FOTO/ “Diminețile satului” cu gospodarii din zona Buziașului
La ferma de vaci a familiei Unipan totul este bine organizat: asigurarea hranei, mulsul, depozitarea laptelui în tancul de răcire, vițeii, rezerva de hrană, moara fabricată înainte de 1990 la Topleț, care macină câteva tone pe oră. Creșterea oilor reprezintă o tradiție preluată de la înaintași. Hrana pentru animale este obținută aproape în totalitate de pe cele peste 100 de hectare cultivate. Laptele este prelucrat în fabrica de la Bucovăț, aparținând cooperativei din care face parte, împreună cu alți 27 de fermieri din Timiș și Arad.
Articol de Radio Timișoara, 12 mai 2018, 20:59
O muncă ce începe, așa cum spunea unul dintre interlocutori, la 1 ianuarie și se termină la 31 decembrie și este efectuată în cea mai mare parte de membrii celor două familii, beneficiind și de facilități tehnologice. În ambele cazuri este vorba și de o moștenire de familie, cei doi gospodari fiind de mici legați de agricultură și în principal de animale.
La ferma de vaci a familiei Unipan totul este bine organizat: asigurarea hranei, mulsul, depozitarea laptelui în tancul de răcire, vițeii, rezerva de hrană, moara fabricată înainte de 1990 la Topleț, care macină câteva tone pe oră. Creșterea oilor reprezintă o tradiție preluată de la înaintași. Hrana pentru animale este obținută aproape în totalitate de pe cele peste 100 de hectare cultivate. Laptele este prelucrat în fabrica de la Bucovăț, aparținând cooperativei din care face parte, împreună cu alți 27 de fermieri din Timiș și Arad.
La Hitiaș, tânărul Bogdan Gheorghe Dumitru, ajutat de părinți, bunică și, din când în când, vecini, își împarte timpul între solarii, ferma de porci și sutele de zburătoare. În solarii, răsadurile sunt la final, ultimele se vor întâlni cu clienții în aceste zile, în timp ce pe suprafețele eliberate se pregătește deja recolta de roșii, ardei și alte legume cu gust de legume.