Lovrin 9Z, un nou soi de grâu dezvoltat de cercetătorii din Timiș
Lovrin 9Z este codul performanței la Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare Agricolă din pusta timișeană, acolo unde se pregătește un nou soi de grâu cu parametrii de campion.
Articol de Radio Timișoara, 6 iunie 2024, 15:30
Cercetarea agricolă bănățeană este pe cale să câștige un nou pariu în domeniul ameliorării grâului.
Soiul Biharia, creat la Lovrin, a confirmat în piață, având vârfuri de producție de peste 9.000 kg atinse la Combinatul Agroindustrial de la Curtici. Cercetătorii de la Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare Agricolă de la Lovrin sunt gata să creeze un nou soi, botezat provizoriu Lovrin 9Z.
Echipa de cercetători condusă de dr. ing. Gheorghe Bunta propune ca noul soi să aibă o toleranță mare la secetă și să depășească la parametri de calitate și de cantitate tot ceea ce s-a creat până acum la stațiunea timișeană.
“Acest viitor nou soi de grâu caută să se plieze mai bine pe ceea ce a fost o excepție până în urmă cu câțiva ani, dar astăzi vedem că a devenit realitate, adică iernile foarte blânde. Acest soi caută să valorifice aprovizionarea cu apă din sol ce se adună totuși în condiții de toamnă-iarnă, o valorifică și evită perioadele astea târzii de secetă din luna mai, deși anul acesta am avut deja secetă încă din luna aprilie”, spune dr. ing. Gheorghe Bunta.
Potențial de producție stabilă
Cercetătorii se așteaptă ca noul soi de grâu să aibă producții atât calitative cât și stabile
“Progresul în domeniul calității grâului se obține mai mai greu, dar rămâne la același nivel, adică grâu panificabil. Cumularea de proteină variază foarte mult, de la 12% la 16% în funcție de condițiile climatice, de fertilizare, de controlul bolilor și bineînțeles, de factorul genetic. Are potențialul de a realiza producții stabile, dar și de calitate corespunzătoare. Undeva să depășim 6 tone la hectar la nivel de întreaga Românie, noi zicem că va depășit tot ce am obținut până acum în domeniul ameliorării grâului”, spune Gheorghe Bunta.
Testări în zeci de stațiuni de cercetare
Anul acesta, noul soi de grâu este testat în peste 20 de stațiuni de cercetare din întreaga țară, urmând ca din toamnă să fie lansat în rețeaua Institutului de Stat pentru Testarea și Înregistrare a Soiurilor.
“Anul acesta obținem rezultate din rețeaua de stațiuni la nivel de țară și mizăm că vom obține producții foarte bune. Este o selecție, o preselecție înainte de a fi lansat în rețeaua de testare a Institutului de Stat de Testare și Înregistrare a Soiurilor. Mai mult ca sigur că din toamnă îi dăm drumul la testare în această rețea, unde obligatoriu trebuie să fie testat în condiții diferite, ani, diferit, timp de trei ani de zile. În momentul în care lansăm un soi în producție, trebuie să oferim și o tehnologie specifică a acelui soi, ceea ce se referă la epoca de semănat, la densități, la fertilizare, la anumite tratamente sau sensibilități”, spune Gheorghe Bunta.
Pentru a obține rezultatele dorite în cercetare nu este suficientă doar priceperea. Răbdarea se dovedește unora fi determinantă.
Munca la crearea acestui nou soi de grâu a început încă din anul 2010 și dacă în cei 3 ani de testare în rețeaua ISTIS Lovrin 9Z va da rezultatele scontate, urmează ca el să fie botezat omologat și lansat în piață în 2028.