În vizită la gospodarii din Șipet, duminică, la Diminețile satului
Emisiunea „Diminețile satului” de duminică, 3 noiembrie, între orele 8:00 și 9:00, poposește la Șipet pentru întâlniri cu doi gospodari de vârste diferite, Sever Imbri, fost tehnician veterinar, de mult la pensie, și Cosmin Grecu, întreprinzător în plină putere, de la care poate ați mâncat cașcaval fără să știți, iar în final o invitație la Novi Sad, unde emisiunile în limba română sărbătoresc 70 de ani de existență.
Articol de Radio Timișoara, 2 noiembrie 2019, 09:00 / actualizat: 2 noiembrie 2019, 10:38
La ferma de la marginea satului vacile păzite de de acum tradiționalul gard electric, porcii de rasă și gardienii cu patru picioare conviețuiesc în bună înțelegere. Cel puțin așa ne asigură ghidul ad-hoc Sever Imbri
La atâtea animale e nevoie și de multă hrană, dar nu e nici o problemă. Porumb, orz, grâu, siloz, toate sunt în apropiere, la dispoziție.
Seara vitele se adăpostesc în grajd, unde le așteaptă apă și sare, în timp ce bălegarul și utilajele așteaptă întâlnirea cu câmpul.
La fermă se construiește și în sus și în jos, iar instalațiile moderne, panouri solare pentru apă caldă, funcționează alături de ancestralul alambic, sau, în traducere liberă, cazanul de răchie.
Un intemezzo în mijlocul satului, pentru a admira, din exterior și interior, biserica cu 5 turle și florile din curtea preotului, chiar dacă acesta nu a fost acasă.
De pe meleaguri cărășene a sosit, la ceas de seară, întreprinzătorul nostru, Cosmin Grecu, cu camioneta plină de lemne, necesare în primul rând la făbricuța de cașcaval, unde materia primă se încălzește, fie vară, fie iarnă.