Mierea de mană, superioară calitativ celei de manuca, se vinde la prețuri inferioare. Probleme apicultorilor români
Anul apicol a fost mai productiv în vestul țării decât cel precedent. Deși s-a produs mai mult și războiul de la graniță a dus la creșteri mari de prețuri de producție, se vinde la fel sau chiar mai ieftin. Din păcate, mierea românească merge mult la export, iar noi importăm din Ucraina sau China.
Apicultorii au recoltat mai multă miere și mai variată în acest an. Canicula a fost un factor limitativ important pentru producția de miere și a făcut practic diferența dintre un an bun și unul foarte bun, spune Petre Doda, președintele Asociației Crescătorilor de Albine din județul Timiș.
“Anul este mai bun decât anul trecut, cantitatea de miere recoltată a fost pentru unii apicultori mai mare. Din păcate, sfârșitul de an apicol nu este acela pe care ni le-am fi dorit datorită caniculei. Temperaturile sunt crescute, lipsa de precipitații afectează flora spontană. Deja, apicultorii au început stimularea familiilor, pentru că lipsa culesului oprește ponta mătcii, lucru care nu face altceva decât să scoată un ciclu de puiet din stup, ceea ce va slăbi familia de albine și intrarea în iarnă va fi mai dificilă decât alți ani”, spune Petre Doda.
Deși cele mai recente studii arată că mierea de mană românească este mai bună din punct de vedere calitativ decât cea de manuca, prețul este cu mult mai mic. Petre Doda spune că lipsa de organizare este una dintre cauzele principale pentru care s-a ajuns în această situație.
“Dacă am lua studiile celor care au făcut comparația dintre mierea de mană românească cu mierea de manuca, mierea de mană este calitativ superioară față de mierea de mănuca. Singura problemă este că noi de fiecare dată încercăm să ne vindem mierea într-un mod personal, fiecare pe cont propriu și dacă nu reușesc eu să nu reușești nici tu. Ceilalți fac o campanie de advertising foarte puternică”, mai spune Petre Doda.
Pe de altă parte, puterea de cumpărare scăzută a românilor face ca de multe ori din magazine să se cumpere miere ieftină, de o calitate îndoielnică, spune inginerul Ioan Fetea, președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România.
“Din păcate, numai prețul interesează. Ori eu intru aproape la două zile în hipermarket și prima dată mă duc să văd mierea de pe raft. Nu se poate o miere să fii atât de fluidă încât să nu rămână nici pe capac, deci umiditate mare. În al doilea rând, mierea este jumătate cristalizată, jumătate, nu. Miere salcâm de o culoare dubioasă, pentru care sunt convins că există buletine de analize. Dar, depinde ce ai dus la analiză și ce ai pe stoc. De fapt, ăla nu merge să te verifice cum ți-ai luat tu, ți-ai prelevat aceste probe de analiză. Aici, Protecția Consumatorului, Direcția Sanitar-Veterinară, Ministerul Agriculturii, Guvernul trebuie să facă ceva încât să stopeze aceste abuzuri. Nu se poate să pui pe raft astăzi un kilogram de miere polifloră la 11 lei”, spune Ioan Fetea.
Creșterile de prețuri de anul acesta influențează și ele, într-o mare măsură, balanța economică a apicultorilor. Tocmai de aceea, un ajutor de minimis pe familia de albine este mai mult decât binevenit, consideră Ioan Fetea.
“Față de anul trecut, cheltuielile au crescut cu aproape 40 % și ne costă în plus anul acesta cu aproape 100 de lei pe familia de albine”, spune Ioan Fetea.
Mierea, un aliment benefic pentru sănătate, se consumă anual în cantități de până la 800 de grame pe cap de locuitor în România, adică mai puțin de jumătate față de mierea consumată în țări din vestul Europei. Mai mult, deși în România se produce o miere de foarte bună calitate, ea este exportată, iar pe piața internă este înlocuită cu miere de import din Ucraina sau China. Concret, România importă anual între 3.000 și 6.000 de tone de miere.
Articol de Radio Timișoara, 16 august 2022, 14:35
Ascultați reportajul realizat de Remus Nistoran.