Greenpeace se opune utilizării pesticidelor dăunătoare albinelor
Organizaţia ecologistă Greenpeace solicită autorităţilor să ia atitudine faţă de utilizarea pesticidelor dăunătoare albinelor. Solicitarea a fost făcută în condiţiile în care reprezentanţii Ministerului Agriculturii intenţionează să solicite Comisiei Europene încă o derogare pentru folosirea acestor pesticide în tratarea culturilor agricole.
Articol de Carla Chiu, 19 ianuarie 2015, 10:54
Potrivit Greenpeace, ministerul de resort a anunţat efectuarea unei vizite la Bruxelles, la finalul lunii ianuarie, cu scopul de a obţine încă o derogare pentru folosirea pesticidelor neonicotinoide.
‘În această privinţă, Greenpeace România solicită ministrului agriculturii, Daniel Constantin, să respecte legislaţia europeană cu privire la pesticidele neonicotinoide, care au fost interzise.’
La următoarea întâlnire a miniştrilor agriculturii din UE, de la sfârşitul lunii ianuarie, ar urma să se discute şi problema pesticidelor dăunătoare albinelor.
În anul 2014, România s-a aflat printre singurele trei ţări din Uniunea Europeană care au depus notificări în scopul obţinerii de derogări în vederea folosirii celor trei neonicotinoide, pesticidele respective fiind interzise pentru că sunt foarte nocive pentru albine şi alte insecte polenizatoare.
Reprezentanții Greenpeace România au lansat și o petiție online, unde oricine poate solicita ministrului să aplice legislația europeană cu privire la neonicotinoide.
‘Pe parcursul întregului proces european de luare a deciziilor cu privire la folosirea neonicotinoidelor pe teritoriul UE, România s-a poziţionat împotriva curentului, votând de fiecare dată împotriva interzicerii acestor pesticide, cu toate că există alternative sigure şi naturale la aceste substanţe.’
România deţine, în prezent, 1,47 milioane de familii de albine şi are în jur de 40.000 de apicultori la nivel naţional.
Pesticidele care au o toxicitate deosebită pentru albine aparţin unei noi clase denumită neonicotinoide şi au fost introduse pe piaţa europeană în anul 2000 fiind caracterizate printr-o mare eficienţă pentru că sunt de 7.000 de ori mai toxice decât DDT.
Neonicotinoidele, în afară de otrăvirea acută care duce la moartea instantanee a albinelor, au efecte neletale în doze mici, care variază de la efecte fiziologice, perturbarea procedeelor de recoltare a hranei, interferenţa cu comportamentul de hrănire şi impacturi neuro-toxice asupra proceselor de învăţare.
Capacitatea albinelor de a rezista la boli şi paraziţi este direct influenţată de expunerea acestora la astfel de substanţe chimice toxice, lucru care are consecinţe catastrofice asupra sănătăţii şi supravieţuirii albinelor melifere şi a altor insecte polenizatoare.
Sursa foto: albeena.ro