile bunicilor până la cele exotice aclimatizate în grădinile din țară.
Articol de Radio Timișoara, 4 august 2019, 19:59
Prof. dr. ing. Radu Șumălan de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului, co-organizator al evenimentului, cataloghează festivalul ca pe o adevărată paradă a pasionaților,
“Participanții sunt toți pasionați de tomate, fie că este vorba de soiuri și populații locale fie că este vorba de forme exotice. Sunt cam 10 expozanți, pentru anul viitor ne propunem să ajungem undeva la 20 de expozanți în Festivalul tomatelor. Nu ne propunem să transformăm Festivalul tomatelor într-o acțiune foarte mare, într-o acțiune de masă pentru că așa cum vedeți formele varietale existente sunt foarte multe și îi așteptăm doar pe cei foarte pasionați în a produce în sistem gospodăresc, în sistem tradițional și în sistem ecologic”, spune Radu Șumălan.
Chiar dacă nu au fost numeroși expozanți, au fost în schimb vizitatorii care au găsit soiuri de roșii demult uitate, gustoase și au putut pleca acasă cu roșii din care și-au scos semințe din care își pot îmbogăți propria grădină.
Una dintre cele mai variate colecții de tomate aparține Luminiței Pujad de la Cheglevici care a adunat zeci poate chiar sute de soiuri de roșii din întreaga lume.
“În general da, am cumpărat semințele, sunt scumpe și înțeleg și de ce pentru că e atâta muncă de la pus sămânța în pământ până la recoltat semințele e drum lung. Acum îmi dau și eu seama ce înseamnă să cultivi în grădină niște roșii și să apreciezi mai ales când sunt cultivate în mod bio, să apreciezi munca omului. Preferatele mele sunt roșiile verzi, tot ce e verde îmi place în mod deosebit. Caut gusturile deosebite la roșie, nu caut roșia tradițională cu gustul din copilărie pentru că în copilărie nu mâncam roșii deci nu știu ce gust aveau roșiile de la București din copilăria mea. Dar roșii care sunt deosebite ca formă, culoare și gust”, spune Luminița Pujad.
Festivalul s-a bucurat de atenția pasionaților de grastronomie care, odată intrați în “raiul” roșiilor, au lăsat imaginația liberă. Unul dintre ei a fost Adrian Orza, fostul viceprimar al Timișoarei.
“Să știți că cea mai bună modalitate de a mânca o roșie este să o tai în felii și să pui ulei de măsline pe ea, puțină sare, piper și să o mănânci goală”, spune Adrian Orza.
Ascultați reportajul realizat de Remus Nistoran: