Ascultă Radio România Timișoara Live • 

Munca, secretul tinereții, duminică, la “Diminețile satului”

Doamna Ana Dumitru, mândră de ordinea și belșugul din șpaisul casei.

IMG_0717

Familia Dumitru, convinsă că cele adunate în șpais ajung și pentru copii și pentru nepoți

Familia Vidican din Racovița, îngrijește în jur de 1000 de oi. Vacile, porcii, găinile, grădina, livezile, terenurile agricole, completează frontul de lucru al unei familii care nu are timp de odihnă decât pe furate, pentru că de un concediu de 2-3 săptămâni pe alte meleaguri nici nu poate fi vorba. Chiar dacă nu au primit subvențiile pentru animale pentru anul 2015 nici până astăzi, dragostea pentru animale și coeziunea familiei îi fac să treacă mai ușor peste greutățile zilnice. Feciorul cel mic, atașat de această activitate, spune că dacă ar găsi o fată cu dragoste de animale și care să-și dorească o astfel de viață, mâine s-ar însura. Sperăm să-i facem urările de ”casă de piatră” cât mai curând.

IMG_0720

Turma de oi a familiei Vidican din Racovița, pregătită pentru muls.

IMG_0725

Nu e ușor să mulgi aproape 1000 de oi. Tatăl, Gheorghe Vidican, primul din stânga, feciorul cel mic, Florin Daniel Vidican, primul din dreapta, împreună cu două ajutoare, primesc oile la stungă de două ori pe zi.

IMG_0730

Feciorul cel mare, Ionel Andrei Vidican, mână oile la strungă.

IMG_0727

O parte din hrana animalelor de la iarnă este deja pusă la adăpost.

IMG_0736

După o zi de muncă, familia Vidican se reunește acasă. De la stânga, tatăl Gheorghe, mama Mioara, și cei doi feciori, Ionel Andrei și Florin Daniel.

IMG_0734

Dacă sunt mulți la muncă, sunt mulți și la masă. Niște cârnați din călai, în traducere cârnați prăjiți și conservați în untură în oală călăisâtă, adică emailată, sunt numai buni pentru a potoli foamea, proporțională cu munca depusă.

Munca, secretul tinereții, duminică, la “Diminețile satului”

Articol de Radio Timișoara, 6 august 2016, 16:54

Familia Dumitru din Hitiaș se mândrește cu faptul că aproape tot ce consumă este produs în casă și pentru aceasta muncesc de la primele ore ale dimineții, chiar dacă sunt trecuți de 80 de ani.

IMG_0712

Domnul Gheorghe Dumitru, la cei peste 84 de ani, mai savurează câte un moment de odihnă în curtea casei.

Doamna Ana Dumitru, mândră de ordinea și belșugul din șpaisul casei.

IMG_0717

Familia Dumitru, convinsă că cele adunate în șpais ajung și pentru copii și pentru nepoți

Familia Vidican din Racovița, îngrijește în jur de 1000 de oi. Vacile, porcii, găinile, grădina, livezile, terenurile agricole, completează frontul de lucru al unei familii care nu are timp de odihnă decât pe furate, pentru că de un concediu de 2-3 săptămâni pe alte meleaguri nici nu poate fi vorba. Chiar dacă nu au primit subvențiile pentru animale pentru anul 2015 nici până astăzi, dragostea pentru animale și coeziunea familiei îi fac să treacă mai ușor peste greutățile zilnice. Feciorul cel mic, atașat de această activitate, spune că dacă ar găsi o fată cu dragoste de animale și care să-și dorească o astfel de viață, mâine s-ar însura. Sperăm să-i facem urările de ”casă de piatră” cât mai curând.

IMG_0720

Turma de oi a familiei Vidican din Racovița, pregătită pentru muls.

IMG_0725

Nu e ușor să mulgi aproape 1000 de oi. Tatăl, Gheorghe Vidican, primul din stânga, feciorul cel mic, Florin Daniel Vidican, primul din dreapta, împreună cu două ajutoare, primesc oile la stungă de două ori pe zi.

IMG_0730

Feciorul cel mare, Ionel Andrei Vidican, mână oile la strungă.

IMG_0727

O parte din hrana animalelor de la iarnă este deja pusă la adăpost.

IMG_0736

După o zi de muncă, familia Vidican se reunește acasă. De la stânga, tatăl Gheorghe, mama Mioara, și cei doi feciori, Ionel Andrei și Florin Daniel.

IMG_0734

Dacă sunt mulți la muncă, sunt mulți și la masă. Niște cârnați din călai, în traducere cârnați prăjiți și conservați în untură în oală călăisâtă, adică emailată, sunt numai buni pentru a potoli foamea, proporțională cu munca depusă.

Pe lângă cârnații din călai și o bucată de brânză proaspătă, o piparcă și o părădaisă din grădina proprie, adică un ardei și o roșie, fac cina și mai apetisantă și sigur foarte gustoasă.

IMG_0743

Din prunele de pe jos iese cea mai bună răchie.

Dar și prunii sunt încă încărcați de rod.

IMG_0746

Primele tranșe de comină sunt gata să ia drumul cazanului de fript la răchie. De sărbătorile de iarnă răchia va fi așezată și numai bună de închinat pentru sănătatea și belșugul gospodarilor noștri.

 

Mierea hunedoreană, afectată de schimbările climatice. Stupii, atacați de un parazit
Agricultură luni, 11 noiembrie 2024, 11:36

Mierea hunedoreană, afectată de schimbările climatice. Stupii, atacați de un parazit

Cantitatea de miere de tei obținută în acest an este aproape infimă comparativ cu ceea ce s-a înregistrat anul trecut. Principala cauză sunt...

Mierea hunedoreană, afectată de schimbările climatice. Stupii, atacați de un parazit
Timișoara Food Summit la “Diminețile satului”
Agricultură sâmbătă, 9 noiembrie 2024, 08:17

Timișoara Food Summit la “Diminețile satului”

Emisiunea „Diminețile satului” este dedicată în întregime evenimentului Timişoara Food Summit. Evenimentul s-a desfăşurat săptămâna...

Timișoara Food Summit la “Diminețile satului”
Florile, o afacere în expansiune în județul Timiș
Agricultură miercuri, 6 noiembrie 2024, 07:24

Florile, o afacere în expansiune în județul Timiș

Florile câștigă tot mai mult teren în solarii în detrimentul legumelor. Aproape că nu există comună importantă din județul Timiș în care...

Florile, o afacere în expansiune în județul Timiș
Mii de fermieri din Arad cer despăgubiri după seceta care le-a afectat culturile
Agricultură marți, 29 octombrie 2024, 19:35

Mii de fermieri din Arad cer despăgubiri după seceta care le-a afectat culturile

Mii de fermieri din judeţul Arad au depus cereri de despăgubiri de la stat după seceta din vară, care le-a compromis culturile. Directorul...

Mii de fermieri din Arad cer despăgubiri după seceta care le-a afectat culturile
Agricultură marți, 22 octombrie 2024, 16:48

Laborator de testare complexă a produselor alimentare la Universitatea de Științele Vieții din Timișoara

Un laborator care efectuează analize complete privind determinarea gradului de contaminare a produselor alimentare a fost deschis la Universitatea...

Laborator de testare complexă a produselor alimentare la Universitatea de Științele Vieții din Timișoara
Agricultură sâmbătă, 19 octombrie 2024, 10:49

“Diminețile satului” la Bucharest Food Summit

Emisiunea „Diminețile satului” este dedicată în întregime evenimentului Bucharest Food Summit ce s-a desfăşurat săptămâna trecută, timp...

“Diminețile satului” la Bucharest Food Summit
Agricultură sâmbătă, 19 octombrie 2024, 08:00

MidNight Market on Fire, produse tradiționale și muzică la Timișoara

O nouă ediție MidNight Market on Fire are loc de la ora 19.00 până la miezul nopții, la AgroVillage. Evenimentul nocturn reunește vânzători,...

MidNight Market on Fire, produse tradiționale și muzică la Timișoara
Agricultură joi, 17 octombrie 2024, 07:15

Apicultorii din Banatul Montan exportă mierea din cauza prețurilor mici din țară

Cooperativa Apicolă Prisăcarii Hercules a trimis în Italia 2,5 tone de miere, iar în Olanda cererea este pentru 1.200 de kilograme. Mierea de...

Apicultorii din Banatul Montan exportă mierea din cauza prețurilor mici din țară