Ascultă Radio România Timișoara Live • 

Lubenițele de Banat, în plin sezon

Cultivatorii din Banat anunță că lubenița s-a copt, mai devreme sau mai târziu în funcție de momentul sădirii și de modul de îngrijire a plantelor.

Lubenițele de Banat, în plin sezon

Articol de Radio Timișoara, 18 iulie 2024, 09:57

Cu toate că tarabele comercianților sunt pline cu lubeniță de Gottlob, fructele zemoase s-au copt și în alte localități timișene.

La Tomnatic, Adrian Niculescu are lubeniță cu miez galben sau roșu și pepene galben, pe care a început să le culeagă de săptămâna trecută.

Am trei hectare de pepene galben, lubeniță. Am 15 hectare. Avem lubeniță fără sâmbure, roșie fără sâmbure, galbenă fără sâmbure, lubeniță Top Gun, Romanța, lusitana, lubeniță altoită, adusă din Grecia. Asta dacă o punem din sâmburi, nu prea rezistă la noi. Au coaja subțire, dulceață și sunt și mari, frumoase”, spuine Adrian Niculescu.

La cât de roditor a fost câmpul, promisiunile de la momentul startului par a fi unele frumoase.

Lubeniță avem, estimez în jur de vreo 70 de tone la hectar”, mai spune Adrian Niculescu.

Calculele profitului ar putea fi încurcate de caniculă, o lecție pe care Adrian a învățat-o încă de anul trecut. Cu toate acestea, nu a investitîntr-o plasă de umbrire. A găsit însă o soluție simplă și care nu costă nimic.

Am plantat în 5 iunie și de atunci udăm mereu, în fiecare noapte udăm. E prea cald, ce udăm noaptea, ziua s-a uscat. Anul trecut am pierdut cam un TIR și jumătate de lubeniță. Anul acesta am zis că mai bine las iarbă decât să pierd. Nu o arde soarele, iarba o protejează”, spune Adrian Niculescu.

La vreme de caniculă, dulcele și zemosul fruct este preferatul cumpărătorilor. Și chiar dacă piețele din Timișoara sunt printre cele mai scumpe din țară, vânzarea merge bine. Mai mult, dacă ai șansa să cumperi de pe câmp, direct de la producător, prețul scade.

De la mine la en gros pleacă cu un 1,50 lei. Avem două puncte în care vindem cu 4 lei. La en gros o dăm cu 1,5 lei, fiindcă se dă cantitate mare și dacă nu o dai, o pierzi. E perisabilă”, spune Adrian Niculescu.

Pentru producător, vânzarea directă înseamnă un ban care vine imediat. Însă o vânzare sigură este făcută către supermarketuri cu o singură condiție ca aceasta să fie mijlocită de o cooperativă, care devine astfel obligatorie pe traseul din câmp și până la raft.

Ascultați reportajul realizat de Remus Nistoran.

Mierea hunedoreană, afectată de schimbările climatice. Stupii, atacați de un parazit
Agricultură luni, 11 noiembrie 2024, 11:36

Mierea hunedoreană, afectată de schimbările climatice. Stupii, atacați de un parazit

Cantitatea de miere de tei obținută în acest an este aproape infimă comparativ cu ceea ce s-a înregistrat anul trecut. Principala cauză sunt...

Mierea hunedoreană, afectată de schimbările climatice. Stupii, atacați de un parazit
Timișoara Food Summit la “Diminețile satului”
Agricultură sâmbătă, 9 noiembrie 2024, 08:17

Timișoara Food Summit la “Diminețile satului”

Emisiunea „Diminețile satului” este dedicată în întregime evenimentului Timişoara Food Summit. Evenimentul s-a desfăşurat săptămâna...

Timișoara Food Summit la “Diminețile satului”
Florile, o afacere în expansiune în județul Timiș
Agricultură miercuri, 6 noiembrie 2024, 07:24

Florile, o afacere în expansiune în județul Timiș

Florile câștigă tot mai mult teren în solarii în detrimentul legumelor. Aproape că nu există comună importantă din județul Timiș în care...

Florile, o afacere în expansiune în județul Timiș
Mii de fermieri din Arad cer despăgubiri după seceta care le-a afectat culturile
Agricultură marți, 29 octombrie 2024, 19:35

Mii de fermieri din Arad cer despăgubiri după seceta care le-a afectat culturile

Mii de fermieri din judeţul Arad au depus cereri de despăgubiri de la stat după seceta din vară, care le-a compromis culturile. Directorul...

Mii de fermieri din Arad cer despăgubiri după seceta care le-a afectat culturile
Agricultură marți, 22 octombrie 2024, 16:48

Laborator de testare complexă a produselor alimentare la Universitatea de Științele Vieții din Timișoara

Un laborator care efectuează analize complete privind determinarea gradului de contaminare a produselor alimentare a fost deschis la Universitatea...

Laborator de testare complexă a produselor alimentare la Universitatea de Științele Vieții din Timișoara
Agricultură sâmbătă, 19 octombrie 2024, 10:49

“Diminețile satului” la Bucharest Food Summit

Emisiunea „Diminețile satului” este dedicată în întregime evenimentului Bucharest Food Summit ce s-a desfăşurat săptămâna trecută, timp...

“Diminețile satului” la Bucharest Food Summit
Agricultură sâmbătă, 19 octombrie 2024, 08:00

MidNight Market on Fire, produse tradiționale și muzică la Timișoara

O nouă ediție MidNight Market on Fire are loc de la ora 19.00 până la miezul nopții, la AgroVillage. Evenimentul nocturn reunește vânzători,...

MidNight Market on Fire, produse tradiționale și muzică la Timișoara
Agricultură joi, 17 octombrie 2024, 07:15

Apicultorii din Banatul Montan exportă mierea din cauza prețurilor mici din țară

Cooperativa Apicolă Prisăcarii Hercules a trimis în Italia 2,5 tone de miere, iar în Olanda cererea este pentru 1.200 de kilograme. Mierea de...

Apicultorii din Banatul Montan exportă mierea din cauza prețurilor mici din țară