Legume românești mai puține și mai scumpe, anul acesta
Anul acesta, producția de legume românești va fi mai mică însă prețurile vor fi mai mari.
Articol de Radio Timișoara, 23 mai 2021, 13:45
Primăvara excesiv de rece a obligat legumicultorii să planteze mai târziu răsadurile în solarii, dar chiar și așa frigul le-a creat probleme, spune Dan Gabor, legumicultor în localitatea cărășeană Fârliug.
“Roșiile le-am pus acum o lună. Primul rod l-au pierdut din cauza diferențelor de temperatură, ziua cald, noaptea frig. Din primul rod au rămas foarte puține, cel de-al doilea rod se pare că leagă mai bine”, spune Dan Gabor.
Legumicultorul cărășean estimează că va putea să aducă pe piață primele roșii doar la sfârșitul lunii iunie, mult mai târziu față de alți ani când deja la mijlocul lunii mai reușea să vândă din producție.
În consecință, vom avea producție mai mică de legume anul acesta, confirmă pentru Radio Timișoara, directorul executiv al Direcției Agricole Timiș, Simona Jurcă.
“Sigur că toate sunt întârziate, vor avea de suferit și producțiile din cauza acestor temperaturi scăzute. Pe bună dreptate, producătorii sunt puțin îngrijorați, pe de altă parte și noi consumatorii ar trebui să fim îngrijorați deoarece nu vor fi legume proaspete poate la nivelul așteptărilor în timp. Automat vor fi mai scumpe, dacă nu va fi cantitate”, spune Simona Jurca.
În Timiș, legumele sunt cultivate în solarii pe aproximativ 5 hectare în timp ce pe câmp sunt aproape 4.000 de hectare.