Mierea din mană de brad, un sortiment rar în apicultura din România
Mierea din mană de bradă este considerată cea mai prețioasă, urmată îndeaproape de mierea de mană de stejar.
Articol de Radio Timișoara, 8 ianuarie 2025, 07:00 / actualizat: 8 ianuarie 2025, 10:44
Majoritatea apicultorilor preferă să meargă la sigur, adică pe culesul clasic, așa că nu sunt mulți stupari care produc miere din mană de brad.
Unul dintre puținii producători de miere din mană de brad este Victor Cimil de la Buteni, din județul Arad, de la care am reușit să aflăm și câteva secrete de producție.
“Cea mai interesantă și vandabilă este mierea de mană de brad și stejar. E o miere foarte rară, se obține în cantități foarte mici, e foarte bună pentru răceli, pentru plămâni. Este o miere pe care o produc afidele, extrag seva și elimină glucoza. Din luna iunie până la 1 septembrie rămânem în zona alpină, oricum la o altitudine mai mare de 1.500 de metri e o problemă că deja apare pășuni alpină, stânca, nu mai au ce să culeagă. Albina, de la altitudinea de 1.500 de metri vreo 500 de metri coboară, vreo 500 metri urcă și atunci suntem undeva la mijloc. Culesul în zona alpină începe din partea de jos a văi și se termină până la fâneața alpină. E o perioadă cu mult mai lungă de cules în zona alpină, iar mierea de mană de brad nu se obține în fiecare an. Trebuie anumite condiții climatice. Din păcate, la mană de brad cantitatea este foarte mică, dar pentru mine valorează foarte mult. Este un sortiment de miere pe care foarte puțini apicultori din România îl au”, spune Victor Cimil.
Mierea de munte
La categoria specialități înscrie și poliflora alpină, o miere cu puternice arome de zmeură sălbatică, rară și greu de obținut.
“Mai avem un sortiment de miere din zona alpină, mierea de munte, care conține zmeură, afine. Cel mai complex sortiment de miere poliflore, mierea din zona alpină, de la o altitudine de 1.500 de metri”, spune Victor Cimil.
Costuri mari, câștiguri infime
Apicultorul arădean spune că, deși prețurile sunt mari, câștigul este totuși mic, ceea ce explică într-un fel interesul scăzut al apicultorilor pentru a obține o astfel de miere.
“Mierea de mană e 60 lei kilogramul, iar mierea de munte e 40 lei kilogramul. Fiindcă se obține aproape în fiecare an mierea de zmeură, care nu e așa pretențioasă la condițiile climatice și în cantitate mai mare, atunci prețurile sunt un pic mai mici, dar costurile de producție sunt fantastic de mari. La mierea de mană, de exemplu, câștigăm cel mai puțin și la cea de munte, din cauza cheltuielilor suplimentare pentru a obține și ajunge cu miere acasă. Deși prețurile sunt mari la miere, câștigul e mic. Mai mult câștigăm cu mierea polifloră clasică din zonă, decât cu specialitățile”, spune Victor Cimil.
Scade producția de miere
Din păcate, prețurile nu par să crească, prognozează Victor Cimil.
“Nu se mai produce miere la nivel național, cum se producea cu ani în urmă. Eu dacă ar fi să vând marfă la en gros, aș fi un falimentar. Ar trebui să mă angajez undeva să mă las pe cultură definitive. Nu va reveni prețul miere la en gros, pentru că stocurile la apicultori foarte mari. Ca să vinzi marfa cu amănuntul trebuie să faci sacrificii fantastice, să nu mai ai timp liber, să-ți neglijezi de multe ori cu stupina ca să-ți poți să faci un ban, să mergi în pastoral și alte lucruri care sunt legate una de alta”, spune Victor Cimil.
Chiar dacă este riscul să găsiți o miere de slabă calitate în piață sau ieftină și proastă în magazine, mierea rămâne totuși un întăritor natural eficient pentru sistemul imunitar, care n-ar trebui să lipsească din nicio casă, mai ales atunci când aromele ei sunt atât de diverse.
Reporter: Remus Nistoran